Liviu Dadacus - Mediafax
Cristian ANDREI
24556 vizualizări 25 sep 2012

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012, Camera fiind for decizional.

Astfel, pentru părinţii care optează pentru varianta unui singur an de concediu pentru îngrijirea copilului, indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 de lei.

Dacă părintele optează să stea acasă cu copilul doi ani, indemnizaţia stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de1.200 de lei.

În legea din 2008, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85%, pentru o perioadă de doi, aceasta fiind stabilită pe baza veniturilor realizate în ultimele 12 luni  Guvernul Boc a redus indemnizaţia la 75% pentru părinţii care optează să stea acasă un an sau 1.200 lei pentru cei care stau doi ani. Pentru cei care se întorc la serviciu mai devreme de doi ani s-a stabilit un stimulent de 500 de lei.

Proiectul de lege prevede şi renunţarea la condiţionarea acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei de creştere a copilului doar pentru primii 3 copii din familie.

Totodată, proiectul de lege prevede flexibilizarea posibilităţilor de plată a beneficiarilor de ajuror social pentru cei care au de plătit taxe şi impozite locale, implicând flexibilizarea perioadei în care sunt obligaţi la plata acestor impozite şi taxe.

Toate grupurile parlamentare şi-au manifestat acordul pentru aceste prevederi ale proiectului de lege, inclusiv grupul PDL, anunţând că vor vota "pentru" la sesiunea de vot final.

Proiectul de lege reprezintă o prioritate legislativă, fiind dezbătut în procedură de urgenţă.

Camera Deputaţilor este forul decizional.

Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele României.

 

Citește și: