Iasmina Ardelean
1573 vizualizări 22 mar 2018

„În mod normal ne dorim ca săptămâna viitoare să le adoptăm (legile justiţiei – n.r) în Senat, care este camera decizională. S-au făcut toate acele modificări necesare ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale.(...) Am văzut că este o lipsă de cunoaştere a modului în care au fost formulate anumite propuneri în cadrul legilor de reformă ale Justiţiei, am văzut că există o necunoaştere a faptului că anumite modificări au fost necesare ca urmare a deciziilor Curţii, şi nu se cunoaşte nici de cei care au depus obiecţiile de neconstituţionalitate. E vorba exact de atribuţiile preşedintelui României referitor la numirile de la ÎCCJ”, a spus Tăriceanu.

Acesta a adăugat că legile justiţiei, după ce au fost adoptate în Parlament, lăsau preşedintelui României aceste prerogative, deşi Constituţia nu i le conferă.

„Atunci ar fi fost obligatoriu să spunem <<Da, să rămână la preşedinte>>. Noi nu am umblat la acest lucru. A fost sesizată Curtea Constituţională. Curtea a fost sesizată cu acest subiect, sper să nu greşesc, chiar de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi Curtea Constituţională a decis că aceste prerogative trebuie să revină CSM ca garant al independenţei Justiţiei, probabil considerând că preşedintele este un factor politic. Există o nedumerire pe care am sesizat-o ieri în legătură cu acest lucru crezându-se că Coaliţia este cea care a făcut aceste modificări cu intenţia vădită de a-i ştirbi din atribuţii preşedintelui. Ei bine, nu!”, a susţinut Călin Popescu-Tăriceanu.

Prin modificările aduse Legilor 303/2004 şi 317/2004, CSM primeşte atribuţiile de numire şi revocare a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele României fiind eliminat din procedură.

Legea 303/2004 a fost modificată în sensul că preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari. Legea prevedea că preşedintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor stagiari, iar refuzul motivat se comunica de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește și: