58 vizualizări 5 iun 2009

„De 20 de ani învăţăm că politica este o curvă, ceva urât. Se creează o scindare între ce se numeşte persiflant clasa politică şi societate de parcă nu ar face parte din ea. În mare parte este adevărat, dar nu în totalitate. Poţi să faci politică şi fără să minţi, fără să furi şi fără să foloseşti puterea împotriva celorlalţi”, le-a dezvăluit, vineri, la Timişoara, Ludovic Orban celor mai proaspeţi membri ai PNL, care şi-au primit carnetele de partid în cadru festiv. La rândul său, Crin Antonescu a susţinut că partidul pe care-l conduce „este singurul de opoziţie, singurul care nu a minţit grosolan la alegerile din toamnă”.

Liderul PNL a avertizat „reţelele mafiot electorale care se pregătesc de fraude la europarlamentare“ că vor plăti încercările de furt la europarlamentare atunci când va ajunge preşedinte - „din iarna aceasta, Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte, iar justiţia va funcţiona liber. Vor merge la puşcărie cei care acum vor încerca să fraudeze alegerile, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla decât mai târziu, în iarnă“, a susţinut Antonescu. Şeful liberalilor a atacat PD-L şi PSD pentru că încearcă să cumpere voturile electoratului şi i-a avertizat pe alegători că „dacă acceptă bani pentru a vota într-un anumit fel, a doua zi partidele care le-au dat banii nu mai au nicio obligaţie. Le-au dat un mic, o bere, cinci sute de mii de lei sau o pereche de chiloţi pentru acel vot“.

Reafirmând ţinta PNL de 20% pentru alegerile de duminică, Crin Antonescu nu a uitat de candidatura pentru Cotroceni. După ce a anunţat că-şi va lansa lupta pentru preşedinţie de la Timişoara, liderul PNL a dezvăluit publicul său ţintă: „electoratul urban din marile oraşe, tânăr, din vestul României”. (D.B)

Mboumba Bakabana Gaston Bienvenu, un tânăr din Congo nu a scăpat de Bombo

Aproximativ 250 de tineri s-au înscris, vineri, în PSD, în cadrul unei acţiuni care a încheiat, la Cluj, campania electorală a partidului. Cei mai mulţi sunt din Transilvania, însă lor li s-a alăturat şi un tânăr originar din... Congo. Mboumba Bakabana Gaston Bienvenu are 33 de ani şi s-a mutat la Cluj-Napoca în anul 2000, după ce a terminat Politehnica la Bucureşti. El a dorit să se înscrie în PSD deoarece se consideră un socialist convins. „A venit acum o săptămână la noi, s-a declarat mare socialist şi a spus că vrea să facă parte din echipa noastră. L-am prezentat ca pe cel mai nou membru al Organizaţiei PSD Cluj”, a precizat liderul TSD Cluj, Gabriel Oniga. Clujeanul-congolez are o afacere în domeniul construcţiilor şi este fan al echipei „Universitatea” Cluj.

Primirea tinerilor în rândul PSD s-a desfăşurat în prezenţa miniştrilor Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu şi a consilierului lui Mircea Geoană, Cozmin Guşă. Tot vineri, la o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel pentru prezenţa la vot, liderul social-democrat Mircea Geoană a transmis un mesaj asemănător, arătând că, în ciuda faptului că „politicienii par să facă politică pentru ei înşişi”, miza alegerilor priveşte „demnitarea” celor care muncesc în UE. „Am intrat în Uniunea Europeană plini de optimism. Ne împlineam un destin, speram că se vor schimba atât de multe lucruri. Progresul însă întârzie să apară. În loc să facă politică pentru oameni, politicienii par să facă politică pentru ei înşişi”, a arătat Geoană. (R.D.)

Elena Băsescu analizează PD-L-ul: Blaga - „fidel” precum „câinele Vasile”, Berceanu „este o problemă”, Udrea - „o vulnerabilitate a tatălui meu”

Într-un interviu acordat ziarului Ziua de Cluj, Elena Băsescu îşi spune părerea despre mai multe personalităţi ale partidului în care se va întoarce în noaptea de după închiderea urnelor.

Vasile Blaga – „Cel mai reprezentativ pentru PD-L. Când stăteam în curte la Modrogan, era şi câinele Vasile, care era numit după numele lui Vasile Blaga, pentru că acel câine era cel mai fidel partidului, la fel cum circula în folclorul de la noi din partid că Vasile Blaga este cel mai fidel partidului. Aşa îl percep organizaţiile. Aşa îl percepe partidul”. (Celebrul câine Vasile al PD a fost numit de fapt după senatorul PSD Vasile Văcaru, pe care l-a muşcat, n.r.)

Radu Berceanu – „Eu îl văd reprezentativ pentru partid, dar atât timp cât organizaţiile din partid nu l-au vrut, probabil este o problemă. Mie îmi place foarte mult stilul dânsului, are un stil mai glumeţ, cu ironie, cu autoironie, este un gen de politician care îmi place extraordinar de mult”.

Cezar Preda – „Nu este atât de reprezentativ pentru PD-L”.

Elena Udrea – „Nu am fost prietene la început, probabil vă amintiţi declaraţiile mele de acum patru ani, când o priveam ca pe orice persoană venită în partid, dar acum suntem prietene. Până să fie prezentă în Guvern, a fost prezentă chiar şi în familia noastră, în anumite concedii şi alte aberaţii. Ca şi mine, Elena Udrea a devenit o vulnerabilitate a tatălui meu, un instrument prin care el să fie lovit. Dacă aţi observat, tatăl meu nu s-a înşelat în privinţa femeilor pe care le-a promovat, le-a intuit caracterul, şi-a dat seama că acele femei sunt potrivite pentru politică, şi aici mă refer şi la Monica Ridzi, şi la Roberta Anastase, şi la Elena Udrea, care a demonstrat că are caracter pentru politică, şi la Sulfina Barbu. Poate singura alegere proastă a fost Lavinia Şandru”.

Eba despre sine – următorul mandat va fi în Parlamentul României

„Provin dintr-o familie respectabilă, nu poţi să spui că sunt o fată adunată de pe străzi, am o educaţie, nu poţi să spui că stau tot timpul în Bamboo, unde am fost de două ori”, se autodescrie fiica preşedintelui. Ea adaugă la acest autoportret încăpăţânarea şi observaţia că poate nu ar fi petrecut trei ani cu Andrei Hrebenciuc dacă nu ar fi fost ceva „interzis”: „Dar în acelaşi timp, dacă îl chema altfel (decât Hrebenciuc, n.r.), poate că nu stăteam aproape trei ani în relaţie cu el. Pentru că eu sunt genul de persoană, şi asta a recunoscut-o şi tata, şi o ştie toată lumea, care când ceva îmi este interzis, mă încăpăţânez”. Întrebată unde se vede peste cinci ani, Elena Băsescu răspunde: „Mă văd deja întoarsă în Parlamentul României din partea PD-L, partid în care mă întorc poate chiar în noaptea alegerilor”. (M.D)

Citiţi şi:

Europarlamentarele- un scrutin cu un scenariu deja cunoscut: oamenii nu se înghesuie la urne, extremiştii câştigă mai multe voturi

Un prinţ de Veneţia, un „comunist hormonal” şi un „Mozart” al extremismului – viitori colegi de PE cu cei 33 de români

Citește și: