Departamentul Politic
2859 vizualizări 10 iul 2014

Vasile Blaga face precizări prin intermediul unui comunicat de presă, întrucât a constatat că preşedintele Traian Băsescu revine în spaţiul public cu ”afirmaţii neadevărate” referitoare atât la activitatea sa de preşedinte al PDL, cât şi la cea desfăşurată în calitate de demnitar.

Astfel, Blaga aminteşte că revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului, în data de 3 iulie 2012, a fost decisă de plen, la solicitarea reprezentanţilor USL, formulată într-o şedinţă de Birou Permanent care s-a desfăşurat în absenţa sa.

Preşedintele PDL aminteşte că a atacat revocarea din funcţie la Curtea Constituţională, cum de altfel a făcut de fiecare dată când s-au luat decizii neconforme cu Legea fundamentală.

”De asemenea, îi amintesc că revocarea preşedintelui Senatului a fost un episod al atacului împotriva instituţiilor statului de drept, la fel ca şi revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului, punerea sub controlul Guvernului a Monitorului Oficial şi suspendarea şefului statului. Pentru toate aceste fapte concrete există documente, stenograme ale instituţiilor, pe care le poate consulta orice persoană doritoare de adevăr şi nu de intoxicări ieftine şi reevaluări imorale, în funcţie de interesul politic de moment”, adaugă Blaga.

În opinia sa, ”este imoral din partea preşedintelui să se refere astăzi la viitorul Partidului Democrat Liberal, pe care l-a numit «partid de fesenişti», căruia i-a spus «Adio!» şi pe care a încercat în repetate rânduri să îl distrugă”.

”Îi transmit domnului preşedinte că nu este frumos să-l concureze pe Victor Ponta la funcţia de mincinos-şef. Sper că nu este prevăzută în pactul de coabitare susţinerea reciprocă a minciunilor. În context, este surprinzător faptul că preşedintele Băsescu spune astăzi aceleaşi minciuni susţinute de premierul Ponta în urmă cu numai două zile referitoare la modul în care s-au desfăşurat lucrurile în vara anului 2012. Vreau să-i transmit preşedintelui Băsescu că PDL a înţeles perfect mesajul «Adio PDL!». Noi mergem pe drumul nostru, după cum dânsul ar trebui să meargă pe drumul său alături de Elena Udrea şi partidul său. Ce face în continuare nu-i garantează decât un final de mandat lipsit de eleganţă şi tact”, declară Vasile Blaga.

Preşedintele PDL încheie: ”Celor de bună credinţă, printre care preşedintele Băsescu nu pare că se regăseşte în acest moment, le transmit că proiectul unificării dreptei nu are drept obiectiv doar câştigarea Preşedinţiei României în acest an. O astfel de înţelegere ar denota o viziune îngustă. Un mare partid de dreapta trebuie făcut pentru România şi ca singură contrapondere serioasă la PSD pentru anul electoral 2016 şi mai departe”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, vorbind despre fuziunea dintre PNL şi PDL, că Vasile Blaga, pe care l-a numit ”geambaş”, are ”un comportament de om disperat”, care ”a pus partidul în pungă şi l-a oferit la tarabă PNL.

Băsescu s-a referit la congresele PDL şi PNL, prin care se va aproba fuziunea dintre cele două partide, arătând că va fi ”o ameţeală, aşa, încercând să menţină tot tema fuziunii, care ştiu şi unii şi alţii că nu se poate realiza”.

”Comportamentul lui Vasile Blaga este un comportament de om disperat, el nu valorifică ce are PDL foarte puternic, structurile teritoriale. Că nu mai are votanţi, este foarte adevărat, nu mai are cât avea în 2008, 35%, dar îşi poate propune să îi recupereze cu structurile teritoriale pe care le are”, a arătat Băsescu la Adevătul live.

Băsescu a mai spus că PDL ca partid, în opinia sa, nu va tolera faptul că ”a fost pus în pungă de Vasile Blaga şi oferit la tarabă PNL”.

”Blaga a luat 16% la legislative şi a spus că trebuie să scape de preşedinte şi de Elena Udrea. A scăpat şi a luat 12% la europarlamentare acest geambaş. Este susţinut de câţiva primari în acţiunea lui, care văd în soluţia fuziunii o soluţie de a merge la sigur”, a spus Băsescu.

El a susţinut că nu este posibilă această fuziune cu liberalii, care ”s-au văruit acum puţin”, dar nu au nimic în comun cu statul de drept. Băsescu a susţinut însă că există şanse ca dreapta să dea preşedintele în toamnă şi să câştige în faţa lui Victor Ponta, dacă se merge pe o alianţă, şi nu pe fuziune între PNL şi PDL.

Potrivit lui Traian Băsescu, alianţa pe dreapta este posibilă pe un obiectiv precis, ”scoatem preşedinte”, şi a arătat că această alianţă trebuia făcută încă din iunie.

”Dacă vor mai pierde vremea cu poveşti, riscă să nu aibă nicio şansă”, a spus Băsescu şi a dat asigurări că ”acele câteva procente care sunt fani fără rezerve Traian Băsescu în turul doi stau acasă şi nu se vor duce să voteze un liberal, dacă nu sunt acomodaţi din vreme că ăsta este jocul în care mergem toţi”.

”Să determine un candidat, unul dintre ei, sau să stabilească: mergem în competiţie, fără să ne atacăm şi ne angajăm că în turul doi îl susţinem pe cel care intră”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu s-a referit şi la momentul suspendării sale, în 2012, afirmând că ”din capul niciunui pedelist de credinţă, în afară de un geambaş care vrea să vândă partidul mâine, nu pot fi scoase imaginile lui Crin Antonescu la Cotroceni, blocajele la instituţiile statului, prin procesul de suspendare”.

Preşedintele s-a referit şi la schimbarea, atunci, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

”Acel geambaş despre care vorbeam îşi făcuse datoria. (...) Era vacanţă parlamentară şi numai cu acordul preşedintelui Senatului se putea convoca Parlamentul în sesiune extraordinară. Deci, geambaşul îşi făcuse datoria, deşi avea posibilitatea să spună «Nu, nu se face sesiune extraordinară» a făcut-o. Poate aşa, uşor, uşor, se înţeleg mai multe din această..”, a precizat Traian Băsescu.

El a continuat: ”Despre Vasile Blaga vorbim”.

Citește și: