501 vizualizări 24 iul 2019

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că faptul că va candida din partea ALDE, separat de PSD, la alegerile prezidenţiale nu înseamnă că se va rupe coaliţia de guvernare. El a precizat că ar fi oportună venirea la guvernare şi a Pro România.

„Vom continua să rămânem parteneri corecţi. Candidatura separată nu înseamnă o rupere a coaliţiei de guvernare. Voi face o campanie corectă, voi acorda respect doamnei Dăncilă, aşa cum acord respect şi celorlalţi contracandidaţi, dar asta nu înseamnă că nu voi vorbi despre lipsurile, defectele contracandidaţilor mei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament. 

„Am discutat acest lucru cu Victor Ponta şi ne lovim de problema că e foarte impropriu ca noi să rămânem în coaliţia de guvernare şi ei să fie în opoziţie. Fie intră Pro România la guvernare, fie ieşim noi de la guvernare. În ceea ce priveşte ieşirea de la guvernare am vorbit cu colegii mei şi nu s-a luat o astfel de decizie. Intrarea la guvernare a Pro România e o soluţie. Cred că şi acum probabil că ar trebui serios să reflecteze şi undeva spre finele lunii august să facem o cercetare sociologică şi atunci poate PSD va decide că e mai înţelept să mergem pe o candidatură comună. Eu cred că bătălia e pentru câştigarea preşedinţiei, nu pentru a intra în turul doi”, a explicat preşedintele ALDE.

El a adăugat că ALDE a stabilit calendarul pentru prezidenţiale şi că va începe din acest moment precampania, iar strângerea de semnături va demara pe 10 august.

„Am stabilit calendarul primei acţiuni din cadrul campaniei electorale. Pe 3 august PSD va oficvializa candidatura, însă noi începe din acest moment precampania. Pe 10 august vom începe campania de strângere de semnături. Acesta este subiectul dezbătut cu colegii mei, inclusiv programul la nivelul judeţean unde voi lua contactul cu cetăţenii”, a conchis Tăriceanu.

ALDE s-a întrunit de la ora 13.00 în şedinţa BPEx al partidului, urmată de reuniunea Delegaţiei Permanente Naţionale a formaţiunii, miercuri, la Parlament.

Vicepreşedinţii ALDE, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea, au criticat alegerea Vioricăi Dăncilă ca prezidenţiabil al PSD. Vosganian a spus că este mirat de faptul că Dăncilă vorbeşte despre responsabilitate, în condiţiile în care PSD a încălcat procedura desemnării prezidenţiabilului. În opinia deputatului ALDE, Viorica Dăncilă a intrat într-o competiţie pentru prezidenţiale fără a fi legitimită de vreun sondaj de opinie.

Varujan Vosganian a adăugat că guvernarea va merge mai departe, însă partidul şi-a pierdut încrederea în partenerul de coaliţie.

De asemenea, Andrei Gerea a afirmat că este dezamăgit de felul în care a evoluat desemnarea candidatului PSD la prezidenţiale, marţi în Comitetul Executiv al partidului.

 

Citește și: