Departamentul Politic
1673 vizualizări 7 ian 2019

Călin Popescu Tăriceanu consideră că trebuie analizat dacă o candidatură comună PSD-ALDE la prezidenţiale nu ar fi mai oportună decât doua candidaturi din partea formaţiunilor.

"Din 2000 încoace, niciun candidat al PSD nu a câştigat alegerile. Din contră, le-a pierdut la un scor foarte strâns şi Adrian Năstase şi Mircea Geoană. Probabil că mai trebuie ceva în plus. Şi e de analizat dacă o canditură comună din partea PSD-ALDE nu ar fi mai oportună decât una a PSD, pentru maximizarea şanselor candidatului," a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.

Întrebat când va anunţa dacă îşi depune candidatura, Tăriceanu a replicat: "Un astfel de anunţ nu va fi făcut decât după o consultare individuală a partidelor noastre şi în funcţie de cel care oferă cele mai bune şanse pentru câştigarea viitorului mandat prezidenţial".

În luna noiembrie a anului trecut, Tăriceanu spunea că cel mai bun moment pentru nominalizarea prezidenţiabilului este începutul lui 2019, înainte de alegerile europarlamentare. Numele său a fost vehiculat ca posibil unic candidat din partea coaliţiei.

Totuşi, la sfârşitul anului 2018, întrebat despre o candidatură la alegerile prezidenţiale, Liviu Dragnea răspundea că nu respinge nicio variantă, „nici cu mine, nici cu domnul Tăriceanu, nici cu altcineva”. Şi preşedintele PSD înclina spre un candidat unic din partea coaliţiei PSD-ALDE.

Ludovic Orban: Dragnea va pune un prost, pe Fifor sau Teodorovici

Preşedintele PNL Ludovic Orban refuză să creadă în varianta că Liviu Dragnea ar candida la prezidenţiale.

”Nu cred. Nu cred că e chiar atât de plecat de acasă, să îi fi dispărut atât de multe ţigle de pe casă, încât să candideze la prezidenţiale. Când ai 13-14% cota de încredere... sub 20% nu te poţi gândi să candidezi. Nu îl votează nici PSD-iştii la prezidenţiale. Dragnea nu e genul de om care să iasă la bătaie şi să încaseze în pieptul lui înfrângerile. Va pune un prost, pe Fifor sau Teodorovici.(...) Povestea cu Dragnea candidat la alegerile prezidenţiale din partea PSD e complet nerealistă din punctul meu de vedere”, a declarat Ludovic Orban, la B1 TV.

”Cunoscând datele din sondaj va găsi un vinovat de serviciu. Nu întâmplător v-am zis de Fifor, pentru că l-a luat de la Apărare şi i-a dat înapoi funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Sau de ce să nu o pun pe Olguţa. S-ar putea să se înfigă şi ea în funcţia de preşedinte.. Eu vă spun cu precize că PSD va pierde alegerile prezidenţiale,” a adăugat Orban.

”Tăriceanu a crescut recuperând electorat pierdut de PSD. Dacă Tăriceanu e validat ca şi candidatul sprijinit de PSD, Tăriceanu va atrage atât de multe voturi de la PSD şi s-ar putea să reducă scorul PSD-ului la parlamentare. Pe de altă parte, sunt electori PSD care nu vor vota un candidat care nu e din PSD, pentru că nu se vor simţi reprezentaţi”, a conchis Orban.

Tăriceanu: Guvernarea, mai importantă decât luptele sterile cu Iohannis

Până la alegerile prezidenţiale, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunţă că în coaliţia de guvernare se va discuta despre posibile măsuri care pot fi luate împotriva lui Klaus Iohannis.

"În mod evident, constantăm cu toţii că preşedintele încearcă să se repoziţioneze. Cred că încearcă să dea satisfacţie unei minorităţi a electoratului care este foarte radicalizată, dar preşedintele trebuie să gândească aceste demersuri în baza Constituţiei, nu în afara ei. Am văzut poziţionarea în amânarea revocării unor miniştri, apoi a numirii înlocuitorilor. Cât rămâne în drept constituţional, nimeni nu poate adopta nicio retorsiune," a declarat Tăriceanu la România TV.

”Preşedintele nu poate să blocheze nici Guvernul, nici Parlamentul, pentru că de fiecare dată când au apărut aceste semne de blocaj, a fost sesizată Curtea. Părerea mea că, într-o situaţie normală, nu ar fi fost nevoie de o sesizare a CCR. Cred că preşedintele a epuizat toate posibilităţile de a se eschiva în continuare. S-a văzut că asta este atitudinea pe care o adoptă preşedintele, atunci când eşti avertizat ce vrea să facă oponentul tău. Ştim ce vrea să facă preşedintele. Nu este niciun fel de surpriză. Premierul este pregătit la a face faţă. Toate şicanele pe care le face preşedintele nu ne vor împiedica să adoptăm toate măsurile din programul de guvernare, fie că e vorba de salariaţi sau de pensionari”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică duminică seară la România Tv.

Acesta a precizat că este mai important pentru coaliţie să guverneze decât să se lanseze ”în lupte sterile” cu Klaus Iohannis.

”Motivele de suspendare sunt foarte clar înscrise în Consitutuţie. Dacă preşedintele va ajunge să încalce prevederile din Constituţie, atunci va fi cu totul altceva. Orice şicane nu ne sperie. Nu ne lăsăm impresionaţi, nici intimidaţi de aceste lucruri. Asta consideră preşedintele, asta poate, ne vedem mai departe de drum. E mai important să guvernăm decât să stăm în lupte sterile cu preşedintele. Eu, fără să fiu consilierul doamnei premier, dacă m-ar întreba i-aş spune: ”Nu îl băgaţi prea mult în seamă pe preşedinte. Vedeţi-vă de treabă!”, a adăugat Tăriceanu.

 

Citește și: