Ana Petrescu
1032 vizualizări 16 apr 2019

„Nu îi dau dreptate lui Tăriceanu. Exagerează şi îşi bişniţăreşte vizita din Statele Unite. De ce? Ministrul de Externe este Meleşcanu, omul lui, pe care îl susţine. Să spui că MAE nu ţi-a aranjat, nu a vrut să îţi aranjeze o vizită în SUA este o minciună. Eu vă spun unde greşesc ei. Probabil, din incultură politică, preşedintele Senatului a vrut să se vadă neaparăt ori cu Donald Trump, ori cu vicepreşedintele SUA. La care oamenii aceştia şi uită în fişă şi spun «preşedintele Senatului să meargă, măi, la Senat. Ce treabă am eu cu el?». Dar ei pentru poză, ca să îşi facă o poză cu preşedintele sau vicepreşedintele. În mod disperat încearcă să se legitimeze ca oameni politici care au uşile deschise în străinătate, ceea ce nu este adevărat. În momentul de faţă reputaţia alianţei PSD-ALDE în exterior este jalnică. Ei nu au acces. A trebuit Tăriceanu să plătească o firmă de lobby ca să ajungă pe lângă vicepreşedintele SUA să îi facă un fotograf, care stătea pregătit, să îi facă o poză. Am mai văzut specimene din astea. Ponta însuşi cu Tony Blair stătea la pândă să facă o poză”, a afirmat Traian Băsescu, la Realitatea TV.

Fostul preşedinte al României a precizat că niciodată nu a plătit ca să facă astfel poze în vizitele din afara ţării, precizând că încă din anul 2008 şi-a realizat planul de încredere pe plan extern, neavând nevoie nici măcar de Ministerul de Externe.

„Nu, niciodată nu am plătit pentru astfel de poze. Eu am avut relaţiile mele. Vă dau un element. Un preşedinte care se duce la Casa Albă şi îi spune preşedintelui SUA «ştiu că următorul Summit NATO este programat la Lisabona şi că este angajat de la precedentul Summit. Te rog mult, hai să facem un efort să îl aducem la Bucureşti». Aduceţi-vă aminte că în 2008, Summit-ul NATO, cel mai mare eveniment din istoria organizaţiei a fost la Bucureşti. Summit la care în afară de membri ai NATO au venit toate statele partenere ale NATO. Deci asta înseamnă capacitate de a convinge şi încredere. În 2008 eu îmi realizasem planul de încredere pe plan extern, nu mai aveam nevoie de nimic altceva, nici măcar de MAE”, a conchis Băsescu.

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, la începutul săptămânii trecute, la Washington, unde a participat la Conferinţa Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale. Şeful Senatului a avut întrevederi cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, cu Keith Kellogg, consilierul pe securitate al acestuia şi cu senatorul republican pentru statul Texas, Ted Cruz, fost candidat la prezidenţialele din 2016.

Ulterior vizitei, liderul ALDE a spus că a angajat o firmă de consultanţă pentru organizarea întrevederilor avute în SUA, inclusiv cu cea avută cu vicepreşedintele Statelor Unite, pentru că George Maior, ambasadorul României în SUA a izolat conducerea politică a României.

 

Citește și: