Cristian ANDREI
Marius Fratila - Mediafax
19272 vizualizări 21 aug 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Fundulea, că premierul nu i-a răspuns la telefon în ultima perioadă pentru a-i semnala problemele guvernării. Premierul Ponta a declarat că nu a mai vorbit cu preşedintele Băsescu după accidentul din Muntenegru, acuzându-l pe şeful statului că a minţit şi că a încercat să se folosească de o dramă în interes electoral. Victor Ponta nu este primul premier care nu-i răspunde la telefon preşedintelui Băsescu, acelaşi lucru întâmplându-se în timpul mandatului lui Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Victoria.

În replică la afirmaţiile preşedintelui, premierul a declarat la începutul şedinţei de Guvern că nu "vorbeşte la telefon cu oameni neserioşi".

"Ne-am cam întors la 2012, noi vrem să muncim, preşedintele nu ne lasă la transporturi, agricultură, ne-am obişnuit. Fiţi mai puţini atenţi la aceste sabotaje instituţionale şi la scandal", a spus Victor Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că preşedintele Băsescu intervine în favoarea "sponsorilor săi din agricultură". "Cu cât este mai supărat, cu atât mai bine", a subliniat Ponta despre preşedinte.

Traian Băsescu a acuzat Guvernul are "o mare responsabilitate în sabotarea agricultorului român anul acesta", el menţionând că îi este cunoscut faptul că, deşi producţia este mare, producătorii nu pot beneficia de certificatele de depozit.

"Anul trecut am avut un an agricol destul de prost, iar anul acesta, cu o producţie foarte mare la grâu, secară, orz, agricultorii vor încasa urmare a lipsei certificatelor de depozit, cel mult cât au încasat anul trecut, într-un an foarte prost. Deci mi se pare strigător la cer", a afirmat Băsescu, în discursul rostit cu ocazia participării la "Ziua Cercetării Procera".

"Ar fi fost cu totul alta capacitate de negociere a producătorilor agricoli români dacă Guvernul nu ar fi desfiinţat certificatele de depozit", a mai susţinut Băsescu.

El a arătat că, dacă producătorii şi-ar fi lăsat producţia în depozite şi ar fi luat credite de la bănci în baza acelor certificate, nu ar fi rămas în prezent la mâna achizitorilor, care cumpără cu preţuri scăzute, cum ar fi 147 euro tona de grâu.

"Neasigurând la fondul de garantare resursele necesare pentru certificatele de depozit, Guvernul i-a lăsat pe producătorii agricoli români dezarmaţi în faţa achizitorilor de producţie agricolă. Eu nu pot să spun decât că ori este proastă guvernare, ori ministrul Agricultorii, care trebuia să îl informeze pe premier de consecinţe, a vrut să îi favorizeze pe achizitori. (...) Cred că este o greşeală şi îmi pare rău că trebuie să o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate în sabotarea agricultorului român în anul acesta. Nu mai vorbesc şi de subvenţia la motorină!", a susţinut Băsescu.

De asemenea, preşedintele a afirmat că sunt 4-5 mari firme străine care domină piaţa achiziţiilor de cereale şi a afirmat că acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurenţei, pentru că diferenţele între preţurile de achiziţie sunt foarte mici, de un euro la tona de grâu.

"Oare această cartelizare nu ar trebui observată şi de Guvern şi de Consiliul Concurenţei?", a spus Băsescu, care a dat exemplul vânzării în Egipt de grâu românesc cu 197 de euro tona, faţă de 147 euro pe tonă la preţul de achiziţie de la producătorul din ţară, diferenţa de 50 euro fiind considerată de acesta "foarte mare".

Reacţia ministrului Daniel Constantin: Preşedintele nu m-a sunat, este în campanie

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru gândul că preşedintele Băsescu se află în campanie electorală, iar criticile sale la adresa acestui domeniu de activitate vin pe fondul unui an agricol foarte bun.

„Sigur, preşedintele este în campanie, eu vorbesc tehnic nu de campanie politică. Preşedintele Băsescu nu m-a sunat să mă întrebe de problemele din agricultură, dar vreau să vă spun că am discutat cu preşedintele când s-a discutat strategia pe agricultură”, a spus Constantin.

Ministrul a precizat că producţia bună de anul acesta se datorează şi pregătirii din timp a sistemului de irigaţii.

„Cei mai mulţi bani din ultimii 20 de ani anul acesta s-au dus în irigaţii. Am redus preţul la irigaţii la aproape jumătate. În mai, când plantele aveau nevoie de apă, a fost apa pe canal gratuit pentru fermieri. Cred că acestea au contribuit la producţia bună”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul a răspuns şi criticilor preşedintelor referitoare la suspendarea certificatelor de depozit. 

„Certificatele de depozit, au existat foarte multe discuţii cu Fondul de Garantare, au fost introduse de Guvernul PSD – PDL când ministru era Ilie Sârbu. Beneficiarii acestor depozite au fost 14 societăţi mari, niciodată fermierii mici nu au fost beneficiarii acestor măsuri. Practic de suspendarea certificatelor de depozit au fost afectaţi fermierii mari. Ele s-au suspendat pentru că fermierii mari au acreditat, licenţiat aceste depozite şi au beneficiat de ele. De această măsură nu a fost afectată marea masă de fermieri din România”, a fost răspunsul oferit de ministru la criticile preşedintelui.

Potrivit lui Constantin, Fondul de Garantare a avertizat că din cauza neregulilor cu certificatele de depozit se poate ajunge ca statul să plătească 400 milioane de lei.

„Legat de Consiliul Concurenţei, preşedintele ştia că astăzi va fi o notă în Guvern în care printre alte puncte se vorbeşte de sesizarea Consiliului Concurenţei pentru a verifica, nu avem elemente care să certifice un monopol, dar trebuie să ne asigurăm că nu există riscul apariţiei unui monopol. Această măsură am anunţat-o încă de duminică, iar astăzi este pe ordinea de zi”, a spus pentru gândul Daniel Constantin.

 

Citește și: