3 vizualizări 23 mai 2007

Preşedintele Traian Băsescu a scăpat doar cu avertisment pentru remarcile la adresa jurnalistei Andreea Pană, după audierile de ieri, din cadrul Colegiului Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Şeful statului este însă nemulţumit de această decizie şi îşi reia războiul cu trustul Intact, din care face parte Antena1.

Băsescu nu s-a prezentat personal la audieri, dar a trimis doi avocaţi şi pe consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu. Deşi ar fi trebuit să fie publice, audierile, la care a participat şi Andreea Pană, s-au ţinut cu uşile închise. Deaconu a refuzat să facă declaraţii presei, dar unul dintre avocaţii şefului statului, Cristian Ene, a susţinut că preşedintele n-a încălcat ordonanţa privind combaterea discriminării, apărarea prezentând dovezi ale sprijinului dat de Băsescu etniei rrome.

La final, preşedintele CNCD Astalosz Csaba Ferenc a anunţat că instituţia nu l-a găsit vinovat pe Băsescu pentru apelativul “păsărică”, adresat direct Andreei Pană. CNCD a decis că "fapta nu e de natură să atragă răspunderea contravenţională", însă "limbajul folosit nu e unul adecvat". Conform lui Astalosz, Băsescu s-a făcut însă vinovat de discriminare pentru expresia “ţigancă împuţită”, folosită în discuţia din maşină pe care a avut-o cu soţia sa. Drept urmare, şeful statului a fost sancţionat cu avertisment, fiind vorba despre cea mai uşoară sancţiune. Nu s-a pus problema amenzii, întrucât CNCD a considerat că vina lui Băsescu nu este atât de mare.

Membrii Colegiului CNCD i-au recomandat şeful statului să fie atent, pe viitor, la limbajul pe care îl foloseşte public.

Într-un comunicat de presă semnat de către Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al lui Băsescu, se arată că şeful statului “respinge categoric” decizia CNCD. “Preşedintele Traian Basescu consideră că este inacceptabil ca o discuţie în intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, să facă obiectul analizei unei instituţii a statului român, aceasta abordare fiind una specifică fostei Securităţi (...) Preşedintele consideră ca s-a creat un precedent periculos, care ar putea permite ca discuţiile din cadrul oricărei familii să facă obiectul analizei instituţiilor publice”, se arată în comunicatul lui Turcan.

Mai mult, Preşedinţia susţine că de vină ar fi trustul Intact, a cărui decizie de a da publicităţii o discuţie privată ar fi trebuit să fie analizată de către CNCD. “Preşedintele regretă că trustul Intact se foloseşte de jurnalista Andreea Pană pentru construirea unui caz care să justifice atitudinea critică, de multe ori jignitoare, a acestui trust faţă de preşedintele României”, se mai spune în documentul citat.

Traian Băsescu nu este primul om politic sancţionat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost şi el avertizat, pentru afirmaţiile conform cărora o serie de colege de partid ar fi făcut carieră trecând prin patul unor lideri ai PNL. De asemenea, a mai fost sancţionat şi preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.


Remarcile „rasiste şi sexiste" ale lui Băsescu, criticate şi de Amnesty International

Directorul adjunct pentru Europa al Amnesty International, David Diaz, a criticat, ieri, într-o declaraţie pentru RFI, remarcile „rasiste şi sexiste” ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa jurnalistei Andreea Pană, apreciind că un şef de stat ar trebui să facă declaraţii „mult mai bune”, informează Mediafax. „Credem că şeful statului român ar trebui să facă declaraţii mult mai bune. În plus, el trebuie să garanteze că niciun oficial al statului nu face remarci de acest gen, adică rasiste şi sexiste. Preşedintele are responsabilitatea de a promova integrarea socială a diferitelor categorii de oameni din România”, a apreciat Diaz. El a opinat, de altfel, că incidentul lui Băsescu cu o jurnalistă a postului de televiziune Antena 1 este „în mod particular gravă”, din punctul de vedere al discriminării minorităţii rome. „E o problemă politică, dar şi una care priveşte accesul la drepturi sociale şi economice. Raportul anual al Amnesty International pe anul 2006 arată că domeniile principale de îngrijorare în privinţa României sunt discriminarea romilor şi brutalitatea Poliţiei. Am anchetat problemele legate de violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică", a spus David Diaz. În finalul declaraţiei sale, reprezentantul Amnesty a ţinut să arate că atât discriminarea, cât şi violenţa împotriva femeii „sunt chestiuni ce au nevoie de un efort susţinut din partea autorităţilor”. „Statul trebuie să facă paşii necesari astfel încât aceste probleme să nu se repete. De aceea este aşa de îngrijorător că preşedintele ţării face asemenea declaraţii”, a conchis Diaz. (M.T.)

Citește și: