6 vizualizări 3 dec 2008

„Bateţi la Cotroceni, acolo-i rãspunsul, nu aici”, a replicat Emil Boc, întrebat care este poziţia PD-L faţã de declaraţiile tot mai insistente ale pesediştilor pe marginea unui guvern PD-L-PSD. Pentru a-şi întãri afir­maţia, liderul PD-L a fluturat, în conferinţa de presã, un exemplar din Constituţie, subliniind: „Nu vom intra în niciun fel de scenarii, nici cu Viorel Hrebenciuc, nici cu Ludo­vic Orban”. Declaraţiile lui Boc au venit dupã ce, la ora 12, preşedintele democrat-liberalilor a venit precipitat la şedinţa informalã din Modrogan 1 cu un mesaj foarte ferm, „inspirat” de Cotroceni – tãcere. Astfel, tuturor pedeliştilor li s-a pus în vedere, direct sau prin sms-uri, cã orice fel de declaraţie datã presei pe tema viitoarelor posibilelor alianţe este strict interzisã.

Mai mult, niciun reprezentant PD-L nu va mai participa la emisiuni televizate sau talk-show-uri pânã când nu se va şti care este premierul desemnat de cãtre şeful statului. Emil Boc a respins în mod public şi orice negociere cu celelalte partide politice pânã ce Traian Bãsescu nu va invita partidele la consultãri şi nu va anunţa premierul.

Silenzio stampa a fost insti­tuitã dupã ce scenariile despre un executiv PD-L – PSD au început sã capete amploare, iar pedeliştii au declarat cã nu exclud negocieri cu social-democraţii. În plus, lideri democrat-liberali s-au nimerit de douã ori în decurs de câteva ore în aceleaşi restaurante cu cei ai PSD, ultima datã la Casa Doina, cunoscut fief pesedist, iar vicele Gheorghe Falcã s-a declarat, ieri dimineaţã, la un post de televiziune, în favoarea unei alianţe PSD – PD-L.

„Premierul” Blaga

La acestea se adaugã infor­maţia tot mai vehiculatã printre pedelişti potrivit cãreia Vasile Blaga este varianta de premier agreatã de partenerii de negociere, Theodor Stolojan fiind scos din discuţie. De altfel, acesta nu a participat nici ieri la şedinţele de partid, preferând sã plece la Parlamentul European. Întrebat despre eventualele discuţii cu reprezentanţi ai PSD în diverse restaurante, Vasile Blaga a avut un moment de sinceritate: „Credeţi cã dacã vrei sã discuţi nu sunt şi telefoane?”.

Pãrerile lui Traian Bãsescu despre PSD sunt binecunoscute, el invocând de mai multe ori ideea cã poate discuta doar cu o anumitã parte a social-democraţilor, cea „bunã”, fãrã Ion Iliescu sau Adrian Nãstase. O eventualã dezmembrare a pesediştilor a fost unul dintre scenariile dragi şefului statului şi apropiaţilor sãi, vehiculat mai ales cu ocazia moţiunilor de cenzurã din ultimii doi ani. Pe de altã parte, democrat-liberalii au spus ieri limpede cã liberalii se întrec cu cererile, având în vedere scorul electoral obţinut. „Având în vedere cã a câştigat alegerile, PD-L doreşte sã fie numãrul unu la guvernare şi sã aibã prim-ministru. Am declarat cã PNL este preferatul nostru, dar pretenţiile lor sunt exagerate", a declarat Radu Berceanu înainte de embargoul pe declaraţii de presã.

„Negocierile înseamnã o elasticitate, sã gândeşti o soluţie de mijloc. Nu cred cã negocieri pot sã însemne poziţii din astea «noi vrem prim-ministru şi program liberal de guvernare» ca şi cum ar fi câştigat alegerile cu 51% şi nu am aflat noi”, a precizat el. Cât priveşte oferta lui Mircea Geoanã pentru discuţii în vederea unei mari coaliţii dupã modelul german, Berceanu a spus: „Sã ne gândim, sã vorbim cu colegii”. Condiţiile enumerate de liderul PD-L Dolj pentru viitorii aliaţi par greu de atins deocamdatã: „O sã gãsim un partener care sã ne vrea, sã fie rezonabil, în ceea ce priveşte împãrţirea responsabilitãţilor şi sã fie de cuvânt. Ceea ce urmeazã sã se verifice pe parcurs, la unii, cã la alţii s-a verificat deja”.

În varianta în care PSD şi PNL nu se calificã, democrat-liberalii au soluţia pe care ei o considerau idealã înainte de alegeri PD-L – UDMR – minoritãţi, la care s-ar adãuga acei parlamentari care ar trece în barca partidului aflat la putere. Potrivit unor surse din PD-L, şeful statului nu ar exclude aceastã variantã, deşi public s-a pronunţat pentru o majoritate solidã. „Orice variantã care e peste 50% din punctul meu de vedere este în regulã”, a susţinut Bãsescu la Realitatea Tv la finalul campaniei electorale.

Citeşte în ediţia de astăzi şi:

UDMR s-ar combina cu PSD şi PD-L, deşi cam fără chef

Iliescu nu-i închină partidul lui Băsescu: „Mai bine-n opoziţie“

Citește și: