Anca SIMINA
1073 vizualizări 14 ian 2014

Planul USL de a convoca referendum pentru revizuirea Constituţiei pe 25 mai, simultan cu europarlamentarele, se va bloca la Curtea Constituţională, consideră preşedintele Traian Băsescu.

Până la o decizie a judecătorilor, care au condiţionat în 2012, revizuirea de includere în noul text al Legii fundamentale a rezultatului referendumului din 2009 - Parlament unicameral cu maximum 300 de aleşi -, Băsescu a acuzat PSD că "se gândeşte la el" şi la cum se poate "eterniza" la guvernare şi pe liderul PNL, Crin Antonescu, că "de data asta şi-a luat rolul mincinosului".

"Povestea pe care vrea s-o prezinte Antonescu - de data asta şi-a luat rolul mincinosului - 'facem 300 de deputaţi', uitând să spună câte sute de senatori, nu va putea trece de CCR. Nu putem face o Constituţie pentru interesele lui Crin şi Ponta de astăzi", a comentat preşedintele într-o conferinţă, la Palatul Cotroceni, estimând că "la un interval atât de scurt CCR nu îşi va schimba jurisprudenţa".

Cât despre noile propuneri de revizuire, Băsescu consideră că acordul care ar urma să fie dat de Parlament la convocarea unui referendum de către preşedinte "este hilară", iar prevederea ca partidul cu numărul cel mai mare de mandate parlamentare să primească automat funcţia de premier - "o trăsnaie".

"În foarte multe democraţii, mandatul se poate da şi celui mai mic partid intrat în Parlament dacă asta este soluţia să strângi 50%. Pe propunerea PSD, cu siguranţă vom avea situaţii în care cu un partid de 39% nu poţi să faci guvern, cade guvernul şi se reiau alegerile. PSD se gândeşte la el azi", a reclamat Băsescu.

Citește și: