Ana Petrescu
224 vizualizări 15 dec 2019

„Aş începe cu un subiect, pentru a clarifica un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor şi anume cu angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituţională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluţionare a conflictului de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern. După cum ştim, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea şi PNL, îşi angaja răspunderea pe Legea educaţiei. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât şi în plenul fiecărei Camere a Parlamentului şi recurgerea la o asumare a răspunderii nu îşi găseşte o motivare”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD.

Social-democratul a mai spus că Executivul trebuie să respecte în mod obligatoriu un calendar privind adoptarea bugetului de stat pe anul viitor.

„Dacă ne uităm la calendarul pe care ar trebui să îl respecte Guvernul privind proiectul de buget, să nu uităm că sunt mai multe etape premergătoare, obligatoriu a fi parcurse, de la prezentarea în mod public a acestui buget, pentru o dezbatere corectă, avizele necesare, discuţia şi avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social şi desigur discuţiile în comisiile din Parlament şi ulterior votul în plenul reunit”, a concluzionat Teodorovici.

Guvernul Orban încă nu a stabilit dacă va trimite Legea bugetului de stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau îşi va asuma răspunderea pe actul normativ. În schimb, Ludovic Orban a afirmat că vrea ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului.

Executivul va efectua însă, luni, o rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale, a anunţat premierul.

 

Fostul ministru de Finanţe acuză Guvernul că nu va majora salariile şi pensiile

Eugen Teodorovici a declarat că Executivul nu are în vedere majorarea pensiilor şi salariilor, în contextul în care nu sunt prevăzute creşteri în bugetele pe următorii trei ani în acest scop. Fostul ministru de Finanţe a precizat că punctul de pensie nu va fi majorat.

„Pot spune clar că actualul Guvern PNL minte în mod clar cu privire la salarii şi pensii, pentru că nu sunt prinse aceste creşteri în bugetele pe 2020, 2021 şi 2022. Aici fac trimite la Legea fiscal bugetară pe care am văzut-o în spaţiul public, aşa cum al nostru calendar stabilea foarte clar, aşa cum legile în vigoare azi o impun. În realitate, imediat după alegerile din 2020, este punctul nostru de vedere foarte clar şi fundamentat, se va trece la măsuri de austeritate. Adică la tăieri de venituri, concedieri şi alte astfel de măsuri care ştim cât de bine au făcut şi au reprezentat un obiectiv pentru guvernarea PNL şi în anii anteriori”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD.

Fostul ministru a completat că Guvernul Orban nu va aplica creşterea punctului de pensie, lucru care reiese din Strategia fiscal bugetară prezentantă de Executivul.

„Aceste majorări nu vor fi aplicate de către Guvernul Orban pentru creşterea punctului de pensiei. Promisiunea creşterii punctului de pensiei, conform calendarului anunţat de PSD, cum spuneam este doar praf în ochi. Dovada este foarte clară din documentul menţionat şi anume Strategia fiscal bugetară. Este menţionat în mod foarte clar şi de asemenea şi în opinia Consiliului Fiscal, care spune următorul lucru: «totodată, cheltuielile de asistenţă socială par subestimate începând cu anul 2021, în raport cu estimările MFP din nota de fundamentare la Legea pensiilor nr. 127/2019». Pentru 2021 decalajul în raport cu evaluările anterioare ale Guvernului şi ale Consiliului Fiscal este cuprins între 1,3 şi 1,5 din PIB, iar în 2022 între 2,2 şi 2,6 din PIB”, a explicat Teodorovici.

O altă minciună a Cabinetului Orban este cea referitoare la salarii.

„Referitor la salarii, e din nou o minciună pe care Guvernul Orban o propagă în spaţiul public. Ştim foarte bine declaraţiile premierului de acum câteva zile că se analizează dacă se vor mai aplica creşterile de salarii pentru profesori, în consonanţă cu declaraţiile ministrului demis al Finanţelor, pentru că trebuie să avem în vedere că a fost şi o moţiune simplă votată în plenul Senatului”, a mai spus social-democratul.

De asemenea, fostul ministru de Finanţe a acuzat că PNL îi minte şi pe bugetari atunci când susţine că le vor creşte salariile.

„Guvernul PNL minte bugetarii, atunci când spune că vor creşte salariile respectând Legea salarizării unitare. De fapt se taie aceste salarii. Iar dovada este evidenţiată în Strategia fiscal bugetară la pagina 7 şi în proiecţia de buget unde guvernarea PNL propune un câştig salarial mediu net lunar de 3.324 lei în anul 2020, mai mic decât este estimat că va fi câştigul salarial mediu net în decembrie 2019, adică minimum 3.346 lei. Deci guvernarea PNL taie din salariile românilor şi nu le creşte, aşa cum legea obligă. În octombrie 2019, câştigul salarial mediu net este deja de 3.116 lei, iar în ultimele lunii ale anului 2019, acesta va creşte cu cel puţin 230 lei, deci va ajunge la 3.346 lei”, a conchis Teodorovici.

 

Teodorovici: De ce s-au făcut plăţile către fraţii Micula? Scandalul de la Romatsa, creat artificial 

Eugen Teodorovici a declarat că scandalul din în jurul Romatsa a fost creat „în mod artificial”. Senatorul PSD a explicat că situaţia companiei de servicii de trafic aerian era cunoscută în Ministerul de Finanţe înainte de cea de-a doua rectificare bugetară.

„De ce s-au făcut plăţile către fraţii Micula? Întregul scandal legat de cazul Romatsa, din punctul meu de vedere, a fost creat în mod artificial, pentru că înainte de a doua rectificare a bugetului s-a ştiut de această situaţie. Juriştii Ministerului de Finanţe au informat, cu siguranţă, ministrul de Finanţe iar întreaga sumă putea să fie prinsă în a doua rectificare, astfel încât să nu se creeze un scandal imens legat de o asemenea instituţie publică, adică Romatsa, mai ales având în vedere specificul activităţii sale”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD.

Executivul a luat decizia de a aloca, în şedinţa de vineri dimineaţă, 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani folosiţi pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula, pentru a rezolva situaţia Romatsa.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri dimineaţă, că situaţia de la Romatsa era una „extrem de gravă”, iar compania era în pericol să nu mai poată furniza serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare, după decizia instanţei din Belgia în cazul fraţilor Micula.

 

PSD ia în calcul sesizarea CCR, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea bugetului

Eugen Teodorovici a declarat că, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat pe anul 2020, atunci PSD va sesiza CCR. Ministrul de Finanţe a adăugat că partidul nu se teme să depună o moţiune de cenzură, dacă Executivul are o astfel de acţiune.

Citeşte continuarea....

 

Citește și: