Anca SIMINA
1146 vizualizări 23 ian 2014

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat FMI că nu intenţionază să-şi pună nici de această dată semnătura pe rezultatul negocierilor delegaţiei instituţiilor financiare internaţionale cu Guvernul cât timp miniştrii nu i-au cerut un mandat pentru aceste discuţii.  "Nu blochez deciziile dintre dumneavoastră şi Guvern în acest moment, dar nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi", a spus Băsescu, la întâlnirea cu FMI pe care a avut-o în această dimineaţă la Cotroceni.

Oprirea la Cotroceni este prima întâlnire oficială a experţilor Fondului, aflaţi în România de marţi pentru deblocarea acordului stand-by. Acesta este momentan suspendat, fără consecinţe economice directe deocamdată, în condiţiile în care preşedintele a anunţat în decembrie că nu îşi pune semnătura pe scrisoarea destinată boardului FMI şi negociată de miniştrii Daniel Chiţioiu şi Liviu Voinea fără a avea mandat din partea sa, aşa cum prevede legislaţia legată de tratate.

Chiar dacă a început prin a spune că  speră că misiunra “va fi una de succes”, Băsescu a avertizat FMI că nu va fi de acord cu scrisoarea de intenţie negociată cât timp va face referire şi de această data la acciza suplimentară pentru combustibil. “Acum mă uit pe cheltuielile Guvernului, la ineficienţa colectării şi la taxele introduse. Nu blamez extinderea bazei de impozitare, chiar o susţin, dar exagerările cu taxe adiţionale, în special în energie şi la combustibil, cred că sunt o greşeală uriaşă şi vor afecta şi economia şi populaţia. Responsabilitatea e a Guvernului, dar această taxa nu va fi susţinută public de mine, pentru că nu cred că e o soluţie”, a insistat preşedintele.

Băsescu a sugerat în schimb FMI să meargă, pentru acoperirea deficitului, pe reducerea cheltuielilor bugetare. “Imediat ce am avut o creştere economică, am început să cheltuim tot mai mult şi mai mult”, a reclamat el politica Guvernului.

Cu o săptămână înainte de sosirea delegaţiei FMI, preşedintele Traian Băsescu a avertizat Guvernul că intenţionează să extindă lista condiţiilor pe care le pune pentru a semna scrisoarea adresată boardului de la Washinton.

Astfel, Băsescu cere ca pe de o parte să nu existe nicio referire la introducerea unei accize suplimentare la litrul de combustibil, iar pe de altă parte Guvernul să recupereze toate restanţele pe care le are faţă de Comisia Europeană, inclusiv în privinţa angajamentelor legate de educaţie.

"Avem suspendată de la aplicare suplimentarea de acciză la motorină şi benzină, decizia mea este ca această acciză suplimentară să nu se introducă. Vedem toţi că a fost o minciună că va scădea preţul la combustibil de la 1 ianuarie. Dacă vom mai adăuga 41,8 bani la preţul fiecărui litru se va resimţi mai puternic în preţuri şi în inflaţie", şi-a argumentat preşedintele opoziţia faţă de această taxă invocată şi în decembrie ca motiv pentru a nu semna scrisoarea adresată instituţiilor financiare internaţionale.

O dată obţinută amânarea accizei, Băsescu plusează. "Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandările de ţară care au fost făcute României de CE să fie introduse în scrisoarea pentru Fond şi pentru CE. Altfel, obiectivul de a avea un acord nu este acoperit. Recomandările vizează atingerea obiectivelor prin Agenda 2020. Un exemplu unde de curând am făcut un pas înapoi: în acest tandem politicieni - dascăli rămâne clasa a IX- a şi a X - a la licee. Pentru voturile dascălilor, dar împotriva intereselor copiilor s-a modificat Legea educaţiei", a reclamat el.

Premierul Victor Ponta, de cealată parte, a sugerat însă, la şedinţa de Guvern de mierucuri, că „blocajul” de la Cotroceni ar urma să se prelungească până după finalul lunii mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare.

„De mâine avem întâlnirea cu FMI”, a anunţat Ponta miniştrii, cerându-le să aibă „pregătite listări, reforme, ceea ce avem de adoptat”. „Din punctul de vedere al Guvernului, tot ce am negociat cu CE, BM şi FMI e valabil, toate reformele pe care nu l-am asumat le facem în continuare. Există un singur punct, care ţine de interesul politic al preşedintelui Traian Băsescu, dar probabil după alegerile europarlamentare nu va mai fi un blocaj. Interelele politico-electoral ale preşedintelui dispar, probabil, după europarlamentare”, a comentat el.

Citește și: