18 vizualizări 30 nov 2008

Pedeliştii au parat, duminică seară, clasarea pe locul al doilea în preferinţele electoratului clamând că victoria aparţine în mod detaşat dreptei. Cu toate acestea, democrat-liberalii au evitat să pronunţe numele PNL în declaraţia oficială de la închiderea urnelor, mărginindu-se să declare doar că votul electoratului îi obligă să facă „acele demersuri” pentru ca politica de dreapta să se impună. Ei şi-au pregătit, astfel, terenul pentru viitoarele negocieri cu foştii parteneri de guvernare, dar au admis, neoficial, că mesajul lor a fost menit şi să nu inducă demobilizare în rândul reprezentanţilor lor din secţii de votare, întrucât nu sunt deloc siguri de deschiderea liberalilor.

 

Ulterior, Stolojan a afirmat deschis că PNL este primul partener la care se gândeşte, deşi a accentuat că nu va exista nicio discuţie până ce BEC nu anunţă rezultatele finale. Pedeliştii au mai precizat că vor discuta cu Traian Băsescu azi, la recepţia de 1 decembrie de la Palatul Cotroceni. „Meritam felicitări?”, a replicat Videanu, întrebat de presă dacă şeful statului i-a felicitat.

Stolojan şi Blaga au avut răspunsuri sensibil diferite când au fost întrebaţi dacă partidul merge înainte cu fostul lider al PNL drept premier. „Premierul îl desemnează preşedintele, ca să ştiţi”, a rostit, răstit, secretarul general. Primvicele Stolojan, mai relaxat, a afirmat că el rămâne propunerea democrat-liberală pentru Palatul Victoria.

La exit-polluri, liderii PD-L au făcut toate eforturile pentru a mima calmul şi optimismul la afişarea rezultatelor. Câteva zeci de militanţi din sectorul 6 au fost mobilizaţi în curtea din Modrogan şi puşi să agite steaguri portocalii, în ciuda faptului că atmosfera de aici era cea mai „neagră”. Stolojan a întâmpinat discursul de victorie al lui Mircea Geoană forţat,în vreme ce Boc ofta când camerele nu erau pe el. Vasile Blaga şi Elena Udrea au fost singurii pe faţa cărora se putea citi adevărul.

Secretarul general a sosit ultimul în Modrogan, singur, cu o mină abătută. Udrea a plecat imediat după declaraţii, în lacrimi, condusă spre maşină de un coleg de partid. Militanţii din curtea PD-L au huiduit şi înjurat în timpul discursului liderului PSD, în vreme ce Adriean Videanu i-a atenţionat să se abţină. Boc i-a consolat, explicându-le că este cel mai bun scor din istoria partidului – în 2004 erau la 13%, acum au ajuns la 31%. „Dacă în aceste alegeri avem un învingător, acesta se numeşte dreapta din România”, a subliniat el, adăugând că, întrucât niciun partid nu a câştigat mai mult de 50%, nimeni, deci nici Geoană, nu poate reclama formarea Guvernului şi postul de premier.

Citeşte în ediţia de azi şi:

Iliescu spune că funcţia de premier a lui Geoană este „negociabilă“

Liberalii s-au bucurat temperat la anunţul rezultatelor parţiale

Dăbuleni: pepenari iuţi la mânie şi Geoană de sub icoană

Emil Boc, insuflând curaj: „Creştem necontrolat, creştem…”

Ciofliceni: mici afaceri locale, Tăriceanu şi teroristul Bobiţă

Mizil: Mârţoage, limuzine, Năstase şi cele sfinte

PSD a câştigat alegerile. Încep negocierile pentru Guvern

 

Citește și: