Anca SIMINA
Cristian ANDREI
75496 vizualizări 16 oct 2012

USL şi ARD au dat astăzi prima bătălie de proporţii în planul imaginii. USL-iştii au umplut Arena Naţională din Bucureşti cu aproximativ 70.000 de militanţi, la cea mai spectaculoasă lansare de candidaţi de până acum PDL-iştii au ieşit la rampă, la Congresul PPE, cu mai-marii Uniunii Europene, în frunte cu Jose Manuel Barroso şi Angela Merkel.

În ciuda unei zile încărcate, lupta decisivă pentru audienţă s-a dat după ora 18.00. În vreme ce pe Arena Naţională Victor Ponta şi Crin Antonescu îşi mobilizau activiştii cu mesaje antiBăsescu, catalogat drept "slugă" de liderul PNL, la Palatul Parlamentului Angela Merkel remarca "curajul" preşedintelui de a-şi asuma măsuri impopulare.

Chiar dacă Traian Băsescu a fost în prim planul întâlnirilor cu oficialii europeni, şi premierul Victor Ponta a profitat de venirea la Bucureşti a mai -marilor UE, având o întâlnire de aproape 45 de minutem la Palatul Victoria, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

VEZI LIVE DEZBATEREA VIDEO ŞI COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU

VIDEO.DISCURSUL LUI CRIN ANTONESCU

VIDEO. DISCURSUL LUI VICTOR PONTA

VIDEO. DISCURSUL LUI TRAIAN BĂSESCU

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT DE LA CELE DOUĂ EVENIMENTE

VEZI AICI programul Congresului PPE

Pe parcursul întregii zile, Gândul a transmis o serie de ediţii speciale Gândul LIVE în cadrul cărora editorialiştii Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu şi Clarice Dinu au comentat în direct cele două evenimente.

CTP la Gândul LIVE: "Strategiile PDL şi USL sunt PRIMITIVE". Paralelă cu meciul România-Olanda şi bancul cu Iţic şi Ştrul

UPDATE 20:44 Poza de grup de la finalul primei zile a Congresului PPE:

UPDATE 20:39 Cristian Tudor Popescu a remarcat faptul că discursul lui Traian Băsescu a durat mai mult decât discursurile Angelei Merkel şi al lui Jose Manuel Barroso la un loc, lucru care editorialistului gândul i se pare "straniu" din punct de vedere al protocolului european.

UPDATE 20:34 Discursul lui Traian Băsescu s-a încheiat.

UPDATE 20:32 Băsescu: "Un efect pervers al încercărilor UE de rezolvare a crizei este creşterea protestelor în anumite state, pe fondul unei aparente incapacităţi a UE de a oferi soluţii pentru ieşirea din criză".

UPDATE 20:30 Băsescu: "Salut viziunea PPE, care stabileşte că avem nevoie de o veritabilă politică externă europeană, adică statele UE să vorbească pe o singură voce".

UPDATE 20:29 Traian Băsescu, liderul exemplar scos în faţă de Angela Merkel: „Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor, chiar dacă aceste acţiuni nu au fost totdeauna cele mai populare”

UPDATE 20:27 Băsescu: "Integrarea romilor, cu cei 10-12 milioane de membri ai săi, cea mai mare comunitate etnică din Europa, este importantă pentru avansul Uniunii Europene".

UPDATE 20:21 Traian Băsescu a declarat că este nevoie de un Cod al muncii al Uniunii Europene şi unificarea transporturilor la nivelul întregii Uniunii Europene. "Nu vrem o Europă cu mai multe viteze", a mai spus Traian Băsescu.

UPDATE 20:16 Pe Naţional Arena, după discursuri, fiecare filială judeţeană îşi prezintă candidaţii la alegerile parlamentare. Toţi candidaţii dau mâna, pe rând, cu Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea.

UPDATE 20:10 Începe discursul preşedintelui României, Traian Băsescu: "Sloganul Mai multă Europă este foarte inspirat, eu sunt un adept al acestui slogan. Prelungirea crizei economice şi sociale generează o criză politică de încredere, care se reflectă în noul euro-scepticism în creştere şi în protestele din statele membre, care afectează stabilitatea în democraţie". Preşedintele s-a declarat în favoarea formării Statelor Unite ale Europei, despre care spune că ar putea să devină cea mai mare economie din lume, deşi acest lucru pare unul "îndrăzneţ".

UPDATE 19:59 Aşa arăta Arena Naţională la finalul discursului lui Crin Antonescu:

UPDATE 19:55 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: "România este foarte importantă pentru Uniunea Europeană. Soluţia la criză este o Uniune monetară, financiară, integrată, pentru toate cele 27 şi, în curând, 28 de state".

UPDATE 19:46 În paralel, vorbeşte şi Angela Merkel, la Palatul Parlamentului: "Vă mulţumesc pentru că m-aţi invitat aici, pentru a da un semnal că peste tot în Europa democraţia re câştig de cauză şi că principiile democratice au câştig de cauză. Preşedintelui României, Traian Băsescu, nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor, chiar dacă măsurile pe care le-a luat nu au fost întotdeauna cele populare". Angela Merkel a încheiat discursul fără a face prea multe referiri la România. Urmează Jose Manuel Barroso.

UPDATE 19:45 Crin Antonescu: "Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Parlamentului cu preşedintele lor, noi suntem astăzi cu poporul fără preşedinte. A vorbi în numele unui popor înseamnă să ai un proiect pentru acea naţiune. Nu există niciun fel de îndoială că USL este cea mai puternică forţă politică construită vreodată în istoria României şi este atât de puternică pentru că România are nevoie de noi toţi împreună şi nu are de câştigat doar nişte alegeri, ci de reconstruit o ţară. Avem nevoie de un plan, avem nevoie de oameni şi avem nevoie de forţă de hotărâre şi de unitate. De forţă pentru că aşa cum spuneam numai cei puternici pot pretinde că pot să conducă o naţiune, de hotărâre pentru că trebuie să le spunem foarte clar celor care nu ştiu România este parte a Europei indiferent cine o conduce, România şi-a câştigat libertatea cu sângele oamenilor şi are drept de vot, nu doar drept de a asculta.  Noi cei care conducem şi vom conduce România în numele poporului român vom fi partenerii şi nu slugile instituţiilor europene. Nu vreau să existe un singur român care să creadă că România a primit ceva de pomană în toată istoria ei, are de învăţat de la multe naţiuni europene, dar vreau să nu uitaţi că românii sunt mult mai prost plătiţi, că au crescut economiile acelor ţări, că firme mari europene au făcut profit cu români. Putem sta cu fruntea sus în faţa oricui din Europa, parteneri şi nu slugi.  Europa nu este o ficţiune, nu ai ce căuta cu Băsescu fără popor, Europa nu există în afara popoarelor şi naţiunilor. Dacă astăzi s-a vorbit de federalizarea României, vă spunem noi că România va rămâne un exemplu în respectarea minorităţilor, dar va fi un stat unitar, naţional România.
".

UPDATE 19:42 Crin Antonescu: "Sunteţi mai hotărâţi ca niciodată, mai uniţi ca niciodată. Acesta este mesajul pe care prezenţa voastră trebuie să o dea României şi Europei. Cineva spunea că încercăm să facem prin această întâlnire o demonstraţie de forţă şi prietenul nostru Daniel Constantin spunea nu, ba da vrem şi facem o demonstraţie de forţă. Cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să fie puternic şi noi demonstrăm că suntem puternici. Cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să ţină cont de nevoile şi libertăţile oamenilor şi voi ne vorbiţi despre asta. Noi, dvs, noi toţi le spunem tuturor românilor, da, USL este suficient de puternică pentru a conduce România spre bine. Se spunea că PDL este cu Europa, iar USL cu poporul. Prima parte nu este adevărată, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de despărţire de Traian Băsescu şi ai săi au fost prezenţi câţiva din cei mai importanţi lideri europeni. Niciodată Europa nu va fi doar a unor demnitari de moment sau a unei singure familii politice. Nu este adevărat că la Palatul Parlamentului şade Traian Băsescu şi PD împreună cu Europa, pentru că dacă poporul român simbolic este aici, nu ai cum să fi în Europa fără poporul tău, în Europa fără poporul tău eşti nimeni sau eşti o slugă".

UPDATE 19:41 Pe scenă urcă preşedintele PNL, Crin Antonescu.

UPDATE 19:37 Aproximativ un sfert dintre cei prezenţi pe stadion la început au plecat.

UPDATE 19:36 Ponta: "Schimbarea până la capăt înseamnă Crin Antonescu preşedinte. USL, VICTORIE!"

UPDATE 19:31 Ponta: "Vreau să vă propun să nu mai tăiem pensii şi salarii şi să stabilim ce înseamnă infastructură de care România are nevoie: nu piscine şi pârtii de schi în sate fără electricitate, ci de drumuri şi de mari oraşe care să nu îngheţe pentru că Boc s-a răzbunat că nu l-au mai votat".

UPDATE 19:28 Ponta: "Laszlo Tokes şi Viktor Orban, doi prieteni ai lui Băsescu, vorbesc în Parlamentul European despre federalizarea România. Trebuie să spunem clar că România este a românilor, a ungurilor, a romilor, dar nu a lui Băsescu, ca să o vândă el şi să rămână el la putere".

UPDATE 19:24 Ponta: "Mă gândesc la cum va arăta România în 2019, când vom avea preşedinţia Uniunii Europene. Atunci, Crin Antonescu îşi va încheia primul mandat la Cotroceni. Băsescu este ultimul comunist al Europei, ultimul securist".

UPDATE 19:23 Tot stadionul îi huiduie pe Boc, Blaga, Udrea, Anastase şi ceilalţi membri PDL. Ponta: "Ei nu trebuie să fie în Parlament, ci în faţa justiţiei".

UPDATE 19:15 Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Succesul UE depinde de succesul fiecărui stat membru. De aceea, adoptăm reforme curajoase şi luăm măsuri aspre. Orice semn de slăbiciune sau de lipsă de unitate ne pune în pericol credibilitatea şi ne va subliniat stabilitatea. Milioane de europeni se aşteaptă de la noi să vorbim pe o singură voce, nu pe 17"

UPDATE 19:13 Ponta: "Niciodată o ţară nu este umilită şi înfrântă decât dacă există aici cozi de topor. Pentru colegii noştri lideri europeni, vă spun că avem dreptul să fim europeni. Ei ne vor trata cu respect dacă şi noi credem acelaşi lucru despre noi. Astă-seară, văzându-vă pe dumneavoastră, am uitat tot ceea ce a fost rău în aceste cinci luni de guvernare. Vreau însă să fiţi mândri şi mulţumiţi de faptul că, prin efortul dumneavoastră, aţi adus la guvernare o echipă USL care a început să repare nedreptăţile. Am promis că dăm înapoi salariile tăiate de Băsescu şi Boc, pensiile tăiate de Băsescu şi Boc şi ne ţinem de cuvânt. Vom ajuta persoanele cu dizabilităţi şi agricultorii, primii pe care i-au lovit Băsescu şi Boc. E bine că am călcat pe toate bombele pe care PDL-ul le lăsase nu nouă, ci României. Credeţi că cei de la PDL sunt bucuroşi că i-am oprit să fure de la Hidroelectrica, Poşta Română şi Oltchim? Sunt provocări foarte mari, sunt lucruri foarte dificile, dar trebuie să le facem şi le putem face. Nu ne putem întoarce la furăciunile lor, la modul cum au furat ţara bucată cu bucată"

UPDATE 19:10 Băsescu refuză să răspundă întrebărilor despre Congresul PPE şi reprezentarea la Consiliul European.

UPDATE 19:08 Jose Manuel Barroso a intrat la reuniunea PPE şi a luat loc lângă Traian Băsescu, care a început să discute. Potrivit unor surse din Administraţia Prezidenţială, cei doi lideri nu vor avea o întâlnire tete-a-tete cu o agenda separata, urmând sa discute informal, în timpul Congresului. La fel se va întâmpla şi în cazul celorlalţi invitaţi, cu excepţia Angelei Merkel cu care preşedintele s-a întâlnit la Parlament şi a remierului spaniol, Mariano Rajoy, care a fost primit la Cotroceni.

Băsescu a coborât de la prezidiu în sală, unde a discutat cu Vasile Blaga şi a salulat mai mulţi invitaţi din primele rânduri.

UPDATE 19:06 Pe scenă urcă preşedintele PSD, Victor Ponta: "Vă aştept pe 9 decembrie să-l batem încă o dată pe Băsescu. Ce strigaţi? Jos, Băsescu, nu? Să vedeţi ce bine va fi când vom striga cu toţii. Colegii noştri europeni trebuie să audă ce cred românii despre Traian Băsescu. Trebuie să mă adresez, însă, şi românilor care nu au votat la referendum, trebuie să mă adresez tuturor românilor. Cred că trebuie să ne gândim încă o dată, după mulţi ani, la noi ca români, nu ca PDL-işti, PSD-işti, PP-DD-işti".

UPDATE 19:05 Lumea a început să plece de pe stadion.

UPDATE 19:05 S-a întors la microfon secretarul general al PSD, Liviu Dragnea: "Candidaţii noştri vor merge în cursă cu fruntea sus".

UPDATE 19:03 Acum vorbeşte preşedintele PC, Daniel Constantin: "USL şi-a atins mai multe obiective, suntem în faţa unui alt obiectiv, suntem în faţa celei mai importante campanii electorale din ultimii 20 de ani. Trebuie să curăţăm România de răul pe care l-a făcut PDL şi Traian Băsescu. Nu cred că trebuie să mai facem manifestaţii, ci ne-am arătat forţa când am înlăturat guvernele lui Traian Băsescu".

UPDATE 18:51 Jose Manuel Barroso, după întâlnirea cu Victor Ponta:  "Am discutat în principal despre justiţie şi despre cum pot fi folosite mai bine fondurile europene. În privinţa justiţiei, am insistat în mod special pe numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie făcute într-o manieră obiectivă şi independentă. Aceşti doi oameni vor defini reputaţia sistemului judiciar şi de aceea trebuie să fie recunoscuţi pentru Integritate şi profesionalism.

Am discutat de asemenea despre managementul şi controlul fondurilor europene. L-am rugat insistent pe domnul prim-ministru să ia măsuri imediate să rezolve problemele care au dus la întreruperea plăţilor pentru anumite prograe europene. Dacă nu sunt luate măsuri urgente, absorbţia fondurilor europene va fi serios compromisă. Cred că este în interesul României ca toate forţele politice să acţioneze cu responsabilitate şi fără constrângeri electorale".

UPDATE 18:50 Cristian Tudor Popescu la Gândul LIVE: "De la mitingul USL lipseşte Adrian Păunescu, care ar fi zis cam aşa: 'Tristeţea României are febră/ De pietoni călcaţi pe zebră' şi ar fi înfierbântat cu totul stadionul'".

UPDATE 19.00 Şi-a început discursul Daniel Constantin.

UPDATE 18.55 Preşedintele PES, Serghei Stanisev, le-a urat succes la alegeri celor din USL. "Cine a spus că corupţia şi regimul totalitar trebuie să se oprească. Voi aţi spus-o. Cine pe 9 decembrie va acorda un mandat lui Victor Ponta şi USL: dumneavoastră. Preşedintele României aparţine trecutului, politica lui aparţine trecutului"

"Ne aflăm pe stadion, dar sunt şi alţi oameni care se află într-un palat mare. Aceşti oameni sunt oameni importanţi, care au venit la celălalt Congres. Aceşti oameni se consideră foarte importanţi. Sunt foarte speriaţi şi au intrat în panică. Ei ştiu că această politică a austerităţii este una pe sfârşite. Vă pot spune că Europa lor nu este şi Europa noastră. Eu mă aflu aici şi reprezint PES pentru a vă spune că înţeleg ceea ce Victor Ponta face. Eu îl sprijin pe Victor Ponta pentru că vrea să redea România cetăţenilor. "

UPDATE 18:37 Vorbeşte secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. "Este cel mai mare eveniment politic organizat vreodată în România. Sunt peste opt ani de când România este membră NATO şi de cinci ani este membră UE. A venit vremea ca românii să-şi înfăptuiască destinul democratic. E timpul să stăm cu fruntea sus în faţa partenerilor noştri europeni. Românii trebuie să-şi stabilească singuri viitori. Le spunem 80.000 de români că puterea României este aici şi nu în afara ei, România este a românilor. Să arătăm lumii întregi că România este puternică. Încă mai sunt afară autocare vin spre stadion"

Stadionul scandează "Jos Băsescu".

"100 de stadioane pline ca acesta au spus ca preşedintele Băsescu să plece. Ei au spus că nu au fost mulţi la referendum. Aţi fost la referendum?"

Stadionul strigă "DA".

"O să fiu iar acuzat că am violat secretul votului"

UPDATE 18:36 Andra intonează imnul naţional al României, "Deşteaptă-te, române".

UPDATE 18:31 Co-preşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu intră în arenă pe melodia celor de la AC/DC, "Thunderstruck".

UPDATE 18:29 Au apărut primele imagini de la întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Angela Merkel.

UPDATE 18:25 Preşedintele PSD Bacău, Viorel Hrebenciuc a declarat, mai devreme, că el a fost cel care a suportat costurile aducerii suporterilor USL din Bacău la Bucureşti. Acest cost a fost de 40.000 de lei.

UPDATE 18:14 Pe Arena Naţională se aude din boxe "We Will Rock You", iar "galeria" fiecărui judeţ în parte îşi face simţită prezenţa.

UPDATE 18:08 Premierul Victor Ponta a sosit pe Arena Naţională, fără a face declaraţii jurnaliştilor care îl aşteptau.

UPDATE 17:59 Cristian Tudor Popescu: "Meciul pe care îl vedem în această seară este România versus Europa. Acest meci nu se poate termina cu un scor de fotbal, 3-0 sau 1-1, ci doar cu un scor negativ, minus 3 la minus 3, spre exemplu. E absurd!"

UPDATE 17:43 Mulţi dintre useliştii de rând pleacă nemulţumiţi de la Arena Naţională. Motivul? Deşi au fost convocaţi de unul dintre organizatorii de la sectorul 3 să se prezinte la punctul de întâlnire, oamenii au ajuns la Arena Naţională cu mijloacele de transport în comun. La fostul stadion naţional au avut o nouă surpriză - nu aveau bilete de acces. Organizatorul le-a sugerat să intre câte o persoană în incinta Arenei şi ulterior să vină la gard şi să paseze biletul de acces altei persoane.

Nemulţumiţi câţiva dintre aceştia au plecat nu înainte de a-i reproşa organizatorului că nu au venit acolo ca să fure, ori să intre pe furiş, ci din convingere.

UPDATE 17:21 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Palatul Parlamentului.

UPDATE 17:20 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a ajuns la Congresul PPE. Merkel a fost întâmpinată de Băsescu, cu care a avut o discuţie de aproximativ 15 minute, în biroul secretarului general al Camerei Deputaţilor.

UPDATE 17:12 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Parlamentului, la Congresul PPE, unde va avea o întâlnire cu Angela Merkel şi Jose Manuel Barroso.

UPDATE 16:48 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a ajuns în România, unde va participa la congresul PPE. Merkel va părăsi Bucureştiul în această seară.

UPDATE 16:39 Preşedintele Traian Băsescu a primit-o, la Palatul Cotroceni pe fiica Iuliei Timoşenko.

UPDATE 16:34 Naţional Arena a început să se umple. Megamitingul USL va începe în mai puţin de două ore.

UPDATE 16:15 Cum văd useliştii de rând cooptarea lui Gigi Becali în USL. Un videoreportaj al lui Biro Attila, la Arena Naţională:

UPDATE 16:04 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit în România şi are, la această oră, cu premierul Victor Ponta, la Guvern.

UPDATE 16:03 Elmar Brok: "Dorin o Uniune Europeană a drepturilor. Nu putem fi membri ai Uniunii fără a fi un stat de drept"

UPDATE 15:38 Wilfried Martens, preşedintele PPE: "PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, a standardelor democratice şi a statului de drept. Toţi reprezentanţii politici în România trebuie să respecte intituţiile statului. Ca şi în multe alte ţări europene, şi România a trecut printr-o criză economică severă. Preşedintele Băsescu, foştii premieri Boc şi Ungureanu au dovedit că au curajul să ia măsurile necesare. Aceste măsuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung dacă echilibrul nu va fi pus în pericol prin măsuri populiste"

UPDATE 15:35 Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Încă sunt mulţi care se întreabă dacă locul României e în UE sau în Schengen. Nu trebuie uitat însă cât a stat în bezna comunistă. Noi, în România, nu dorim să ne izolăm, ci să fim împreună, în Uniunea Europeană, la bine şi la rău. Nu avem nevoie de mai puţină Europă, ci de mai multă. Îndrăznesc să afirm că, pe termen lung, avem nevoie chiar de o Europă federală puternică. Asta înseamnă şi o Românie puternică şi o minoritate maghiară puternică".

UPDATE 15:30 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a susţinut un discurs:"Vreau să adresez mulţumiri Partidului Popular European pentru sprijinul puternic acordat României în această vară, pentru contribuţia la stabilitatea statului de drept. PPE este singura forţă capabilă să ducă la bun sfârşit proiectul de revigorare a Europei. Ascensiunea partidelor populiste, radicale şi închiriate poate ameninţă proiectul european"

UPDATE 15:00 

UPDATE 14:50 USL a pregătit o listă de preţuri specială pentru participanţii de la mitingul de pe Arena Naţională. Preţurile sunt mai mici decât cele de aseară când a avut loc meciul România-Olanda.

 

UPDATE 14:30 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, o primeşte pe fiica fostului premier al Ucrainei Iulia Timoşesko.

UPDATE 14:00 Pe Arena Naţională a intrat primul grup de USL-işti.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO

UPDATE 13:21 La Arena Naţională se pun la punct ultimele detalii pentru megamitingul USL din această seară. Se fac probele de sunet, iar pirotehniştii supraveghează zona.

Foto: Cristi Andrei

Foto: Cristi Andrei

UPDATE 13:10 Europarlamentarul Laszlo Tokes şi-a făcut şi el apariţia la Palatul Parlamentului pentru a protesta faţă de conducerea UDMR. Eurodeputatul a declarat că Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania a înaintat cererea de afiliere la PPE.

UPDATE 12.59  În replică la show-ul electoral care se pregăteşte la Arena Naţională, Vasile Blaga a încercat să minimizeze, cel puţin declarativ, proporţiile manifestaţiei concurente oganizate de USL. "E o megalansare cu o jumătate dintre candidaţi. E vorba doar de candidaţii propuşi de USL", a comentat preşedintele PDL.

În plus, Blaga a catalogat candidaţii alianţei concurente drept "o oaste de strânsură (menţionându-l pe Gigi Becali, n.r.), pentru că sunt departe de cele 50% pe care şi le-au propus."

UPDATE 12:37 Premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor avea o întrevedere de 45 de minute. Care este punctajul premierului AICI

UPDATE 12:35 Editorialistul Gândul Criatian Tudor Popescu  a susţinut, la GÂNDUL LIVE, că strategiile ARD şi USL sunt "primitive".

UPDATE Congresul PPE şi lansarea candidaţilor USL. Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu şi Clarice Dinu comentează evenimentele

UPDATE 12: 00 Informaţia că preşedintele Băsescu i-a sunat pe liderii UE ca să se asigure că aceştia nu vor lipsi de la Bucureşti a fost indirect confirmată şi de şeful PDL, Vasile Blaga. "Nu ştiu dacă a făcut acest lucru, dar dacă a făcut-o e foarte bine", a comentat astăzi Blaga la Congresul PPE.

UPDATE 11:23 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor ajunge la Palatul Parlamentului, unde se desfăşoară Congresul PPE, în jurul orei 18.00. Cei doi oficiali europeani, precum şi preşedintele Traian Băsescu vor susţine discursuri începând cu ora 18.25, potrivit programului.

UPDATE 11:13 Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, în discursul de la deschiderea lucrărilor Congresului PPE, că societatea din România dă semne de oboseală pe fondul crizei economice şi crizei morale, iar alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani.

UPDATE 11:00 Liberalul Ioan Ghişe a venit să protesteze faţă de faptul că Traian Băsescu este încă preşedinte deşi la referendum au votat împotriva sa 7,5 milioane de români. El poartă un trico pe care sunt imprimate numărul celor care au votat DA pentru demiterea lui Băsescu şi, în engleză. "Băsescu, demisia". "3-5 oameni impun un preşedinte? Întreaga Europă trebuie să fie sensibilizată de faptul că 7,5 milioane de oameni au votat împotriva preşedintelui. Liderii europeni, prin comportamentul lor , susţin o persoană pe care poporul român a demis-o", a spus Ghişe.

UPDATE 10:55 Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a avut o întâlnire cu Joseph Daul, discuţiile axându-se pe planurile FC după alegerile parlamentare, cât şi pe aspectele legate de demersurile formaţiunii sale de afiliere la PPE.

UPDATE 10:00 Aproximativ 20 de persoane, susţinătoare a aripii Ciorbea a PNŢCD, protestează în faţa Palatului Parlamentului faţă de reprezentarea la Congresul PPE de către Aurelian Pavelescu, preşedintele ţărăniştilor. "Pavelescu nu reprezintă PNŢCD" şi "PPE is blind" scrie pe pancartele protestatarilor.

UPDATE 09:40 Lucrările Congresului PPE au fost deschise de Joseph Daul, liderul grupului PPE din Parlamentul European. Totodată, discursuri au susţinut preşedinţii PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor.

 

Mai-marii UE se vor afla pentru câteva ore la Palatul Parlamentului cu numai o zi înaintea Consiliului European de la sfârşitul acestei săptămâni. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şeful Consiliului de la Bruxelles, Herman van Rompuy, cancelarul german Angela Merkel, dar şi alţi 15 şefi de stat sau de guvern din UE, comisari europeni între care şi vicepreşedinţii CE Viviane  Reding şi Antonio Tajani, dar şi europarlamentari vin miercuri la Congresul la care se va alege noua conducere a popularilor europeni.

Una din mizele summitului o reprezintă discuţiile bilaterale pe care liderii UE şi le planifică în pauze, chiar şi de numai câteva minute. Singurul care va avea o întâlnire şi cu Victor Ponta este Jose Manuel Barroso.

Invitat este inclusiv preşedintele Traian Băsescu, prezenţă contestată de Opoziţie. Băsescu nu s-a implicat în organizare, însă şi-a folosit relaţiile personale telefonându-le personal celor mai importanţi lideri ai UE pentru a se asigura că vor confirma prezenţa, au declarat pentru gândul surse din PDL.

Fiica preşedintelui, Elena Băsescu, şi-a făcut şi ea loc în prim-planul evenimentului, aşteptând la aeroport delegaţiile care au ajuns azi.

Din considerente de imagine, ARD a renunţat la mitingul pe care îl plănuia în Piaţa Constituţiei.

PPE pune la zid “congresele clandestine” ale socialiştilor

Cei mai importanţi lideri UE aterizează miercuri la Bucureşti. Merkel, Barroso şi van Rompuy vor vorbi la reuniunea de după-amiază şi la alegerea preşedintelui PPE, urmând să decoleze imediat după cina informală de la Parlament care va preceda Consiliului European de joi.

LISTA liderilor UE care vin în România. Cine ţine capul de afiş la Congresul PPE

“Barroso, Merkel, van Rompuy vor fi prezenţi prentru luarea deciziilor politice ale PPE. Se va adopta un nou program politic al PPE, iar la cină se vor discuta probleme vizând cadrul financiar integrat, cadrul bugetar integrat, cadrul economic integrat. E un semnal important că acest Congres are loc la Bucureşti în preziua Consiliului European”, a confirmat prezenţa mai-marilor UE vice-preşedintele PDL, Anca Boagiu.

Cum Congresul PPE va fi concurat de marea lansare a candidaţilor USL pe Arena Naţionala, Lopez a parat criticând socialiştii pentru că “s-au ascuns în congrese clandestine la Bruxelles”, anulându-şi summitul similar din septembrie, programat iniţial tot la Bucureşti. .”Suntem mândri că suntem aici. Spre deosebire de ceilalţi care şi-au făcut congrese clandestine la Bruxelles, noi suntem mândri că ne aflăm la Bucureşti. Va fi o dezbatere deschisă, nu clandestină. La cina informală se vor discuta probleme care îi afectează pe români, ca cetăţeni ai UE, subiectele urmând a fi reluate în Consiliul European a doua zi”, a precizat secretarul general al PPE.

Ponta: “N-am solicitat o întâlnire cu Merkel”

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, a aruncat mănuşa şi către Victor Ponta, garantând pentru disponibilitatea celor 16 de a discuta şi cu şeful guvernului de la Bucureşti. Ponta a spus însă pas, singura întâlnire pe care şi-a stabilit-o fiind cu Barroso. “N-am solicitat nicio întâlnire”, a explicat premierul la Ploieşti, întrebat dacă se va vedea cu Merkel după declaraţiile belicoase din vară. Ponta s-a justificat spunând că “pe cei mai mulţi premieri” i-a întâlnit recent la Bratislava. “Ei sunt la o întâlnire politică, şi noi avem o manifestaţie politică importantă. Singura întâlnire e cu preşedintele Barroso pentru a discuta despre fondurile europene şi despre MCV”, a explicat Ponta.

În contrapondere la show-ul electoral al USL, liderii ARD plănuiau şi ei o lovitură de imagine: un miting care să se desfăşoare în Piaţa Constituţiei. Ca să nu eclipseze însă Congresul, au renunţat la idee.

Ce hoteluri şi restaurante au ales popularii şi cine îi păzeşte

La Congresul PPE care va dura până joi, vor participa aproape 2000 de delegaţi din 40 de ţări. Aceştia îşi vor realege preşedintele şi secretarul general, singurii candidaţi fiind actualii lideri, Wilfried Martens şi Antonio Lopez, dar şi cei 10 vice-preşedinţi.

Cei 16 premieri şi preşedinţi vor fi preluaţi de la aeroport în coloane poficiale, de către SPP, în protecţia lor fiind incluşi însă şi ofiţeri MAE, MApN, SRI, SIE, iar comunicaţiile securizate vor fi asigurate de STS. De măsuri speciale de protecţie şi pază vor beneficia, potrivit SPP, 27 de delegaţii.

Pentru restul participanţilor, popularii europeni au contractat o firmă de pază de la Bucureşti. Cei ajunşi deja la Bucureşti s-au cazat la trei hoteluiri de cinci stele - Howard Johnson Marriott, Intercontinental -, două de patru stele - Novotel şi Parliament - şi unul de trei, Ibis Parlament, toate fiind localizate în apropierea Casei Poporului. Rezervările au fost făcute printr-o agenţie de turism din România, de către fiecare delegaţie, aceeaşi agenţie asigurând şi transportul de la aeroport. După biroul politic din această seră, una din primele opriri ale popularilor va fi în Centrul Vechi, la Caru’ cu Bere.

USL - cel mai mare spectacol electoral după Revoluţie

„2012 anul victoriei” va fi sloganul USL pentru lansarea candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Liderii USL vor să impresioneze la capitolul imagine, invitând peste 70.000 de simpatizanţi şi membri să participe la evenimentul organizat pe Arena Naţională din Capitală. De asemenea, pe ecranele imense amplasate pe stadion se va prezenta oferta electorală a Uniunii.

Aşa arată un bilet cu care se va intra la evenimentul USL

Presa va avea acces la show-ul electoral doar pe bază de bilet, primit de la partid, iar în jurul stadionului circulaţia va fi oprită pe mai multe bulevarde. Astfel, de la ora 11:00 va fi închisă total circulaţia rutieră pe străzile Pierre de Coubertain, Vatra Luminoasă şi Maior Coravu. De asemenea, începând cu 18:30 nu se va circula pe bulevardul Basarabia, între Piaţa Hurmuzachi şi bulevardul Chişinău.

O problemă pentru organizatori a fost şi găsirea unei parcări destul de mari în care să încapă autocarele care vor veni din teritoriu. Problema a fost rezolvată cu ajutorul primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu, care le-a rezervat celor de la USL un teren viran pentru autocare.

Angajamentul filialelor din ţară

Filialele din jurul Bucureştiului s-au angajat în faţa conducerii centrale să aducă cât mai mulţi participanţi la eveniment, în timp ce din ţară vor veni între 500 şi 1000 de persoane. Liderii de la centru s-au lăudat că cei din teritoriu doreau să vină în număr mai mare, dar le-a interzis acestora să aducă mai mulţi oameni, deoarece nu ar fi încăput toţi pe National Arena.

Stadionul a fost închiriat pentru toată ziua, dar show-ul propriu zis se va desfăşura în intervalul 18.00 – 20.00. În cadrul său vor ţine discursuri liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta, Daniel Constantin, primarul Capitalei Sorin Oprescu, dar şi liderul socialiştilor europeni, Serghei Stanisev.

De asemenea, va fi difuzat şi un mesaj video al lui Graham Watson, liderul liberalilor europeni. Absenţa acestuia de la eveniment a fost scuzată de preşedintele PNL, Antonescu susţinând că Watson este răcit. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va juca rolul moderatorului.

Foto: Cristi Andrei

"Va fi o adevărată demonstraţie de forţă. Acum trebuie să vadă şi popularii europeni care este forţa USL. Vom aduce 70.000 de oameni la Bucureşti, va fi, probabil, cel mai mare eveniment de acest gen organizat după Revoluţie", susţin cei din USL. "Mi se pare o idee foarte bună. Îmi plac stadioanele. Nu înţeleg de ce persoanele din presă fac corelări cu mitingurile lui Ceauşescu. În toată lumea există adunări publice politice în mari săli de sporturi, pe stadioane", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

"15.000 de oameni vin mâine la stadion din partea organizaţiei de Bucureşti", a fost promisiunea făcută de Marian Vanghelie în faţa colegilor.

Cât plăteşte USL pentru închirierea Arenei Naţionale

Liderii USL au negociat cu Primăria preţul pentru închirierea Arenei Naţionale, Victor Ponta declarând că nu doreşte să obţină vreun discount. Surse din PSD au declarat pentru gândul că preţul final va fi stabilit după o negociere cu cei de la ALPAB.

Foto: Cristi Andrei

În medie pentru închirierea arenei se plăteşte 50.000 de euro.  Pentru a se proteja gazonul, acesta va fi acoperit cu o prelată specială. Scena va fi amplasată în centrul stadionul pentru a oferi posibilitatea tuturor să vadă spectacolul.

Invitaţii nu vor avea voie cu seminţe pe stadion, iar toate pagubele vor fi suportate de organizatori. Evenimentul se va deschide cu intonarea imnului naţional. Candidaţii pentru parlamentare nu vor urca pe scenă.
 

Citește și: