EU27 has endorsed the Withdrawal Agreement and Political Declaration on the future EU-UK relations.
— Donald Tusk (@eucopresident) November 25, 2018
As a motto for tomorrow, the words of Freddie Mercury, who passed away exactly 27 years ago: "Friends will be friends, right till the end".
— Donald Tusk (@eucopresident) November 24, 2018
Premierul Theresa May cere sprijinul cetăţenilor britanici pentru aprobarea acordului privind ieşirea din Uniunea Europeană, relatează BBC.
Înainte de participarea la summit-ul UE care a aprobat Brexit-ul, Theresa May a publicat pe Twitter o ”Scrisoare către naţiune”.
My letter to the nation. #BackTheBrexitDeal pic.twitter.com/VGzNeeXoqg
— Theresa May (@theresa_may) November 24, 2018
Premierul cere cetăţenilor Marii Britanii să fie uniţi, susţine că acordul promite ”un viitor bun” pentru Marea Britanie, iar ieşirea din Uniunea Europeană va fi ”un moment de reînnoire şi reconciliere pentru ţară”.
Părăsirea Uniunii Europene la 29 martie 2019 va marca „un nou capitol în viaţa naţională”, a transmis May. Premierul a menţionat că va face tot posibilul ca acordul să fie aprobat şi de Parlamentul britanic, pentru a onora rezultatul referendumului.
Pentru ca orice britanic să înţeleagă ce înseamnă ieşirea din UE, Theresa May a adăugat un rezumat în 60 de secunde al Brexit-ului.
The Brexit deal explained. #BackTheBrexitDeal pic.twitter.com/HvWdvqHRdo
— Theresa May (@theresa_may) November 23, 2018

Citeşte şi LIVE: SFINŢIREA Catedralei Mântuirii Neamului. ZECI DE MII de credincioşi participă la slujbă
Concluziile summitului de duminică au fost publicate pe site-ul Consiliului European.
”Consiliul European aprobă Acordul de ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. În consecinţă, Consiliul European invită Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Europei să ia măsurile necesare pentru a asigura intrarea în vigoare a acordului la data de 30 martie 2019”, se menţionează în primul punct al comunicatului.
”Consiliul European aprobă Declaraţia Politică privind viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Consiliul European reiterează determinarea Uniunii de a păstra un parteneriat cât de strâns posibil cu Marea Britanie, conform prevederilor din Declaraţie”, au transmis reprezentanţii CE.
În ultimul punct al comunicatului publicat, Consiliul European i-a mulţumit lui Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, „pentru eforturile depuse în procesul de Brexit şi pentru menţinerea unităţii UE27 în timpul negocierilor”.

Citeşte şi Mâna care va scrie
Înaintea de a participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi protejate, dacă acordul va fi aprobat.
"Astăzi, vorbim despre acordul de retragere. Este foarte important, pentru că - fără un astfel de acord - nimic nu rămâne stabilit între Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Acest acord a fost negociat îndelung, în detaliu, UE 27. Deci noi, care rămânem în Uniune, am stabilit o echipă de negociatori cu negociator-şef, domnul Barnier, echipă care a făcut o treabă foarte bună. Noi am sprijinit şi în acelaşi timp am avut grijă ca punctele care ne interesează pe noi să fie bine clarificate în acest proiect de acord şi până în acest moment pot să spun că suntem mulţumiţi de proiect.
Proiectul reflectă toate preocupările noastre şi soarta românilor din Marea Britanie, finanţarea bugetului UE şi multe alte lucruri. Este un acord care are vreo 500 de pagini şi opinia noastră este că proiectul e bun. Merită mers mai departe. Drepturile românilor, dacă acest acord se aprobă, sunt perfect protejate. Sub rezerva aprobării acordului. Dacă acest intră în vigoare, pentru noi este foarte potrivit", a afirmat Iohannis.

Citeşte şi PNL, acţiune în instanţă pentru DIZOLVAREA companiilor municipale ale Primăriei Capitalei. Liberalii mizează şi pe USR
Preşedintele României a apreciat că discuţiile privind acordul pentru Brexit, din cadrul reuniunii Consiliului European, au fost finalizate într-un timp record.
”Este un document la care s-a lucrat un an şi jumătate. Au fost respectate foarte bine limitele sau mandatul impus de Consiliul European la vremea respective. Nu putem să considerăm totuşi această zi o zi fericită. Evenimentul rămâne unul care cred că pe majoritatea ne întristrează dacă realizăm importanţa, un mare stat membru pleacă şi asta nu poate să fie o veste bună. Însă dincolo de acest lucru, existenţa unui acord ar face ca această despărţire să fie gestionabilă şi să capete un fundament juridic foarte solid”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.
Iohannis a precizat că au fost depus multe eforturi pentru a ajunge la acordul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
”Este un acord pe care noi îl găsim potrivit, îl găsim bun şi ne dorim să fie aprobat. Cu toţii ne-am străduit foarte mult, au fost multe discuţii pe acest acord. Noi lucrăm în scenariul în care acordul va fi aprobat şi va trece mai departe. Este cel mai bun acord posibil şi merită să fie luat ca atare şi merită aprobat”, a adăugat preşedintele României.
Întrebat dacă va fi aprobat este posibil ca dosarul pricind Acordul Brexit să fie finalizat în perioada deţinerii Preşedintie Consiliului UE de către Austria, nu de România, Klaus Iohannis a răspuns: ”Eu vă garantez că în cazul în care va fi aprobat, va fi finalizat de Preşedinţia română. La momentul în care am făcut acea afirmaţie, aşa a fost. Cred că v-aţi dat seama că s-au schimbat unele lucruri de atunci. Am primit de la Bruxelles că lucrurile se mişcă în domeniul pregătirii practice şi logistice. Noi rămăsesem în urmă cu câteva chestiuni de logistică, de dotări, chestiuni care trebuiau să funcţioneze din prima zi şi am fost asigurat că majoritatea au fost deblocate de noul ministru şi lucrurile merg într-o direcţie bună”.

Citeşte şi Arestarea lui Carlos Ghosn schimbă BALANŢA PUTERII în alianţa Renault-Nissan. Japonezii vor mai multă INFLUENŢĂ
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk recomandase ţărilor membre ale Uniunii Europene să aprobe acordul pentru Brexit negociat cu Marea Britanie, relatează BBC.
”Voi recomanda să aprobăm duminică rezultatul negocierilor pentru Brexit. Nimeni nu are motive să fie fericit. În această perioadă critică, UE27 a trecut testul unităţii şi al solidarităţii”, a declarat sâmbătă Donald Tusk.
I will recommend that we approve on Sunday the outcome of the #Brexit negotiations. No one has reasons to be happy. But at least at this critical time, the EU27 has passed the test of unity and solidarity. https://t.co/N3EexasL2n
— Donald Tusk (@eucopresident) November 24, 2018
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.
Printre temele nerezolvate se numără dreptul navelor europene de a pescui în apele teritoriale britanice şi viitoarele relaţii comerciale. După summit-ul UE de duminică, acordul Brexit va ajunge în Parlamentul britanic, unde tot mai mulţi politicieni încep să nu mai dorească ieşirea din UE.
Summit-u Consiliului European de duminică a început la ora 10:00 (11:00, ora României) la Bruxelles. Liderii ţărilor UE au aprobat două documente cheie ale Brexit-ului:
- Declaraţia politică - stabileşte viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie
- Acordul de retragere - un document de 585 de pagini care detaliază termenii retragerii
Jean Claude Juncker a prezentat pe twitter textul declaraţiei politice din Brexit.
.@EU_Commission agreed today the draft Political Declaration on the framework of the future EU-U.K. relationship. I have informed @eucopresident that this text is agreed at negotiator level and in principle at political level, subject to endorsement by Leaders on Sunday. #Brexit pic.twitter.com/VCNnEqxptJ
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) November 22, 2018
La ora 12:00 (13:00, ora României), după o discuţie cu premierul britanic Theresa May, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene vor participa la o conferinţă de presă comună.

Citeşte şi Preşedinţia Consiliului UE, O POVARĂ pentru Dăncilă? Siegfried MUREŞAN face declaraţii DURE despre Guvern
Administraţia de la Madrid a ajuns la un acord cu reprezentanţii Uniunii Europene în ceea ce priveşte statutul provinciei britanice Gibraltar, oferind astfel asigurări că summitul UE pe tema acordului Brexit programat duminică va avea loc.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat sâmbătă că a ajuns la un acord în ceea ce priveşte statutul Gibraltarului şi că summitul pe tema Brexit programat duminică va avea loc. Pe viitor, orice decizie privind provincia Gibraltar va fi luată împreună cu Spania.
”Negocierile au avut loc în această noapte. În urma unei conversaţii telefonice, Donald Tusk (preşedintele Consiliului European, n.red.) şi Pedro Sanchez au ajuns la un acord în ceea ce priveşte Gibraltarul. Summitul se va desfăşura conform planului,” a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că solidaritatea şi dialogul au reprezentat ”calea europeană de a rezolva această problemă”, în urma unei discuţii purtate sâmbătă cu Pedro Sanchez.
I just spoke to Prime Minister @sanchezcastejon. Solidarity, determination and dialogue are the European way of finding solutions.
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) November 24, 2018
Spania a primit suficiente asigurări în ceea ce priveşte statutul Gibraltarului, pentru a renunţa la opţiunea de veto din cadrul summitului de duminică.

Citeşte şi Regizorul Nicolas ROEG a murit la 90 de ani. Legătura din trecut cu rebelul Mick JAGGER de la Rolling Stones
Premierul Spaniei ameninţase vineri chiar cu anularea summitului UE, dacă nu se ajunge la o înţelegere privind statutul viitor al provinciei britanice Gibraltar.
"Dacă nu va exista nicio înţelegere, cel mai probabil, Consiliul European nu va avea loc", a declara premierul spaniol, aflat într-o vizită oficială la Havana.
Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie că a introdus o clauză în acordul de retragere, care ar permite ca în provincia britanică Gibraltar, să fie aplicaţi termenii unui viitor tratat comercial cu UE, fără să mai fie necesar acordul Spaniei.
Londra doreşte ca acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE şi cel privind relaţiile viitoare post-Brexit să se aplice şi provinciei Gibraltar, în timp ce Madridul vrea ca viitorul statut al acestui teritoriu să fie negociat bilateral.

Citeşte şi Catedrala Mântuirii Neamului NU ARE autorizaţie de securitate la incendiu. Sfinţirea de duminică, PE RĂSPUNDEREA Patriarhiei. ISU a amendat constructorul cu 10.000 de lei

Citește și: