Clarice DINU
Emma Toader - Mediafax
Departamentul Corespondenţi - Mediafax
9192 vizualizări 13 iun 2012

Tensiune maximă în PDL după pierderea la scor a alegerilor locale. Cu rezultatele pe masă, lideri ai democrat-liberalilor cer demisia echipei de conducere a partidului în frunte cu Emil Boc, chit că acesta a câştigat primăria Clujului. Senatorul Radu Berceanu a declarat că în şedinţa de joi a Colegiului Director îi va cere demisia lui Boc, apreciind că este inadmisibil să ai preşedintele şi guvernarea şi să pierzi astfel alegerile.

"Nu poţi să vrei să fii şef şi când se întâmplă ceva să nu ai nicio responsabilitate. Ce, o să vină Victor Ponta şi o să zică vă dăm noi cinci procente că nu vrem să avem 90 la sută? (...)Trebuie ca întregul BPN, conducerea centrală naţională a partidului, să-şi dea demisia şi să facem un congres mare de 5.000 de oameni, cum am făcut totdeauna, în afară de ăsta ultimul, mai aranjat aşa, în care să decidă cine să conducă şi mai ales când să conducă, cei care au muncit şi au câştigat, au participat la aceste alegeri: primarii, cei care au candidat de primari şi au ratat la 20-30 de voturi, că ăia sunt oamenii pe care se bazează partidul(...) Ce, o să vină Victor Ponta şi o să zică vă dăm noi cinci procente că nu vrem să avem 90 la sută?", a spus Radu Berceanu, care a spus că şi el are o responsabilitate politică la Dolj, însă nu a făcut parte din conducerea partidului ca să i se poată reproşa mai mult.

Supărare şi la Buzău. Deputatul Cezar Preda a declarat că pentru rezultatele proaste la alegerile locale "ar trebui să răspundă grupul ăla de prieteni care punea miniştri în 2009".

"Eu n-am stat la televizor. Am mers în campanie şi am constatat că lumea spunea, nu de Traian Băsescu. Spunea de Boc, de Udrea şi de modul arogant în care am guvernat. Deciziile trebuie să le luăm mâine, altfel o să fie terapie de grup", a spus Preda.

Constanţa şi Bihorul vor congres

"Împărtăşesc aceeaşi idee cu domnul Radu Berceanu. Şi eu susţin că este nevoie de o reorganizare a partidului de sus până jos. Această reorganizare trebuie să înceapă de la preşedintele partidului şi să meargă până la toate structurile", a declarat şi Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, citat de Mediafax.

De la Bihor, Ionel Avrigeanu crere şi el congres. "Şi eu cred că trebuie o schimbare rapidă în partid. În maximum o lună, o lună şi jumătate, trebuie să organizăm un congres, o conferinţă naţională, şi aleasă o altă conducere. Este punctul meu de vedere personal, nu al partidului, încă nu am discutat. Dar eu cred că trebuie schimbări la nivelul conducerii naţionale", a declarat el.

Videanu: Nu e nevoie de congres

Mai temperaţi, Vasile Blaga şi Adriean Videanu îşi sfătuiesc colegii să poarte discuţiile un partid.

"Eu îi sfătuiesc şi îi rog să discutăm în partid. Eu îmi voi exprima punctul de vedere în Colegiul Director", a spus Vasile Blaga.

"Eu nu cred că e nevoie de un congres în momentul de faţă, pentru că important e să se consolideze şi să se intre în logica de campanie pentru alegerile parlamentare. Având în vedere rezultatul votului politic, în care PDL, singur şi în alianţele făcute la nivel local, a luat aproape 23,8% şi având în vedere că avem peste 800 de primari, cred că ceea ce-i trebuie PDL astăzi este să recunoască anumite greşeli pe care le-a făcut în ultimii trei ani, pentru care de altfel a fost şi sancţionat de electorat şi să intre în logica de campanie electorală pentru alegerile parlamentare, în ideea de a reveni la guvernare în noiembrie, lucru perfect posibil, pentru că votul politic al USL este de aproximativ 50,76% şi trebuie să luăm în calcul faptul că USL a fost pe vârful său de formă politică", a spus şi Adriean Videanu.

"Ce să-i reproşezi lui Boc? A câştigat. Mulţi au stat pe tron, după copac"

La rândul său, liderul PDL Iaşi, senatorul Dumitru Oprea, susţine că nu preşedintele partidului este vinovat de scorul obţinut de partid în alegerile locale, spunând că Emil Boc a câştigat Primăria Cluj-Napoca, sub sigla PDL şi a dovedit că se poate.

"Mulţi au stat pe tron, după copac. E simplu să vii acum să spui că trebuie schimbat tot. Emil Boc a salvat inclusiv onoarea lui. A mers la Cluj, sub sigla PDL şi a câştigat. Ce să-i reproşezi lui Boc?", a afirmat Oprea.

Citește și: