25 vizualizări 23 nov 2009

17.35 Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat succesul negocierilor cu Partidul Naţional Liberal privind semnarea unui protocol de colaborare între cele două formaţiuni politice. "Sper ca mâine, la ora 13.00, să semnăm acordul dintre alianţa PSD-PC şi PNL", a declarat Mircea Geoană. Acesta a adăugat că eventuale discuţii cu UDMR vor avea loc abia după cel de-al doilea tur de scrutin.

17.25 Crin Antonescu a confirmat semnarea acordului cu UDMR privind susţinerea lui klauss Iohaniss la funcţia de premier, precizând că formaţiunea pe care o reprezintă a luat această decizie având în vedere experienţa în colaborare a celor două partide.

17.20 Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă a semnat un acord cu PNL, pentru susţinerea la funcţia de premier a lui Klauss Iohanis. "Am colaborat foarte bine cu PNL, atât la guvernare, cât şi în opoziţie. Avem foarte multe puncte comune, sau convergente, cu PNL în programul nostru politic, prin urmare considerăm normal să îl susţinem pe Iohaniss la funcţia de premier", a precizat Marko Bela. Acesta a adăugat că, pentru susţinerea lui Geoană în turul al doilea al alegerilor, se impune o discuţie şi cu reprezentanţii PSD.

17.16 PSD a luat în urmă cu câteva minute hotărârea de a semna acordul cu PNL

UDMR se lipeşte de PNL la negocierile cu PSD. Băsescu merge la ora 16 la o întâlnire despre liberalism

15.30 Liderii PNL şi UDMR se întâlnesc la ora 17.00 pentru a discuta pe margine strategiei pentru turul 2. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, după şedinţa Consiliului consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale ale Uniunii, că forul s-au pronunţat în unanimitate pentru o colaborare şi corelare strânsă cu PNL în susţinerea unui candidat la Preşedinţie şi în formarea unei majorităţi.

Crin Antonescu cere PSD să semneze un acord scris. Ludovic Orban va negocia, Relu Fenechiu va scrie programul de guvernare

14.10 Crin Antonescu a citit cu voce tare hotărârea adoptată "în unanimitate" de Biroul Politic Central al PNL, cu trei obiective: "PNL, constatând criza politică economică şi morală în care a fost adusă România de Traian Băsescu şi de Guvernul său (...), constatând că în turul doi al alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc pe 6 decembrie 2009 se vor înfrunta Traian Băsescu şi Mircea Geoană hotărăşte: crearea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis, elaborarea unui program de guvernare care să scotă România din criză şi, trei, susţinerea lui Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidenţiale în condiţiile în care se va negocia şi se va semna un accord politic bazat pe principiile fundamentale ale PNL", a declarat Antonescu. Liderul PNL a precizat că Ludovic Orban a fost desemnat să negocieze cu PSD propunerile liberale iar Relu Fenechiu a fost însărcinat să redacteze programul de guvernare.

Traian Băsescu "Oamenii politici nu au înţeles nimic. Dezbaterile publice sunt pentru tranzacţionarea voturilor"

12.50 "Să ne focusăm pe dezbateri care vizează atitudini şi atribuţiuni ale preşedintelui, să avem odezbatere pe politică externă şi securitate, pe rolul statului şi pe viziunea despre România. Ar trebui să avem cel puţin trei, dacă nu în fiecare zi. Nu ştiu dacă ne vom putea înţelege", a spus Băsescu despre viitoarele confruntări directe cu Mircea Geoană.

12.47 "Nu intru în jocul acesta fals, nu-i văd pe Vanghelie, Iliescu şi alţii lăsând prea mult această concesie declarativă în picioare. Soluţia mea de premier e politică, nu pot accepta o soluţie care are în spate alianţa de la Grivco. Iohannis e un admirabil. El ar putea discuta şi cu alte strucuturi politice dacă vrea să devină credibil. Dacă Iohannis va înţelege să discute cu toate partidele, putem avea o înţelegere, dar în niciun caz nu va fi înţelegrea de la Grivco", a afirmat Băsescu, întrebat dacă ar putea să-l nominalizeze pe Klaus Iohannis ca prim-ministru.

12.45 "Există un electorat de 22 de milioane, plus 10 milioane în afara ţării. Românii au de optat între un candidat cu obligaţii majore faţă de moguli şi oamenii de afaceri, iar eu vreau să mă duc ca un om liber în faţa românilor, fără obligaţii", a mai spus Băsescu. "Va fi o participare bună la al doilea tur, pentru că românii vor să-şi aleagă preşedintele, vor să ştie că ei au decis, nu Vântu, nu televiziunea lui Voiculescu şi îmi plac românii pentru asta", a spus preşedintele.

12.42 "Contractul meu e cu poporul, nu cu partidele. Nu intenţionez vreo negociere, îmi grevez mandatul următor cu obligaţii inacceptabile. Nu în sedii de partide, în negocieri îndelungate se obţine votul românilor", a afirmat preşedintele. "Vreau să-mi continui activitatea ca preşedinte pe aceleaşi principii. Cum aş putea să negociez funcţii? E nobil să rămâi loial poporului, nu intereselor politice de conjunctură", a declarat preşedintele.

12.40 "Votul nu e o marfă. România nu are suficienţi bani pentru a satisface lăcomia lui Patriciu, Vîntu, Voiculescu şi Vanghelie", a spus şeful statului. "Românii vor să pună în afară aceste grupuri ale lăcomiei. Nu am negociat cu nimeni mandatul, singurul meu partener pentru turul 2 e poporul român", a afirmat Băsescu. Cei frământaţi să-şi vândă voturile să nu mai pomenească numele Traian Băsescu.

"Eu nu negociez cu ei. Sper ca această declaraţie să pună capăt discuţiilor despre voturi. N-ai de ce să ceri cuiva ce nu ai. Voturile sunt la români, nu la politicieni", a spus Băsescu

12.35 Basescu este optimist că romanii au validat referendumul.

"Romanii au hotărât să se implice în reformarea statului şi a clasei politice. Semnalul este că vor să se pună capăt privilegiilor clasei politice. Constat că oamenii politici n-au înţeles nimic din semnalul dat de cei peste 9 milioane de români, dezbaterile publice sunt legate de tranzactionarea voturilor", a afirmat preşedintele.

Radu Câmpeanu: Nu avem nimic în comun cu ideologia de stânga, dar interesul naţional ne cere să nu mai votăm cu Traian Băsescu

12:20 Liberalul Radu Câmpeanu, figură marcantă a PNL, a declarat astăzi că, din punctul său de vedere, electoratul liberal ar trebui să se concentreze ca Traian Băsescu să nu mai câştige un mandat de preşedinte al ţării, chiar dacă asta înseamnă să voteze cu Mircea Geoană. "Nu avem nimic în comun cu ideologia de stânga, dar interesul naţional ne cere să nu mai votăm cu Traian Băsescu", a precizat Radu Câmpeanu.

UDMR vrea o colaborare mai strânsă cu PNL

11.50 Reprezentanţii UDMR au anunţat că se conturează deja o "colaborare mai strânsă" între această formaţiune politică şi Partidul Naţional Liberal. "Pentru noi este foarte importantă propunerea lui Klauss Iohaniss pentru funcţia de premier. Dacă va exista o majoritate care să-l susţină pe Iohaniss, noi vrem să facem parte din această majoritate", a declarat preşedintele UDMR, Marko Bela.

Acesta a mai spus că se va discuta astăzi, în interiorul partidului, şi susţinerea publică a unuia dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Cotroceni. "În ceea ce priveşte susţinerea unuia dintre candidaţi, azi sau mâine vom declara public o astfel de susţinere", a precizat Marko Bela.

11.00 Preşedintele Traian Băsescu va face o declaraţie de presă la ora 12.30. Reprezentanţii principalelor partide politice se vor consulta, în această după-amiază,în privinţa strategiei pentru turul al 2-lea al alegerilor prezidenţiale.

Citește și: