Andrei Luca POPESCU
31869 vizualizări 8 iun 2016

În tabelul cu numărătoarea voturilor din Bucureşti, disponibil pe site-ul Biroului Electoral Central, există discrepanţe mari între numărul buletinelor de vot declarate ca primite la secţiile de votare şi cele numărate la secţiile de votare. Mai exact, în unele cazuri, numărul voturilor valabil exprimate de cetăţeni, adunat cu numărul voturilor anulate şi cu numărul buletinelor de vot rămase nefolosite nu coincide sau este mai mic decât numărul de buletine de vot primite la secţiile de votare.

În total, peste 250.000 de buletine de vot ies în minus faţă de cele care au fost declarate ca primite înainte de începerea procesului de votare. La unele secţii, în tabelul de la BEC apar chiar diferenţe în plus la buletinele de vot. Sunt peste 600 de cazuri din peste 4.000 care apar cu erori în minus sau în plus în tabelul de la BEC, Asta înseamnă că la cele 1.252 de secţii de votare din Bucureşti, de multe ori una sau mai multe categorii de buletin de vot din cele 4 disponibile alegătorilor nu ies la socoteală în tabelul Excel publicat pe site-ul BEC, după ce peste 99% din voturi au fost centralizate.

„Şi mie mi se pare ciudat. Dacă discrepanţele sunt atât de mari, fie poate fi o eroare de înscriere în procesele verbale şi asta e problema preşedinţilor de secţii de votare, fie să fie altceva şi asta trebuie să spună birourile electorale de sector, ei sunt în legătură cu cei din secţiile de votare”, a explicat un membru al BEC pentru gândul.

O explicaţie a membrului BEC este că acolo unde apar mii de buletine de vot diferenţă, preşedinţii de vot au declarat eronat la rubrica buletine de vot primite suma tuturor celor 4 categorii de buletine de vot primite, adică cumulat buletinele pentru primar general, de sector, de consiliu local şi de consiliu general. „Sunt tâmpiţi. Nu aveau cum să primească 6.000 de buletine de vot doar pentru primar”, spune oficialul contactat de gândul, a cărui explicaţie se verifică în unele cazuri, în care dacă înmulţeşti de 4 ori suma alegătorilor de pe listele permanente, la care adaugi şi marja de 10% de buletine de vot primite în plus înainte de votare, obţii suma declarată ca buletine de vot primite la o singură categorie de buletine de vot.

Există însă multe alte cazuri, chiar şi de ordinul miilor, unde acest calcul care vădeşte o eroare de calcul a preşedinţilor de secţie nu se verifică. Există secţii care rămân cu zeci de buletine de vot în plus faţă de cele declarate şi sunt o mulţime de secţii unde discrepanţele sunt de doar câteva buletine sau zeci de buletine de vot. Gândul prezintă secţiile de votare unde discrepanţele la buletinele de vot sunt de ordinul sutelor sau miilor, aşa cum apar ele în tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale 2016.

Sectorul 1. Clotilde Armand pierde în 5 din 6 secţii unde apar erori de mii de buletine de vot

Doar în sectorul 1, unde alegerile pentru funcţia de primar sunt contestate de USB, după ce candidata Clotilde Armand a pierdut alegerile cu câteva procente în faţa candidatului PSD Dan Tudorache, cel puţin la momentul numărării a 99% din voturi, diferenţa la buletinele de vot pentru primar este de 10.817 în minus, iar la o secţie au ieşit 37 de buletine de vot pentru primar în plus.

În 5 dintre cele 6 secţii de votare din sectorul 1 unde discrepanţele depăşesc 50 de buletine de vot pentru primar, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache. În total, discrepanţe pentru buletinele de vot pentru primarul de sector apar în 23 de secţii de votare din sectorul 1.

Astfel, secţia de votare 98 din sectorul 1, situată în incinta şcolii generale 186 „Elena Văcărescu”, deţine recordul în sectorul 1: din tabelul BEC, reiese că lipsesc 5.300 de buletine de vot pentru primarul de sector, 5.300 de buletine de vot pentru Consiliul Local şi 5.301 de buletine de vot pentru Consiliul General al Capitalei.

În această secţie de votare, Clotilde Armand a câştigat alegerile, cu 141 de voturi, faţă de Dan Tudorache, plasat pe locul 2, cu 128 de voturi. 16 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secţia de votare 37 din sectorul 1, din incinta şcolii gimnaziale numărul 7 (strada Neagoe Vodă) au ieşit în minus 1.001 buletine de vot pentru primarul de sector. De asemenea, ies în minus 1.001 buletine de vot pentru Primarul General, 1.000 pentru Consiliul General al Capitalei şi 998 pentru Consiliul Local. Aici, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache, având 159 de voturi faţă de 162. 20 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secţia de votare 60 din sectorul 1, din incinta Liceului „I.L. Caragiale” de pe Calea Dorobanţilor, ies în minus 1.985 de buletine de vot pentru primarul de sector, dar şi tot atâtea pentru Consiliul Local, Primarul General şi Consiliul General al Capitalei.

În această secţie de votare, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache, cu 143 de voturi faţă de 164. 13 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secţia de votare 109, din incinta Clubului Sportiv Şcolar 5 (Calea Plevnei), ies în minus 826 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache cu 38 de voturi faţă de 81. 21 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secţia de votare 142, din incinta şcolii gimnaziale 182 „Alexandru Costescu” (strada Amintirii), lipsesc 1.568 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut în faţa lui Dan Tudorache cu 111 voturi faţă de 173. 26 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

Tot în sectorul 1, există şi o secţie de votare unde, din cifrele înregistrate la BEC, ies în plus 37 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, la secţia de votare 160, din incinta şcolii gimnaziale 181 (strada Nazarcea), Clotilde Armand a pierdut de asemenea în faţa lui Dan Tudorache, cu 40 de voturi faţă de 139. 12 voturi pentru primarul de sector au fost anulate aici.

Sectorul 2. 7 secţii de votare cu probleme. Diferenţe de 1-2 voturi aduc victoria

În sectorul 2, există 7 secţii de votare unde discrepanţele sunt mari, de ordinul sutelor sau miilor, între numărul de buletine de vot primite şi suma voturilor valabil exprimate, a celor nule şi a buletinelor de vot declarate nefolosite.

La două secţii de votare dintre cele 7 problematice, apare o situaţie interesantă: în timp ce PSD câştigă Consiliul Local la un vot distanţă de USB, USB câştigă Consiliul General al Capitalei la 2 voturi distanţă de PSD. Cele două secţii de votare sunt situate la 5 minute de mers cu maşina una de alta, în jur de 1,5 kilometri distanţă.

Astfel, la secţia de votare 334 din incinta şcolii 24 (strada Tunari), ies în minus 719 buletine de vot pentru Primarul General, 718 pentru primarul de sector, şi câte 717 pentru Consiliul Local şi Consiliul General al Capitalei. Aici, Nicuşor Dan câştigă Primăria Capitalei, Mugur Toader (PSD) primăria de sector, iar PSD ia Consiliul Local la un vot în faţa USB, în timp ce USB ia Consiliul General la două voturi în faţa PSD.

La secţia de votare 341, din incinta Şcolii Profesionale Speciale nr. 3, ies în minus 800 de buletine de vot pentru primarul de sector, 800 pentru Primarul General, 1.009 pentru Consiliul Local şi 1.000 pentru Consiliul General. Aici, câştigătoare a ieşit Gabriela Firea, Mugurel Toader la sector, iar situaţia la consilii este similară ca la secţia 334: PSD ia Consiliul Local la un vot în faţa USB, iar USB ia Consiliul General la două voturi în faţa PSD.

În secţia de votare 174, din incinta Liceului Traian, lipsesc 1.807 buletine de vot pentru Primarul General, 1.813 pentru primarul de sector, 1.807 pentru Consiliul Local şi 1.811 pentru Consiliul General. Aici, Primăria Capitalei a fost câştigată de Nicuşor Dan, Mugur Toader a luat primăria sectorului 2, iar Consiliile au fost luate de PSD.

La secţia de vot 207, din incinta şcolii 39 (şoseaua Colentina), lipsesc 1.196 de buletine de vot pentru Primarul General, 1.203 pentru primarul de sector, 1.199 pentru Consiliul Local şi 1.200 pentru Consiliul General. Aici, alegerile au fost câştigate pe linie de PSD şi candidaţii săi.

În secţia 346, din incinta şcolii 71 (Calea Moşilor), ies în minus 406 buletine de vot pentru Primarul General, câte 401 de buletine de vot pentru primarul de sector şi Consiliul General şi 402 pentru Consiliul Local. Alegerile au fost câştigate aici de PSD şi candidaţii săi.

La secţia 353, din incinta Şcolii Maicii Domnului (50, strada Ion Maiorescu), lipsesc câte 400 de buletine de vot pentru Consiliul Local şi cel General. Alegerile au fost câştigate aici de PSD şi candidaţii săi.

În secţia de votare 365, din şcoala 85 (strada Popa Nan), au ieşit în minus 993 de buletine de vot pentru Primarul General, câte 1.205 pentru primarul de sector şi Consiliul General şi 1.202 pentru Consiliul Local. Aici, Nicuşor Dan a luat Primăria Capitalei, Mugur Toader primăria de sector, iar PSD consiliile local şi general.

Sectorul 3. 22 de secţii unde nu ies la socoteală sute sau mii de buletine de vot

În sectorul 3, câştigat de Robert Negoiţă (PSD) cu un scor de aproximativ 60%, există 22 de secţii de votare unde, conform cifrelor înregistrate în tabelul de la BEC, nu ies la socoteală buletinele de vot primite înaintea începerii procesului electoral. În 5 dintre aceste secţii, alegerile la Primăria Capitalei au fost câştigate de Nicuşor Dan, restul aparţinând Gabrielei Firea. În două secţii dintre acestea USB a câştigat Consiliile local şi general.

Cele mai flagrante situaţii din sectorul 3 apar în 4 secţii de votare, toate din incinta Liceului Elie Radu, dar şi la o secţie de votare din Liceul Decebal, din apropiere, situat la 500 de metri. Aici, alegerile au fost câştigate pe linie de PSD şi candidaţii săi.

Astfel, în secţia de votare 494 ies în minus 1.227 de buletine de votare pentru Primarul General, 1.229 pentru primarul de sector, 1.220 pentru Consiliul Local şi 1.215 pentru Consiliul General.

În secţia 495 ies în minus 800 de buletine de vot pentru primarul Capitalei, 801 pentru primarul de sector, 802 pentru Consiliul Local şi 798 pentru Consiliul General.

La secţia 496, ies în minus 1.200 de buletine de vot la primarul general, 1.199 la primarul de sector, 1.140 la consiliul local şi 1.261 la Consiliul General.

La secţia 497, discrepanţa apare doar la buletinele de vot pentru Consiliul Local, unde nu ies la socoteală 1.080.

La mai puţin de 10 minute de mers pe jos, în liceul Decebal, la secţia de votare 498 ies în minus 400 de buletine de vot pentru primarul de sector, precum şi câte 800 de buletine de vot pentru primarul general, şi cele două consilii.

O altă discrepanţă mare apare la secţia de votare 556, din incinta şcolii 200, unde ies în minus 1.205 buletine de vot pentru primarul general, 1.200 pentru primarul de sector, 1.204 la consiliul local şi 1.337 la Consiliul General.

Situaţii similare, cu diferenţe care depăşesc 1.000 de buletine de vot, se regăsesc şi la secţiile de votare 596 şi 598, din incinta şcolii 82, dar şi la secţia 604, din şcoala 116.

Sectorul 4. 11 secţii unde nu ies la socoteală mii de buletine de vot. Recordul pe Bucureşti: peste 22.000 de buletine lipsă

În sectorul 4, cele mai mari discrepanţe, de ordinul sutelor sau miilor de buletine de vot, se înregistrează în 11 secţii de votare.

Recordul de buletine de vot ieşite în minus la numărătoarea de la BEC se găseşte în secţia de votare 780 din incinta Grădiniţei „Piticot” (strada Spiniş, cartierul Berceni), unde ies în minus 5.600 de buletine de vot pentru Consiliul General, , 5.601 pentru primarul de sector, 5.800 pentru Consiliul Local şi 5.801 pentru Consiliul General al Capitalei. Alegerile au fost câştigate aici pe linie de PSD şi de candidaţii săi - Gabriela Firea şi Daniel Băluţă.

Cifre mari se găsesc şi în secţia de votare 694, din incinta şcolii gimnaziale „Eremia Grigorescu”, unde ies în minus câte 2.800 de buletine de vot pentru primarul general şi cel de sector, dar şi 2.799 pentru consiliul local şi 2.813 pentru consiliul general. Alegerile au fost câştigate aici de PSD şi candidaţii săi.

La secţia de votare 759, din şcoala 194, ies în minus câte 2.440 de buletine de vot pentru fiecare dintre cele 4 categorii de buletin de vot. Şi aici, alegerile au fost câştigate pe linie de PSD.

Discrepanţe de ordinul miilor de buletine de vot se regăsesc şi la secţiile de votare 771 (Grădiniţa Ciupercuţa), 772 (şcoala Şerban Vodă), 783 (şcoala 308), 798 (şcoala 129), 807 (şcoala Ionel Teodoreanu) şi 814 (şcoala 99).

Sectorul 5. 7 secţii cu probleme de mii de buletine de vot

Cea mai mare discrepanţă între buletinele de vot primite şi suma celor folosite şi celor declarate nefolosite apare la secţia de votare 948 din Licelul Ion Barbu. Aici ies în minus câte 3.600 de buletine de vot pentru primarul general, primarul de sector şi consiliul local, iar pentru consiliul general ies în minus 3.601 buletine de vot.

Sectorul 6. 12 secţii unde s-au pierdut în Excel mii de buletine de vot

În sectorul 6, cea mai mare discrepanţă la buletinele de vot declarate apare la secţia 1.201, din incinta şcolii 117. Aici, au ieşit în minus câte 1.200 de buletine de vot pentru primarul general şi Consiliul General, 1.100 pentru primarul de sector şi 1.300 pentru consiliul local.

Citește și: