116 vizualizări 26 mai 2010

Premierul Emil Boc a anunţat astăzi că Executivul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament pe două proiecte de legi care să cuprindă măsurile de austeritate asumate în faţa Fondului Monetar Internaţional

Am decis ca prin aplicarea măsurilor de austeritate, să nu fie afectate următoarele:

• salariul minim pe economie de 600 lei

• pensia socială minimă garantată de 350 de lei

• venitul minim garantat. acesta va fi acordat numai celor cu adevărat în nevoie. Trebuie să eliminăm abuzurile. Dacă este o persoană singură venitul minim garantat de 125 lei, pentru o familie cu 2 persoane venitul minim garantat este de 225 lei, pentru 3 persoane - 313 lei, pentru 4 persoane - 390 lei, pentru o familie cu 5 persoane - 462 lei, pentru o familie cu mai mult de 5 persoane - venitul minim garantat de 462 + 31 de lei de persoană.

Procedura prin care vom pune în practică măsurile de austeritate este asumarea răspunderii Guvernului pe două proiecte de lege: unul care vizează măsurile de încadrare în deficitul bugetar, şi un alt proiect de lege în domeniul pensiilor.

Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o şedinţă a Consiliului, dacă am înţeles bine - şi după ce vom primi avizul CES, Guvernul se va întruni în şedinţă, îşi va declara angajarea răspunderii şi va trimite proiectele de lege la Parlament

Primul proiect va conţine acele măsuri pentru încadrarea în deficitul bugetar de 6,8%, măsuri de austeritate pe care le-am anunţat. Cel de-al doilea proiect va conţine acele prevederi care vizează reglementarea sistemului de pensii în aşa măsură încât să impunem principiul contributivităţii, astfel încât pensiile speciale să fie eliminate şi recalculate în condiţiile în care le-am anunţat. În cazul pensiilor militare, aşa cum am convenit, în cazul recalculării ele nu vor coborî sub 3.000 de lei. Iar, în această lege, vom dispune imediat reevaluarea pensiilor de boală, de invaliditate.

Aceste măsuri sunt prevăzute până la 31 decembrie 2010. În 2011, dacă aplicăm acum măsurile de austeritate, putem avea premisele unei creşteri sănătoase a salariilor şi a pensiilor.

Dacă se renunţă la acordul cu FMI, atunci se vor restrânge sursele de a lua bani pentru acoirea deficitului bugetar.

Dacă aplicăm planul de măsuri anticriză, vom avea cum să finanţăm deficitul bugetar, vom putea finaliza investiţiile începute, putem plăti datoriile către firme, vom avea cu ce să cofinanţăm proiectele europene.

Toate măsurile se vor aplica din luna iunie, după publicarea în Monitorul Oficial.

Superbugetarii nu scapă de tăvălugul tăierilor cu 25%

"Ele (tăierile de salarii de la companiile de stat- n.r.) nu sunt prevăzute în acordul cu FMI. Ele se vor reevalua prin discutarea în Guvern al fiecărui buget al fiecărei companii şi de ajustare a veniturilor salariale. (...) În privinţa acestor societăţi care sunt de competenţă directă - nu ne trebuie lege - ne trebuie Hotărâre de Guvern de reevaluare a bugetelor companiilor şi care se va face în cadrul fără să mai fie nevoie de lege. Noi mergem la nivel de lege acolo unde este nevoie. (...) Acolo unde nu s-au făcut reduceri de salarii, acolo se vor face reevaluări de buget. Toate se vor aplica din acelaşi moment: din luna iunie", a explicat premierul Boc.

Vreau să fiu bine înţeles cu salariile din companiile de stat. Să nu vă imaginaţi că acolo, în companiile de stat care au profit, salariile vor rămâne la fel. Vor reveni în şedinţă de Guvern pentru că nu ne trebuie proiect de lege şi acolo operăm prin reevaluarea bugetelor politica cheltuielilor de personal. Acolo unde sunt companii de stat în pierdere, unde oricum s-au făcut reducerile de salarii, evident că acolo vom evalua altfel, dar companiile care au resurse, evident, că nu vor scăpa de această ajustare."

Marko Bela anunţă noi desfiinţări, comasări şi restructurări la agenţiile de stat

"UDMR acceptă măsurile de austeritate şi vom acţiona solidar cu Guvernul şi cu majoritatea parlamentară, într-o perioadă în care cei care impun aceste măsuri nu pot spera o popularitate imediată, dar pe termen lung putem spera o stabilitate.Şi dacă ne-am asumat răspunderea guvernării, asta înseamnă că ne-am asumat şi dificultăţile."

-"Cel mai important lucru în acest moment, după ce am convenit aceste soluţii, este fermitatea cu care trebuie să impunem simultan, concomitent,anumite măsuri de reforme. Şi nu în lunile următoare, ci în săptămânile următoare vom face un inventar foarte serios al tuturor agenţiilor, oficiilor,departamentelor, serviciilor ş.a.m.d. existente în subordinea Guvernului, inclusiv direcţiile deconcentrate. Un inventar nu al instituţiilor în sine, ci al atribuţiilor,suprapunerilor ş.a.m.d, în urma cărora părerea mea, foarte repede, trebuie să luăm măsuri de comasare, descentralizare şi de desfiinţare, în cazul foarte multor instituţii....

(citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește și: