362 vizualizări 3 aug 2016

''Guvernul a aprobat eliberarea primei tranşe în valoare de 60 de milioane de euro în data de 24 august 2016 din Asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova. Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova, în sumă de până la 150 de milioane de euro, a fost ratificat prin legea 91/2016, aşa cum a fost completat în schimbul de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova în data de 30 ianuarie'', a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

În acest context, Iolu a precizat că prima tranşă a fost eliberată după ce autorităţile de la Chişinău au respectat o serie de obligaţii asumate la nivel de premier.

''Prin schimbul de scrisori cele două părţi au convenit şi o serie de obligaţii din partea Republicii Moldova pentru eliberarea primei tranşe, cum ar fi stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestor. De asemenea, prin schimbul de scrisori s-a mai cerut prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strateguiei de reformare a sectorului justiţiei şi a strategiei naţionale anticorupţie din Republica Moldova. Stadiul progreselor în îndeplinirea măsurilor şi condiţionalităţilor menţionate a fost urmărit de Guvern'', a explicat Iolu.

La sfârşitul lui august - începutul lui septembrie, şeful Guvernului, Dacian Cioloş, va merge la Chişinău, în condiţiile în care pe 24 august va fi transferată primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, declaraseră anterior surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

Cioloş s-a întâlnit cu omologul moldovean la Bucureşti în luna ianuarie şi cu preşedintele Moldovei Nicolae Timofti în luna februarie, când acesta a făcut o vizită oficială în România.

Citește și: