Cristian ANDREI
3010 vizualizări 26 iul 2014

PDL şi PNL s-au reunit astăzi la Palatul Parlamentului într-un Congres comun în sala Unirii, pentru a aproba fuziunea prin comasare a celor două partide. Evenimentul a fost precedat de Congresul PNL şi Convenţia Naţională a PDL, în ultima ratificându-se şi fuziunea prin absorbţie cu partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu - Forţa Civică.

În congresul de fuziune PNL - PDL s-a aprobat fuziunea, protocolul de fuziune, Statutul şi programul politic al viitorului partid, care va purta numele de PNL, el fiind continuatorul PNL şi al PDL. Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a precizat că, în termen de zece zile după Congres, vor fi depuse actele la Tribunal pentru înregistrarea noului partid.

UPDATE 14:20 Congresul de fuziune s-a încheiat. La final s-a cântat imnul noului partid, „Verde înrourat”, preluat de la PDL. Majoritatea liberalilor însă părăsiseră sala.

 

UPDATE: 14:05 Klaus Iohannis: „Astăzi s-a născut marele partid al dreptei româneşti, marele Partid Naţional Liberal”

UPDATE 13:49  Vasile Blaga: „Ce construim astăzi nu e nici CDR 2, nici USL 2. Azi am semnat certificatul de naştere al celui mai mare partid de centru dreapta din istoria României. Sunt convins că va trimite PSD în opoziţie. Nu e un secret pentru nimeni. În această sală se află viitorul preşedinte al României. În momentul în care am decis cine e candidatul comun, îl vom susţine cu toată forţa”

UPDATE 13:39 Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, susţine un discurs, el fiind aplaudat vehement doar de democrat-liberali, în vreme ce liberalii, aşezaţi în partea dreaptă a sălii, se manifestă rezervat. „Suntem în 26 iulie, e ora două fără zece, domnule Ponta, ceasul dvs. a început să ticăie”, a spus Predoiu.

UPDATE 13.25 Congresul comun al celor două partide a aprobat în unanimitate fuziunea PNL şi PDL.

UPDATE 13:10 Vasile Blaga: „Astăzi practic vom semna certificatul de naştere al noului partid. Odată ce astăzi în foruile supreme de conducere ale celor două partide luăm decizia fuziunii, nu mai e cale de întors. Ce vor face astăzi PDL şi PNL nu se mai desface”. Mai multe, AICI.

UPDATE 13:05 Congresul de fuziune PNL-PDL a început.

UPDATE 13:00 Fostul lider democrat-liberal Emil Boc îl acuză pe preşedintele PDL, Vasile Blaga, că, deşi spune că are partidul în suflet, de fapt "astăzi îl bagă în mormânt definitiv şi îl topeşte în PNL", fiind cel care, peste noapte, a bătut palma cu liberalii, care le-au fost adversari începând cu 2007: „Nu pot asista la funeralii”. Mai multe, AICI. În termeni la fel de sumbri s-a exprimat, pe Facebook, şi Elena Udrea: „Astăzi, e o zi neagră în istoria politică post-decembristă”.

UPDATE 12.25 Preşedintele PNL a ţinut un discurs înainte de închiderea Congresului PNL.

"PNL în forma veche se va contopi în marele Partid Naţional Liberal. Astăzi, creăm împreună cu colegii din PDL marele Partid Naţional Liberal şi nu doar numele, ci tradiţia, istoria, valorile noastre se regăsesc în marele PNL. Ne aflăm în faţa unui partid istoric, reconfigurare structurală, ne va spori puterea şi determinarea. Prin păstrarea numelui am reuşit păstrarea simbolurilor noastre. Nu e o reacţie la un PSD din ce în ce mai hegemonic şi autoritar, ci este o construcţie pentru România. Cei care încurajează formulele unei drepte divizate fac indirect jocul PSD. Nu există o fericire mai mare pentru PSD decât o dreaptă divizată", a spus Iohannis.

El a acuzat "dispozitivul diablolic de propagandă" care s-a opus acestei fuziuni.

"A fost un dispozitiv diabolic de propagandă, ce nu are de-a face cu o viaţă politică normală, am văzut un spectacol al caracterelor, oameni pe care i-am propus ca miniştri care nu au avut nici o să trădeze, să devină fraţi cu PSD, au plecat cei care s-au dovedit de dreapta doar cu numele, când de fapt întotdeauna au coabitat perfect cu stânga. În marele PNL acest lucru nu se va mai întâmpla, vom avea altă politică de personal, vom verifica bine oamenii înainte de a-i propune în demnităţi publice. România are nevoie de un preşedinte ferm dar şi deschizător de dialog social şi politic. România are nevoie de marele partid naţional Liberal", a fost mesajul lui Iohannis pentru liberali.

UPDATE 12.20 Congresul PNL s-a încheiat, în el fiind votate programul noului partid, statutul, fuziunea PNL - PDL şi apariţia pentru prezidenţiale a Alianţei Creştin Liberale.

UPDATE 12:05 Congresul PNL a început cu intonarea Imnului naţional, din care a fost omisă strofa în care se face referire la "un nume de Traian".

UPDATE 12:00 PDL a votat pentru fuziunea cu PNL cu 1 vot împotrivă şi 6 abţineri.

UPDATE 11:33 A început Congresul PDL care validază fuziunea cu PNL.  „Sper să primeze raţiunea şi luciditatea”, a spus Vasile Blaga, precizând că fuziunea cu liberalii răspunde aşteptărilor românilor.

UPDATE 11:29 Fuziunea PDL -FC a fost validată cu doar 2 abţineri.

UPDATE 11:19 PDL validează fuziunea cu Forţa Civică. Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut că ingurul scop al uniunii este aducerea PDL acolo unde îi este locul în istoia conteporană a României. „Aveţi întreg respectul nostru al colegilor din FC şi e onoare să vă însoţim pe drumul la capătul căruia va fi cel mai mare partid de dreapta. Astăzi e prima zi a războiului pe care îl vom câştiga. Vom lupta ca Victor Ponta să nu ajungă preşedintele României şi să nu rămână premierul României”, a spus el.

Negocierile pentru fuziunea PNL - PDL au fost demarate imediat după eşecul celor două partide la europarlamentare de Crin Antonescu şi Vasile Blaga. După retragerea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, negocierile au fost conduse de noul preşedinte al liberalilor, Klaus Iohannis. Antonescu nu a mai fost ulterior inclus în comisiile de negociere, decizia aparţinându-i lui Iohannis, deşi Antonescu a declarat pentru gândul că prezenţa sa la negocieri ar fi fost importantă pentru PNL. Fostul preşedinte al PNL a declarat pentru gândul că nu va participa la Congresul de fuziune, fiind plecat din ţară. La eveniment nu va participa nici fostul preşedinte al PDL, Emil Boc.

Până la fuziunea propriu zisă, confirmată şi de Tribunal, cele două partide vor aproba o alianţă electorală, intitulată Alianţa Creştin Liberală, sub care vor candida la alegerile prezidenţiale.

Candidatul la prezidenţiale nu va fi stabilit în cadrul acestui Congres, ci după se vor termina măsurătorile sociologice pentru candidaţii Klaus Iohannis (PNL) şi Cătălin Predoiu (PDL). Cel care va sta cel mai bine în sondaje va fi desemnat candidatul ACL la prezidenţiale. În competiţia pentru Palatul Cotroceni şi-au manifestat intenţia de a intra şi Monica Macovei (PDL) şi Mihai Răzvan Ungureanu (FC). În PNL, disputa a fost tranşată pe 21 când Delegaţia Permanentă a liberalilor a decis că partidul va fi reprezentat în competiţia prezidenţia de Klaus Iohannis, care a pus astfel capăt visului prezidenţial a lui Crin Antonescu.

PNL şi PDL se află la a doua tentativă de a fuziona, prima fiind încheiată cu un eşec în 2006, după ce liberalii conduşi la vremea respectivă de Călin Popescu Tăriceanu s-au opus fuziunii.

Citește și: