Gandul.info
Anca SIMINA
147533 vizualizări 12 dec 2012

Preşedintele Traian Băsescu intenţionează să invite partidele la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru săptămâna viitoare, după ce se întoarce de la Bruxelles. Surse din Administraţia Prezidenţială au declarat, azi, pentru gândul, că în condiţiile unei majorităţi care va depăşi 70% cu susţinerea minorităţilor, Traian Băsescu ar fi dispus să accepte propunerea de premier cu care liderii USL vor veni la Cotroceni. Până acum, singurul nume susţinut public la unison a fost cel al lui Victor Ponta.

CONCURS. 1 LIKE = 1 SAMSUNG GALAXY SIII

După lansarea de către Crin Antonescu a ideii că Traian Băsescu "a explorat alte posibilităţi" din USL, dar ar fi fost refuzat, Preşedinţia a negat astăzi contactarea vreunui alt lider pentru a i se oferi informal deocamdată funcţia de prim-ministru. "Domnul preşedinte Traian Băsescu le solicită politicienilor să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale", a transmis purtătorul său de cuvânt, Bogdan Oprea, la scurt timp după propagarea scenariului Mircea Geoană prim-ministru.

Pronosticul lui Udrea: Victor Ponta

Previziunea că Ponta va fi acceptat de Băsescu în cele din urmă, a venit şi de la Elena Udrea. "Dacă USL a obţinut 60%, să aibă premierul pe care îl vor", a spus Udrea la Realitatea TV, întrebată dacă este de părere că Traian Băsescu îl va nominaliza pe Victor Ponta premier

Mai mult, preşedintele nu ar intenţiona, susţin sursele citate, să pună condiţi de negociere la formarea viitorului guvern, nici în privinţa ministrului justiţiei sau a miniştrilor care fac parte din CSAT.

Înainte de alegeri, Băsescu a avertizat USL asupra pontenţialilor miniştri cu dosare penale: "Să nu-şi imagineze că un ministru cu dosar penal, fie el trecut şi prin parlament, va avea ocazia să depună jurământul în faţa mea". Ulterior, preşedintele a venit cu clarificări în sensul că va semna imediat decretele de suspendare din funcţie a miniştrilor-problemă cu o condiţie: să nu fie şi parlamentari, caz în care are nebvoie de avizul legilativului.

Calendarul prezidenţial

În calendarul luat în calcul la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele vor avea loc cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, după convocarea Parlamentului. Chiar dacă rezultatele alegerilor se vor publica în Monitorul Oficial vineri, preşedintele nu intenţionează să semneze decretul de convocare a noului Parlament cât timp va fi plecat la Bruxelles, pentru Consiliul European programat pe 13-14 decembrie.

Dacă va fi desemnat pe 17 decembrie, premierul are la dispoziţie zece zile pentru a se prezenta în parlament cu structura guvernului şi propunerile de miniştri, ca să primească votul de învestitură.

În interiorul USL a început deja negocierea portofoliilor. Guvernul ar urma să aibă 22 de miniştri, inclusiv cei fără portofoliu, şi câteva ministere noi. Adminsitraţia şi Internele se vor rupe, iar pe lângă Finanţe va exista şi un Minister al Bugetului. Din actualul Minister al Economieie vor rezulta trei portofolii: Economie, Comerţ şi Turism, în discuţie fiind şi un Minister al Fondurilor Europene.

Citește și: