Departamentul Politic
1748 vizualizări 31 iul 2018

Liberalii au adoptat propunerea preşedintelui PNL, Ludovic Orban de modificare a statutului partidului, astfel încât liderii filialelor să poată fi demişi prin votul a jumătate plus unu dintre membrii Biroului Politic Naţional şi nu a două treimi, cum este în prezent. Orban a argumentat că modificarea va creşte performanţa electorală a formaţiunii, dar este suspectat că se pregăteşte să elimine în toamnă, după ce decizia va fi validată la Consiliul Naţional PNL din 4 august, opozanţii din partid.  

"Încă nu s-a modificat statutul, a fost votată o propunere în BPN, este o propunere care urmăreşte o mai bună capacitate pentru Biroul Executiv de a putea îmbunătăţi performanţa electorală a partidului, mai ales în acele filiale care, în mod evident, nu se respectă deciziile partidului, campaniile naţionale ale partidului sau nu îşi ating obiectivele electorale,” a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional.

Liberalii au aprobat modificarea statutului PNL, cu 32 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri. Potrivit unor surse politice, preşedintele filialei PNL Sector 3, Florin Alexe, a cerut de mai multe ori renumărarea voturilor, însă rezultatul a ieşit mereu acelaşi.

”Este dreptul oricui să facă orice fel de contestaţie,” a comentat Ludovic Orban. ”Eu vă spun că s-a numărat cu mare meticulozitate, de trei ori. Scorul a fost acelaşi."

Sursele politice au explicat pentru Mediafax că această modificare a statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizaţiilor liberale. Printre cei vizaţi sunt liderii filialelor PNL Bucureşti - Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector, PNL Ilfov - Marian Petrache şi PNL Prahova - Iulian Dumitrescu. Bătălia finală se va da la Consiliul Naţional, unde dizidenţii au în plan convocarea unui Congres extraordinar pentru înlăturarea lui Orban de la şefia partidului.

Preşedintele PNL pare destul de sigur pe el şi îşi continuă netulburat planul de a face ordine în partid, având în mânecă asul locurilor pe lista alegerilor europarlamentare.

"Astăzi am stabilit ordinea de zi a Consiliului Naţional care va avea loc pe 4 august. Pe ordinea de zi o să fie un raport al Biroului executiv, vor fi două proiecte de hotărâre, cel referitor la criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listei candidaţilor PNL pentru alegerile europarlamentare, un calendar de desemnare a candidaţilor PNL la funcţiile de primar în municipiile reşedinţă de judeţ. de asemenea, va fi supus dezbaterii şi adoptării un document numit "Principiile bunei guvernări liberale", a declarat Orban, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Naţional de la Parlament.

Cu toate că preşedintele PNL susţine că nu există încă o listă de candidaturi pentru europarlamentarele din 2019, surse politice au dezvăluit pentru Mediafax că tabăra lui Orban şi-au schiţat-o deja. Pe primul ar urma să fie chiar Orban, urmat de fostul co-preşedinte al partidului, Vasile Blaga. Pe listă s-ar mai regăsi Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureşan şi Mircea Hava. Actualul europarlamentar Cristian Buşoi nu va fi propus pentru un nou mandat.

Potrivit surselor Mediafax, Orban i-ar fi oferit şi fostului lider PNL, Crin Antonescu, un loc pe lista viitorilor europarlamentari PNL, însă acesta ar dori mai degrabă un nou mandat pentru soţia sa, Adina Vălean, în prezent europarlamentar.

 

Citește și: