Clarice DINU
26255 vizualizări 14 feb 2013

Preşedintele Traian Băsescu se poziţionează în lupta pentru putere din PDL. Şeful statului îl atacă dur pe Vasile Blaga pe care îl acuză că a "pesedizat partidul", făcându-l să semene cu FSN, şi că încearcă să "aranjeze" congresul în care îşi pune în joc mandatul de preşedinte. Despre Elena Udrea spune că poate avea profilul de şef de partid, dacă "îşi dă jos pantofii cu toc" şi "îşi ia poşete mai ieftine", susţinând că are toate calităţile necesare pentru a deveni "un politician de forţă". Despre Emil Boc, şeful statului nu crede că va candida pentru un mandat la conducerea PDL.

Băsescu îi uită nici pe reformişti, pe care îi sfătuieşte să nu se izoleze de partid şi să aleagă între unul dintre candidaţii anunţaţi. Şeful statului apreciază că o încercare a acestora de a ajunge la şefia PDL este în acest moment sortită eşecului.

Şeful statului susţine că a dorit să se izoleze de PDL, însă "îl doare sufletul" de ce se întâmplă în partid şi nu a mai putut să stea deoaparte şi să tacă din gură. Mai mult, când a fost întrebat dacă se va întoarce în PDL după ce îşi va termina mandatul la Cotroceni, Băsescu a răspuns râzând: "Am zis că nu mă întorc în PDL, dar am zis eu şi că demisionez în 5 minute". 

În final, Băsescu spune, de asemenea, că a identificat un prezidenţiabil în PDL, mulţumindu-se să spună însă despre acesta că este "bărbat", fără alte comentarii.

"PDL seamănă în interior cu FSN"

Băsescu şi-a început atacul la adresa lui Vasile Blaga, susţinând că i se pare "zguduitor" că acesta încearcă să-şi securizeze mandatul de preşedinte de partid criticând guvernarea PDL, preluând astfel mesajul USL. Mai mult, şeful statului a acuzat aranjamentele pe care le face Blaga în partid, şantajându-i pe liderii de organizaţii cu metoda "interimarilor".

"Acum PDL nu mai seamănă cu PDL-ul din care eu am plecat. Nu mai are valori. Seamănă în interior cu FSN. Nu am nimic de aşteptat de la PDL, ci un regret teribil raportat la ce au fost şi la ce au ajuns. Un lucru care e zguduitor. Este un partid care îşi neagă propria guvernare. Este o echipă care de două luni, sub umbrela analizei de după alegeri, instalează interimari. Exact cum se pun şefii de poliţie de la judeţe. Tehnica e să-i pui interimari. E o practică care se instalează în PDL", a spus Băsescu, la B1. 

Blaga, făcut responsabil de căderea lui Boc şi a lui Ungureanu

Şeful statului l-a acuzat pe Blaga atât de marginalizarea lui Emil Boc în partid, cât şi de căderea guvernului Ungureanu. Pentru aceasta din urmă, a spus el, o contribuţie a avut-o şi Sorin Frunzăverde care a fost "locotenentul lui Blaga" şi care a plecat cu parlamentarii la USL.

Nici prestaţia din campania electorală a conducerii PDl nu a rămas netaxată de de preşedinte. "L-ai schimbat pe Boc pentru că a obţinut 23% deşi câştigase Primăria Clujului, tu obţii 16% şi te gândeşti tu aşa, că e din cauza Guvernului şi a ieşirilor preşedintelui. Dar nu te uiţi că datorită faptului că nu ai existat în campanie, s-a văzut foarte bine domnul Dan Diaconescu de la Târgu-Jiu, a polarizat ca fiind singurul oponent la Ponta, că PDL cu conducerea lui era pitit în campanie. PDL era pitit.(...) Nu ai văzut ieşirile lui Dan Diaconescu, dar cu siguranţă ieşirile preşedintelui au fost problema şi măsurile domnului Boc. Nu poţi să mergi atât de departe şi să îi consideri pe toţi naivi, ca să nu spun altfel", a comentat preşedintele.

El a adăugat că i se pare "penibil" că actuala conducere a partidului spune că face opoziţie constructivă, pentru că atunci când ai 16%, iar adversarul 70%, trebuie să te baţi. "Partidul lui Dan Diaconescu se bate mai bine decât PDL-ul", a fost verdictul preşedintelui.

"Elena Udrea e crescută ca şi politician de mine"

Elena Udrea a fost desemnată favorita prezidenţială în cursa pentru şefia PDL, şeful statului admiţând că în acest moment nu are o mare susţinere, dar are toate calităţile să devină un lider politic de forţă. Băsescu nu s-a sfiit să-i dea şi câteva sfaturi, mai exact să renunţe la pantofii cu toc şi la poşetele scumpe.

"Elena Udrea e crescută ca şi politician de mine. Ea de la mine a învăţat politică. Nu spun că are un profil perfect de preşedinte de partid, dar poate să şi-l creeze. Elena Udrea a crescut enorm. Şi eu sunt convins că, după experienţa Roman, Elena Udrea va deveni un politician de forţă în România. Are rezistenţă, e o femeie inteligentă, are ambiţie şi e un om de dreapta. Elena Udrea nu poţi să o faci de stânga nici dacă o calci în picioare sau îi iei tocurile de la pantofi. (...) Ea trebuie să se descalţe de pantofii cu toc foarte înalt. Trebuie să mai lase din poşetele alea cu care a venit în politică, să ia poşete mai ieftine", a spus Băsescu, adăugând că şi el, ca şi Udrea a fost un personaj controversat.

Un alt sfat prezidenţial pentru Elena Udrea a fost să se retragă din competiţia pentru şefia partidului, dacă "va fi aranjată" Convenţia Naţională.

Mesajul către reformişti

Băsescu a avut un mesaj şi pentru "aripa reformistă" din PDL. Fie că e vorba de Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Toader Paleologu sau Teodor Baconschi, şeful statului le-a cerut să nu se "izoleze" de partid, sugerându-le să aleagă între cei care s-au înscris în cursă, o candidatură separată fiind sortită eşecului.

"Eu ţin mult şi la Monica Macovei, şi la Teodor Baconschi, şi la Cristi Preda, şi laSever Voinescu. Aş vrea să rămână în PDL. Sunt oameni extraordinari care trebuie să înţeleagă că politica e un joc de echipă. (...) Ei trebuie să opteze. Dacă se izolează şi vor să pună o moţiune separată, riscul este să obţină un eşec", a spus preşedintele.

Pe cine sună Băsescu

Băsescu a susţinut că a rămas în relaţii bune cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi cu alţi lideri ai PDL care l-au susţinut în perioada suspendării. Menţionându-l pe fostul premier, pe Mihail Neamţu, pe Adrian Papahagi şi pe Traian Ungureanu, Băsescu a declarat că aceştia l-au sunat după alegeri dar a preferat să nu vorbească atunci cu ei cu ei.

"Luni o să-i caut eu pe ei", a spus şeful statului, precizând că nici măcar cu vasile Blaga nu a vrut să vorbească imediat după 9 decembrie.

 

Citește și: