Ilinca Nazarie
193 vizualizări 10 oct 2019

Preşedintele PSD Vaslui, Vasile Buzatu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că succesul moţiunii prin care Guvernul Dăncilă a fost demis s-a datorat, printre altele, şi anumitor deficienţe în gestionarea majorităţii parlamentare.

„E un moment în care anumite deficienţe în gestionarea majorităţii parlamentare pe care a avut-o PSD a condus la succesul acestei moţiuni. Sigur, moţiunea e un act singular, care o consecinţă majoră, aceea a căderii Guvernului, asta înseamnă că şi programele pe care acest guvern le-a iniţiat vor fi evident stopate, pentru că eu nu cred că un guvern al opoziţiei va urma programul PSD. În aceste condiţii vom vedea ce anume se va întâmpla, probabil că investiţiile în infrastructură vor fi stopate, proabil că se va proceda la reducerea cheltuielilor, poate şi a salariilor, mai departe vom vedea cum vor fi direcţionate fondurile bugetare pentru anul următor”, a declarat Vasile Buzatu.

Liderul PSD Vaslui crede că au fost mai multe cauze care au dus la succesul moţiunii, care „nu au fost tratate la timp”.

„Cauzalitatea este foarte complexă. Am vorbit despre o anumită gestionare deficitară a majorităţi parlamentare, dar în acelaşi timp trebuie să spun ca una dintre cauze a fost întocmirea listei şi plasarea unor persoane care s-au dovedit a fi foarte <tari> de caracter şi care nu au rezistat la propunerile acelora care le-au sugerat că ar fi bine să părăsească majoritatea parlamentară. Asta e o altă cauză. Sigur, dacă vom inventaria lucrurile acestea s-ar putea să găsim mai multe cauze, care, netratate la timp, au condus la acest rezultat”, a spus liderul PSD Vaslui.

El crede că una dintre greşelile făcute de PSD a fost cea care a vizat raporturile cu ALDE.

„Poate că greşeala cea mai evidentă a fost cea legată de raporturile cu cei din majoritate, cu cei din ALDE, cu partidul domnului Tăriceanu. Sigur, nu cunosc detaliile sau mobilurile care au dus la luarea hotărârii de către domnul Tăriceanu de a ieşi din majoritatea parlamentară, dar aici sunt sigur că există foarte multă subiectivitate. Pentru că în ceea ce priveşte programul economic şi politic al majorităţii a fost dus la îndeplinire, într-o proporţie covârşitoare. Au existat foarte multe lucruri bune de care au beneficiat cetăţenii în această guvernare şi evident eu mă gândesc că nu o sa treacă şase luni de zile şi toţi acei care se bucură azi de succesul moţiunii vor avea multe de regretat”, a mai spus Vasile Buzatu.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost 238 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă”.

 

Citește și: