Andi Manciu - Mediafax
73 vizualizări 29 ian 2013

Bugetul MAE a fost avizat în forma propusă de către Guvern în proiectul de buget pe 2013.

Ministrul Titus Corlăţean a declarat că în bugetul pe 2013 este prevăzut la un "nivel de bază funcţional, ceea ce priveşte un nivel rezonabil" pentru asigurarea funcţionării instituţiei.

În cadrul dezbaterilor, Corlăţean a precizat că se are în vedere redistribuirea unor poziţii de la nivelul MAE şi realocarea acestora la nivelul unor state unde nu este asigurat necesarul de personal.

În plus, ministrul a precizat că după vizita FMI va solicita o derogare pentru un anumit număr de posturi care să fie scoase la concurs pentru angajarea de personal de specialitate.

Ministrul de Externe a precizat că există 66 de situaţii în ţări cu riscuri diferite de securitate unde există un singur diplomat la nivelul misiunilor României. El a dat ca exemple mai multe state din Africa, America de Sud şi Asia şi a menţionat că, în primă instanţă, se va solicita o derogare pentru angajarea câtorva zeci de persoane la nivelul MAE.

De asemenea, ministrul a respins ideea creşterii valorii taxelor consulare perceput de misiunile diplomatice.

Corlăţean a mai susţinut că bugetul alocat asigură funcţionarea MAE pentru toate cele 12 luni, însă o problemă poate fi observată în cazul sumelor alocate pentru plata cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale.

În acest caz, ministrul de Externe a precizat că sunt o serie de restanţe din anii anteriori pentru plata acestor cotizaţii, însă nici în 2013 nu sunt acoperite integral aceste sume.

În cadrul comisiilor de politică externă, senatorul PDL Mihai Răzvan Ungureanu a criticat proiectul de buget pentru faptul că nu ar fi alocat sumele necesare pentru o reprezentare diplomatică potrivită.

"Cred că este un buget care nu ar trebui să aibă din partea noastră niciun vot pozitiv, pentru că în felul acesta condamnăm diplomaţia românească şi instituţia la o perpetuă sărăcie", a susţinut Ungureanu.

Citește și: