Clarice DINU
8321 vizualizări 26 nov 2012

Cu două săptămâni înainte de alegeri, ARD s-a trezit că USL nu este singura sa problemă. Alianţa România Dreaptă nu atinge în sondaje nici măcar cota PDL. "Se află sub scorul PDL cu două puncte", a recunoscut preşedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, într-un interviu.

Diferenţa este relevată chiar de sondajele de partid, potrivit ultimei analize sociologice 27% dintre cei intervievaţi indicând între preferinţe PDL, în vreme ce ARD a fost aleasă de 25%.

"Nu este un eşec", spune Vasile Blaga, susţinând că democrat-liberalii şi-au asumat construirea unui pol de centru-dreapta şi depinde de ei să "transforme această alianţă într-o victorie". În acelaşi ton se încadrează şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care consideră că ARD are doar o problemă de "notorietate" care se poate rezolva prin implicarea şi mai activă în perioada rămasă până la alegeri. "Vom merge din uşă în uşă, din casă în casă", a declarat Flutur, pentru gândul.

Voinescu: Sunt un nostalgic al Alianţei Dreptate şi Adevăr

Problema de notorietate este recunoscută şi de alţi lideri ai PDL, care au admis însă că era de aşteptat ca formaţiunile care s-au alăturat democrat-liberalilor să fi adus "valoare adăugată". "Ar fi fost de aşteptat să fie o însumare, să aducă valoare adăugată", a declarat, pentru gândul, vicepreşedintele PDL Sever Voinescu, în opinia căruia punerea în practică a unui proiect al dreptei trebuia să vină mult mai repede. "Tipul acesta de construcţie de dreapta este necesar, chiar dacă a venit foarte târziu. Eu sunt un nostalgic al Alianţei Dreptate şi Adevăr PD-PNL, despre care cred că a fost cel mai benefic lucru pentru România. Acum este mai greu să găseşti două partide de asemenea calibru", a adăugat vicepreşedintele democrat-liberalilor, precizând că de aici vin şi problemele de notorietate ale ARD care este construit în jurul unui singur partid puternic, PDL.

"O structură de partid popular este soluţia"

Cu toate aceste, Voinescu crede că drumul Alianţei România Dreaptă nu trebuie să se încheie pe 9 decembrie. "E foarte bine că s-a făcut şi eu cred că, în final, această alianţă trebuie să devină un partid de sine stătător", a spus Voinescu, în opinia căruia "o structură de partid popular este soluţia", structură în care să se regăsească toate energiile de dreapta, fie că este vorba de creştin-democraţi sau liberali.

Berca: Există candidaţi care nu au fost bine receptaţi de electoratul stabil al PDL

La rândul său, vicepreşedintele PDL Gabriel Berca a declarat, pentru gândul, că o cotă a PDL în sondaje peste ARD este justificată şi de faptul că "există candidaţi propuşi de partenerii politici ai PDL pe care însă electoratul stabil al PDL nu i-a receptat bine". Cu toate acestea, Berca spune că fiecare loc de parlamentar, implicit procentele finale ale ARD, depind de fiecare candidat. "Eu fac campanie pe numele Gabriel Berca. Dacă stau numai în votul politic, rămân acasă", a mai spus vicele pedelist.

Citește și: