Valentin Vidu
602 vizualizări 12 iul 2012

Guvernul german l-a convocat joi pe ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu pentru a-i prezenta "preocuparea" sa faţă de situaţia politică din ţară, a anunţat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

"I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal faţă de evoluţia politică internă din România", a anunţat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat.

Ambasadorul român în Germania este Lazăr Comănescu.

Luni dimineaţă, cancelarul Agela Merkel a avut "o convorbire telefonică detaliată" cu preşedintele român Traian Băsescu, iar "în centrul discuţiei a fost desfăşurarea evenimentelor politice interne din România". "Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se arata într-un comunicat al purtătorului de cuvânt Steffen Seibert.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot luni, comentând discuţia telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni. Ponta a mai declarat că este convins că pe 30 iunie, imediat după referendumul de demitere a şefului statului, niciun creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: "Ce, suntem colonie?". "Sunt convins că pe 30 iunie niciun creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că suntem vreo dictatură. Eu ştiu că şi în Germania oamenii decid la vot. Sau în Germania e democratic să decidă oamenii la vot şi în România nu e democratic? Ce, suntem colonie?", a spus Ponta.

Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că regretă modul în care a comentat declaraţiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situaţia politică din România, în care a arătat că nu aceasta votează la referendum, dar a afirmat că oficialul străin ar fi trebuit să consulte toate părţile. "Regret acel răspuns, dar într-o logică normală trebuia să existe o discuţie şi cu cealaltă parte", a spus Ponta

Citește și: