Diana MARCU
1949 vizualizări 7 dec 2012

După patru ani la Palatul Victoria în postura de premier al României şi 18 în cea de deputat în Parlament, Călin Popescu Tăriceanu  - pe numele său complet Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu – se află din nou în lupta electorală  pentru un loc în Senat, în Colegiul 2 din Bucureşti.

Considerat inclusiv de adversarii politici drept „un lider influent în PNL”, Tăriceanu a rămas o piatră tare chiar şi pentru colegii săi de partid, cu care n-a împărtăşit întotdeauna aceleaşi idei.

În plină campanie electorală pentru ALEGERI PARLAMENTARE 2012, liberalul Tăriceanu a agitat spiritele în alianţa din care partidul pe care îl reprezintă face parte. El a fost un fel de "gică contra" în cazul acceptării lui Gigi Becali în rândurile liberalilor români. "Cred în oamenii care manipulează idei, nu oi", a declarat atunci Tăriceanu, iar punctul de vedere avea să şi-l păstreze.

Cu 48 de ore înainte de alegeri, într-un interviu acordat gândul, el avea să revină asupra subiectului Becali punctând: "Nu am înţeles nici până astăzi rostul cooptării lui Gigi Becali în PNL. Aştept să văd care a fost ideea călăuzitoare, dacă a fost una".

Nu doar poziţia anti-Becali, ori declaraţia din Parlament, când le-a predat colegilor de alianţă un curs în direct despre cum se negociază în Uniunea Europeană,  "fără ţâfnă şi arţag", l-au făcut vizibil pe Tăriceanu în ultimele săptămâni. 

Numele fostului premier, singurul care şi-a dus mandatul până la capăt în timp ce la şefia ţării s-a aflat Traian Băsescu, a apărut din nou în cărţi, atunci când s-a vorbit de lista scurtă a potenţialilor prim-miniştri de după 9 decembrie.

Să fie Tăriceanu un posibil şef de Executiv? "Exclus", a ripostat fostul său secund, acum şef al PNL şi lider al alianţei social-liberale, Crin Antonescu. "Băsescu ar fi suspendat, iar Tăriceanu exclus din partid", a dezamorsat "bomba" Antonescu, într-o emisiune televizată.

Dar ipoteza cu Tăriceanu-premier a inflamat spiritele nu doar în USL, ci şi la Cotroceni, preşedintele Băsescu dorind să lămurească şi el problema: "Tăriceanu a spus să nu se dezonorează să fie prim-ministru. Bă, frate, da' cine a vrut să te onoreze? La fel şi domnul Rus... Dragă domnule Rus, îţi spun şi ţie, şi lui Tăriceanu că nu sunteţi pe lista mea de premieri! Nu vă mai perpeliţi cu onorul, că rămâne nereperat", a spus şeful statului, care l-a calificat public pe Tăriceanu drept un "premier catastrofal". Mai mult, Băsescu a susţinut că Tăriceanu este cel care a condus PNL în PSD şi tot acestuia i-a imputat şi blocarea formării unui guvern PDL -PNL, atunci când a pus condiţia să fie desemnat premier.

În prezent, Călin Popescu-Tăriceanu este liderul Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor şi membru al Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor. Din noiembrie 2008, el reprezintă în Parlament Colegiului electoral uninominal Ilfov nr. 4.

Ca profesie, este inginer, iar după 1990 a deţinut mai multe firme. În prezent este acţionar majoritar al SC Automotive Trading Services SRL, unul dintre distribuitorii Ford în România. În politică a intrat în 1990, numărându-se printre membrii fondatori ai PNL. A ajuns la şefia partidului în 2004, iar în 2009 a pierdut-o în faţa secundului său, Crin Antonescu. A fost prim-ministru al României în perioada 2004 -2008. 
Cea mai importantă realizare a Guvernului său a reprezentat-o aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
 
Vorbeşte engleză şi franceză, are doi băieţi din mariaje diferite şi este pasionat de automobilism şi motociclism.
 

Citește și: