Clarice DINU
4757 vizualizări 28 aug 2014

„România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei e o escaladare semnificativă a sprijinului Federaţiei Ruse acordat separatiştilor. În analiza pe care am făcut-o azi, putem aprecia că urmare a introducerii de tehnică militară şi specialişti se produce o schimbare a raportului de forţe în favoarea separatiştilor”, a declarat Băsescu.

Şeful statului a condamnat intervenţia Rusiei în conflict, susţinând că ”obiectivul lui Putin este să realizeze o Transnistrie mai mare în estul Ucrainei pentru a bloca acordul de asociere la UE”.

Ucraina a cerut joi Uniunii Europene să îi acorde un "ajutor militar de anvergură" în urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, citat de AFP. „Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură", a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.

„Cerem Uniunii Europene şi Statelor Unite să îngheţe toate activele ruseşti până ce Federaţia Rusă îşi va retrage forţele, militarii şi va înceta aprovizionarea gherilelor conduse de ruşi”, este mesajul primului-ministru ucrainean, Arseni Iaţeniuk, citat de BBC.

Presa internaţionala a relatat că joi aveau loc confruntări în Novoazovsk - oraş care ar fi fost ocupat de trupe ruseşti - şi Mariupol. Acuzând la rândul său „invazia militară evidentă” a ruşilor, Lituania a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după o întâlnire cu şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, că situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, în vreme ce ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a spus, într-o conferinţă de presă comună cu omologii din Georgia şi R. Moldova, că s-ar impune convocarea CSAT.

Cât despre Rusia, aceasta a continuat să ignore acuzaţiile ucrainene şi occidentale. După ce secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a indicat, într-un interviu pentru The Guardian, că vor exista forţe şi echipament militar NATO în flancul estic, Rusia a avertizat că „va lua măsuri”.

BBC a anunţat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema acuzaţiilor de invazie rusească în Ucraina. Reuniunea din New York vine la cererea Lituaniei şi va avea loc la ora 19:00, ora României.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Băsescu:

-Aş vrea să precizez poziţia României cu privire la evenimentele din Ucraina. România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în Estul Ucrainei e o escaladare semnificativă a sprijinului Federaţiei Ruse acordat separatiştilor.

- Al doilea element: transferul de tehnică militară către separatişti. În analiza pe care am făcut-o azi, putem aprecia că urmare a introducerii de tehnică militară şi specialişti se produce o schimbare a raportului de forţe.

- Analiza noastră arată că se produce o debalansare a capacităţii de luptă în favoarea separatiştilor.

- România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea Ucrainei. Obiectivul lui Putin este să realizeze o Transnistrie mai mare în estul Ucrainei pentru a bloca acordul de asociere la UE. Rămânem alături de Ucraina. Ceea ce legal putem face vom face.

- Nu a fost invazie, dar urmarea puternicei infiltrări riscul majori este al schimbării echilibrului de forţe în favoarea separatiştilor. 

Citește și: