Clarice DINU
5598 vizualizări 21 mar 2013

La câteva ore după ce a retrimis spre reexaminare parlamentului statutul militarilor, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că legea  aşa cum a ajuns ea la promulgare "reflectă fie un act de trădare naţională, ori un act care vădeşte o evidentă prostie". Mai mult, a spus şeful statului, reprezintă o încercare de a pune sub contol politic generalii.

"Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie. Dacă aş fi promulgat-o azi, luni, 41 de generali ar fi fost trecuţi în rezervă. Comandamentul forţelor terestre ar fi rămas fără niciun general, la fel la forţele navale, cel al forţelor aeriene cu un singur general. Statul Major ar fi rămas cu un general", a spus Băsescu.

Ulterior, el a precizat că, că dacă Parlamentul insistă să menţină actuala formă a legii privind cadrele militare, atunci va ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Reacţia preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, nu a întârziat să apară: ”De trădare nu vorbim ca la cenaclu, trădarea nu se face la un şpriţ seara. Băsescu face declaraţii iresponsabile”, a spus Antonescu, în vreme ce premierul Ponta anunţă o schimbare.

Şeful statului a explicat că prevederile legii potrivit cărora generalii, la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, pot rămâne în activitate doar cu aprobarea şefului instituţiei în care activează reflectă o încercare de punere sub control politic a generalilor

"Dacă voiau să nu treacă în rezervă trebuiau să se ducă la un ministru cu cascheta în mână. (...) Se încearcă punerea sub control a generalilor. E o lege neroadă şi un act împotriva securităţii naţionale. (...)  Sper ca acestă lege să nu mai plece din parlament niciodată. Mi s-a părut o prostie sau o lovitură dată armatei", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că a avut o serie de discuţii cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, care nici el nu este de acord cu legea. Mai mult, Băsescu a spus că legea nu avea avizul guvernului.

"Am avut discuţii cu ministrul Apărării şi a fost de acord că promulgarea generează preblemele pe care le-am prezentat. Am avut trei discuţii cu el. Ministrul Apărării este un membru al CSAT pe ministerul căruia se face un experiment. Proiectul nu are avizul guvernului", a spus şeful statului.

Cele mai importante declaraţii:

 • Am văzut o oarecare dezbatere legată de scrisoarea trimisă Camerei Deputaţilor şi de retrimiterea spre reexaminare a legii cadrelor militare.
 • Aş vrea să vă spun câteva cuvinte despre scutul antirachetă. S-a renunţat la faza a patra care nu viza apărarea UE. Nu se afectează cu nimic securitatea teritoriului UE.
 • Facilităţile militare americane, din punct de vedere al valorii investiţiei nu există nicio modificare, graficul rămâne.
 • Am transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor în care îi solicit pe ordinea de zi a proiectului de revizuire a Constituţiei iniţiat de preşedintele României. De ce am ţinut să fac acest lucru? Articolul 63 spune că proiectele de legi înscrise pe ordinea de zi îşi continuă procedura în noul parlament.
 • Am semnalat Camerei Deputaţilor că are obligaţia să continue procedura.
 • Orice revizuire trebuie să pornească de la rezultatele referendumului.
 • E un articol care a scăpat preşedintelui comisiei de revizuire, preşedintele Senatului: art.90, niciun politician nu poate trece peste referendumul din 2009.
 • E foarte interesant cât de lipsiţi de consecvenţă sunt cei din actuala majoritate şi viaţa o să-i sancţioneze.
 • Mă tem că viaţa şi CCR îi vor aduce la ordine. Bine ar fi să plece de la premisa că acel referendum validat. 
 • Nu sunt generalii din generaţia lui Moş Teacă din generaţia lui Dogaru. Sunt ofiţerii care au condus operaţiunile în Irak şi Afganistan.
 • Înţeleg că se pregăteşte modificarea  legii referendumului.
 • Legea privind statutul cadrelor militare pot să o interpretez ca fiind o lege care este un act de trădare sau care vădeşte un act de prostie.
 • Dacă aş fi promulgat-o astăzi, luni 41 de generali ar fi fost în rezervă. Comandamentul forţelor terestre, navale, ar fi rămas fără niciun general. Statul Major ar fi rămas cu un general. Dacă voiau să nu treacă în rezervă trebuiau să se ducă la un ministru cu cascheta în mână.
 • Se încearcă punerea sub control a generalilor. E o lege neroadă şi un act împotriva securităţii naţionale.
 • Sper ca acestă lege să nu mai plece din parlament niciodată.
 • Mi s-a părut o prostie sau o lovitură dată armatei.
 • Printre iniţiatori este un fost ministru al apărării.
 • Am avut cu ministrul Apărării şi a fost de acord că promulgarea generează preblemele pe care le-am prezentat. Am avut trei discuţii cu el. Ministrul Apărării este un membru al CSAT pe ministerul căruia se face un experiment. Proiectul nu are avizul guvernului.
 • Despre aeronava Tarom: Categoric nu voi mai utiliza aeronavă Tarom pusă la dispoziţie. Nu am ce rezilia, nu există niciun contract, noi angajam acest avion charter la fel cum angajează şi o firmă de turism. Nu am ce să reziliez, s-a propagat o minciună că se cheltuiesc şapte milioane de euro cu avionul pentru preşedinte. Nu este adevărat. Când va fi nevoie voi lua un charter de la companie străină. Nu voi mai folosi avioane Tarom, cum am decis să nu mai folosesc nici avioane Romavia la vremea respectivă.

Citește și: