Anca SIMINA
691 vizualizări 10 iul 2014

Lăsat pe dinafară de liderii PNL şi PDL în discuţiile despre candidatul comun al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie, preşedintele Traian Băsescu le transmite acestora că planul lor, o fuziune între cele două partide, "nu va avea loc".

"PDL ca partid nu va tolera faptul că a fost pus în pungă de Vasile Blaga şi oferit la tarabă PNL-ului. PNL a fost implicat în tot ce a fost antistat de drept. Se pupau cu România Mare, cu Voiculescu. Acum s-au văruit puţin", a încurajat Băsescu refractarii din PDL la ideea fuziunii. Cu câteva ore înainte, Emil Boc şi liderul PDL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda au exprimat public astfel de poziţii.

 Lui Vasile Blaga, preşedintele îi reproşează că ar "un geambaş care vrea să vândă partidul mâine", dar "un geambaş care şi-a făcut datoria" faţă de fosta USL convocând sesiunea extraordinară a Parlamentului în contextul discuţiilor despre suspendarea şefului statului. Pronosticul său: "Activul PDL nu se va lăsa pus în sacoşă şi predat PDL. Vor fi foarte multe organizaţii de care se vor ciocni".

În opinia lui Băsescu, "fuziunea PNL-PDL nu este posibilă", iar "soluţia corectă", pentru "compatibilizarea electoratelor", ar fi "realizarea unui acord pe câteva elemente care ţin de activitatea preşedintelui – stat de drept, NATO, UE, securitate naţională". "Două-trei pagini de document politic care să vizeze ce-şi asumă candidatul dreptei la prezidenţiale. În jur ar trebui să se strângă PDL, PNL, PMP, FC care să-l agreeze. Trebuie semnat unn protocol prin care, dacă nu din turul întâi, în turul doi toate aceste forţe politice din care nu trebuie exclus PNŢCD să susţină candidatul dreptei în turul doi. Acest lucru înseamnă pregătirea electoratelor. Ar fi foarte greu pentru electoratul PMP să voteze un candidat al liberalilor dacă acest lucru s-ar întâmpla peste noapte. Soluţi corectă ar fi fost un astfel de protocol care să acopere atribuţiile preşedintelui. Dacă s-ar fi petrecut până cum, ar fi fost mult mai simplu decât aşa numita fuziune care nu va avea loc, şi ar fi permis şi compatibilizarea electoratelor. Alianţa DA a avut succes pentru că a fost creată cu aproape un an înainte", a dat Băsescu exemplul de succes de acum 10 ani.

Preşedintele admite însă că nu i s-a cerut părerea în legătură cu acest demers al fuziunii şi că nici nu are pârgiile pentru a interveni în discuţiile dintre liderii partidelor de dreapta. "O să mă limitez la a încerca să ridic PMP cât se poate până la alegerile prezidenţiale. Nu poţi să intri în casa unui om dacă nu eşti primit", a adăugat el în interviul pe care l-a acordat astăzi "Adevărul LIVE".

Citește și: