Alina Novaceanu - Mediafax
654 vizualizări 15 iul 2013

Liderul PDL Vasile Blaga a precizat luni că în vremea ministrului de Interne Traian Igaş MAI a fost mandatat să negocieze cu Kazahstanul recuperarea integrală a creanţelor Rompetrol, de 660 de milioane de dolari, iar MAI a format în acest scop o comisie condusă de secretarul de stat Dascălu.

Şeful OPSPI, Gabriel Dumitraşcu, a relatat la INTERVIURILE GÂNDUL că în perioada 2011 negocierile au fost purtate prin MAI, mai exact prin "Doi şi'un sfert". Rezultatul, susţin mai mulţi din actorii apropiaţi decizei politice, a fost dezastruos.

Întrebat despre acest lucru, Vasile Blaga a precizat că statul român apelează la toate pârghiile pentru atingerea obiectivelor sale, iar obiectivul guvernelor PDL a fost încasarea în întregime a datoriei de 660 de milioane de dolari.

"Statul român apelează la toate pârghiile atunci când ai de atins obiectivele. Obiectivul guvernelor noastre a fost încasarea în întregime a sumei de 660 de milioane de dolari. Ce s-a întâmplat? Domnul Ponta a renunţat la 660 de milioane de dolari pentru 200 de milioane de dolari. Or, mandatarea se poate face către orice minister. A fost mandatat MAI, care a făcut o comisie condusă de secretarul de stat Dascălu şi din care au făcut parte cine consideră că e nevoie ministrul respectiv", a explicat Blaga.

El a spus că ideea a fost aceea de a încasa în întregime cele 660 de milioane de dolari, iar Ponta "le-a vândut pe 200 de milioane".

"Contează mai puţin cine a făcut parte dintr-o astfel de comisie, contează dacă interesul naţional este apărat şi acest lucru domnul Ponta nu l-a făcut", a mai spus Blaga, adăugând că nu a negociat DGIPI această recuperare a creanţelor, ci MAI, iar dacă din comisia condusă de un secretar de stat au făcut parte "şi altfel de persoane" nu e "nimic nou sub soare".

"Nu a negociat «doi şi'un sfert». Din partea Guvernului a negociat MAI. Că din comisia condusă de un secretar de stat au făcut parte şi astfel de persoane, nimic nou sub soare. Asta a fost opţiunea, problema fundamentală este că nu s-au înţeles, nu au vrut să vândă creanţe de 660 de milioane pe 200 de milioane, Ponta a făcut-o, asta e problema. Cine a discutat nu a vrut să renunţe la interesele statului român, indiferent cine a negociat", a declarat Blaga.

Blaga a spus că aminteşte că OPSPI semnase memorandumul încă din 15 februarie, iar Ponta l-a făcut public în mai.

"De ce în 15 februarie? Pentru că în 18 februarie trebuia oprit procesul de la Constanţa. Şi a fost oprit pur şi simplu, suspendat, asta a fost o primă condiţie a kazahilor. (...) Noi nu ne-am bătut joc de statul român cum a făcut Ponta", a adăugat Vasile Blaga.

Citește și: