Cristian ANDREI
2682 vizualizări 11 iul 2014

Calendarul stabilit de conducerile PNL şi PDL prevede ca în următoarea lună să se termine procedura prin care este desemnat candidatul unic la prezidenţiale, iar Congresele celor două partide să valideze fuziunea PDL – PNL. În prima săptămână din luna august, cele două partide vor anunţa oficial cine este prezidenţiabilul „dreptei unite”, cel care se va bate în bătălia pentru Palatul Cotroceni cu Victor Ponta. În această cursă sunt în acest moment Crin Antonescu, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu. Consiliul Naţional al PSD, în care Ponta îşi va anunţa oficial candidatura la prezidenţiale, este programat la Craiova, pe 1 august.

Klaus Iohannis a convocat pentru săptămâna viitoare, marţi, Delegaţia Permanentă a partidului în care se va decide data Congresului de fuziune cu PDL. Surse din PNL au declarat pentru gândul că data Congresului va fi 26 iulie. La şedinţa de marţea viitoare nu se va decide prezidenţiabilul PNL, deoarece nu sunt finalizate măsurătorile sociologice. De asemenea, în cadrul Delegaţiei Permanente se va decide şi începerea demersurilor juridice pentru ruperea Uniunii Social Liberală, alianţă politică care a rămas înregistrată la Tribunal după ruperea USL.

Concomitent cu liberalii, democrat liberalii se vor reuni pe 26 iulie în cadrul Convenţiei Naţionale. În prima fază, forurile celor două partide se vor reuni în săli separate pentru ca ulterior PNL şi PDL să se reunească într-o singură sală.

Până la acest Congres, PNL şi PDL trebuie să cadă de acord asupra numelui pe care îl va purta viitorul partid. Klaus Iohannis a anunţat intempestiv în cadrul Congresului PNL de la sfârşitul lunii iunie că viitorul partid se va numi PNL şi că acest lucru este acceptat de conducerea PDL. Imediat, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a reacţionat şi a spus că democrat liberalii nu acceptă ca viitorul partid să poartă denumirea de PNL.

În schimb, liberalii au introdus în Statutul lor un articol prin care numele partidului este „imuabil” – amendamentul Quintus. Emil Boc şi Traian Băsescu au avut intervenţii extrem de radicale în care au spus că PDL nu poate accepta ca în urma procesului de fuziune prin comasare viitorul partid să se numească PNL. Crin Antonescu şi Ludovic Orban s-au pronunţat deja că liberalii nu îşi vor schimba numele în urma fuziunii. Klaus Iohannis a spus că acest subiect va fi negociat în perioada următoare, până la Congres.

PDL şi PNL vor depune după aceea documentele la Tribunal pentru înregistrarea noului partid. Surse din cele două partide au spus pentru gândul că se analizează momentul în care se vor depune actele, pentru a se evita problemele de ordin juridic.

Până la Congresul de fuziune, liberalii vor trebui să finalizeze procesul intern de desemnare a candidatului PNL la prezidenţiale. Cea care va stabili candidatul PNL este Delegaţia Permanentă care este programată pe 21 iulie.

Biroul Politic Naţional a decis săptămâna trecută ca partidul să comande mai multe măsurători sociologice pentru a se vedea care este candidatul cu cele mai mari şanse pentru a câştiga Palatul Cotroceni: Klaus Iohannis sau Crin Antonescu. Fostul preşedinte al PNL a propus ca partidul să nu mai facă aceste măsurători şi să fie dat un vot direct în cadrul Delegaţiei Permanente, variantă de lucru respinsă din start de Klaus Iohannis. Decizia în privinţa candidatului PNL va fi una politică, ea urmând să fie votată de membrii Delegaţiei Permanente. Iohannis a încercat să impună o Rezoluţie la Congresul PNL din 27- 28 iulie în privinţa prezidenţiabilului partidului, dar a renunţat la ea după ce Crin Antonescu şi-a anunţat reintrarea în cursa pentru Cotroceni.

După desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale, nominalizarea PNL şi cea a PDL vor fi măsurate sociologic pentru a se vedea care este favoritul pentru bătălia electorală din toamnă.

Desemnarea candidatului PDL – PNL va fi anunţat cel mai probabil în jurul datei de 5 august.

Băsescu şi Udrea nu cred în fuziune

Partidul Mişcarea Populară, condus de Elena Udrea şi susţinut intens de preşedintele Traian Băsescu, nu a fost acceptat în acest proces de unificare al dreptei. Traian Băsescu s-a pronunţat împotriva fuziunii PDL – PNL, numindu-l pe Blaga un „geambaş” care vinde PDL-ul.

PDL şi PNL au refuzat din start să discute despre o unificare mai largă a dreptei, cele două partide invitând partidele mai mici să fuzioneze prin absorbţie dacă doresc să participe la acest proces.

MRU, negocieri cu PNL şi PDL

Forţa Civică, partidul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a purtat în primă fază discuţii cu liberalii despre o posibilă fuziune prin absorbţie. Negocierile nu au avansat, iar Ungureanu a început negocierile şi cu PDL. Între cele două partide este posibilă o fuziune prin absorbţie, prin care Ungureanu să primească o funcţie de conducere în PDL. La Congresul PNL, Ungureanu le-a spus delegaţilor că PNL este „casa” sa.

Conduceri bicefale la noul partid, alianţă până la prezidenţiale

Liberalii şi democrat-liberalii s-au înţeles ca noul partid să aibă structuri de conducere bicefale, pentru a aplana viitoarele tensiuni între actualii şefi de organizaţii. De asemenea, surse din cele două partide au declarat pentru gândul că până se vor finaliza procedurile legale de înscriere a noului partid la Tribunal, PDL şi PNL vor funcţiona în cadrul unei alianţe.


 

Citește și: