9544 vizualizări 16 iun 2011

Tensiuni diplomatice pe axa Bucureşti-Budapesta. Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, susţine că proiectul de reorganizare admininistrativă, promovat de preşedintele Traian Băsescu şi PDL, ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice. Ministrul român de externe Teodor Baconschi cere Budapestei să înceteze cu declaraţiile "deplasate" şi-l convoacă la MAE pe ambasadorul Ungariei.

Zsolt Semjen: Ţinutul Secuiesc, o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari

Disputa diplomatică a fost deschisă de vicepermierul ungar Zsolt Semjen care a reclamat intenţiile Bucureştiului de a schimba harta etnică prin reorganizarea administrativă, proiect care, a spus el citat de MTI, reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania.

"Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", a spus Zsolt Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vremea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, "realitatea" Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, a adăugat vicepremierul ungar, adăugând că, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.

Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE

"Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta, au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a venit replica ministrulul de externe român Teodor Baconschi. Potrivit RFI, el a cerut Budapestei să revină la un ton normal şi să înceteze cu declaraţiile "deplasate". În plus, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru i se transmite "nedumerirea" părţii române.

"Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal",
a spus şeful diplomaţiei române.

De altfel, după întrevederea cu ambasadorul Ungariei Oszkar Fuzes, MAE a precizat, printr-un comunicat că "partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative".

"Partea română a apreciat ca neuzual şi nepotrivit demersul public al părţii ungare în condiţiile în care reorganizarea teritorială a României este o chestiune strict de politică internă, iar dezbaterea publică pe marginea acestui proces a fost lansată de puţin timp", se arată în comunicatul MAE.

La rândul său, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, pentru MEDIAFAX, că interesul exprimat de Ungaria în ceea ce priveşte proiectul de reorganizare teritorială este natural, fiind vorba despre un lucru important şi pentru comunitatea maghiară.

"Punem o întrebare: ce va fi, care sunt planurile din partea Guvernului şi Parlamentului român? Asta este....rugăm informaţie. Asta este ceea ce am făcut, o întrebare. Şi am primit răspunsul că este vorba despre un proces democratic în Parlamentul României şi între partidele politice din România. Dacă vreţi părerea mea personală, eu cred, eu am convingerea că interesul din partea Ungariei este natural, acest lucru este important şi pentru noi. Acest lucru este absolut natural: ce este, ce va fi, care este părerea comunităţii maghiare din România şi atât", a spus Fuzes.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro, Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro

Citește și: