Gandul.info
Cristina ANDREI
Ilinca Nazarie
Petriana Condrut
Liviu Dadacus - Mediafax
7295 vizualizări 19 iun 2017
După discuţii cu liderii UDMR, în aceeaşi zi în care Hunor a negociat şi cu Sorin Grindeanu şi Victor Ponta referitor la votul pe moţiunea împotriva lui Sorin Grindeanu, şeful PSD Liviu Dragnea a ieşit la declaraţii aparent liniştit, confirmând că s-a vorbit în cadrul întrevederii despre situaţia politică actuală, concluzionând că „şi fără voturile UDMR avem o majoritate confortabilă pentru a trece moţiunea". 
 
„Noi am avut săptămânal întâlniri cu colegii de la UDMR, sigur, nu erau importante, înţeleg. Am stabilit asta înainte de alegeri, în fiecare luni liderii PSD, ALDE, UDMR se întâlnesc. Azi am discutat despre situaţia politică actuală, am mai discutat la telefon zilele trecute. Am înţeles că şi domnul preşedinte Kelemen a spus asta, este firesc, este dreptul majorităţii de a avea guvern în urma rezultatelor alegerilor", a spus Dragnea, confirmând, practic, că Hunor se află pe aceeaşi lungime de undă cu cei de la PSD, din moment ce liderul UDMR a transmis un mesaj similar, lăsând să se înţeleagă că parlamentarii maghiari vor semna pentru demiterea lui Grindeanu. 
 
Tot luni, în toiul discuţiilor, a apărut în spaţiul public şi una dintre mizele negocierilor PSD-UDMR. Treo legi-prioritate zero pentru Uniune. (Află aici totul despre cele trei proiecte)
 
Liviu Dragnea susţine că UDMR nu a cerut şi nici nu a promis nimic, pentru că el „nu face troc" şi că acest proiect de lege, dar şi altele, au fost făcute în urmă cu mai mult timp şi acum „le-a venit rândul": „Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din ţară. (...) Vreau să vă spun că aceste legi nu au fost făcute azi-noapte sau azi dimineaţă". Întrebat dacă erau sau nu pe ordinea de zi, şeful PSD a evitat să răspundă, concret, arătând că nu ştie exact ce conţine fiecare proiect de lege, pentru că el ştie ce se întâmplă mai ales la Camera Deputaţilor, dar şi că nu i se pare un lucru anormal, din moment ce şi turcii, şi tătarii şi alte minorităţi naţionale din România au fiecare câte o zi a lor. 
 
Vizibil mai optimist faţă de cum a apărut în public zilele trecute, Liviu Dragnea a revenit la „situaţia atipică" din România, despre care spune că-l deranjează foarte mult, pentru că cei care acum au „ocupat" Palatul Victoria îşi arogă o legitimitate pe care n-o au şi contestă legitimitatea partidelor coaliţiei majoritare: „Nu există tabere, asta nu e tabără. Nu ştiu (n.r. dacă vreau să discut). Am mai fost întrebat, o să ajungem ca în povestea cu Petrică şi lupul. Atâta timp cât la mine vine oricine care respectă votul şi drepturile majorităţii parlamentare, vorbesc cu oricine", a spus Dragnea, adăugând că, dacă moţiunea trece, discuţiile pentru formarea noului guvern vor avea loc chiar miercuri seaera, iar CEx-ul la o zi-două. 
 
În legătură cu propunerea de premier, şeful PSD a confirmat că, de această dată, va merge în faţa colegilor din partid cu mai multe propuneri pe care aceştia să le voteze: „Şi acum simt usturimea de la o singură variantă", a completat Dragnea. 
 
Cum traduce Kelemen directiva UDMR „ fiecare parlamentar va vota după propria conştiinţă la moţiune”
 
Declaraţiile liderului PSD vin după o zi de foc în care s-au făcut calcule, s-au ţinut negocieri în spatele uşilor închise, fiecare tabără încercând să-şi asigure victoria la votul de miercuri. În ceea ce-i priveşte pe cei de la UDMR, aceştia au discutat luni atât cu Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, cât şi cu şefii coaliţiei de guvernare, la finalul întrevederii lăsând să se înţeleagă că parlamentarii maghiari vor fi pentru dărâmarea guvernului, întrucât moţiunea de cenzură este instrumentul majorităţii pentru demiterea unui Cabinet.
 
„Moţiunea de cenzură este instrumentul majorităţii şi a parlamentarilor din orice grup de a controla, de a da jos Guvernul, eu cred că un principiu trebuie să fie clar pentru toatã lumea: cei care au fost votaţi şi deţin majoritatea trebuie să aibă şi posibilitatea şi dreptul de a schimba miniştrii, inclusiv, la un moment dat premierul, dacă doresc. Ei acest lucru fac, ar fi fost bine să facă fără scandal, fără acest circ, dar rolul şi principiul trebuie să funcţioneze, indiferent cine asigură majoritatea. Acesta este punctul nostru de vedere, astăzi, mâine vom stabili, dar principiul trebuie respectat", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor.
 
Întrebat dacă UDMR va susţine moţiunea de cenzură în baza acestui principiu, Kelemen Hunor a răspuns că acest scenariu este posibil: „Nu ştiu unde vă duce cu gândul, nu am această capacitate de a ghici, deci este posibilă şi această variantă dacã ne gândim la principiu”, a spus Kelmen. Kelemen Hunor a susţinut că „fiecare parlamentar, de fiecare dată votează după propria-i conştiinţă”. 
 
Lista lui Grindeanu. Cine sunt parlamentarii pe care se bazează premierul la votul de miercuri
 
În ciuda siguranţei afişate de Liviu Dragnea, surse politice au declarat pentru Mediafax că negocierile se vor purta până în momentul votului, tocmai de aceea, puţini sunt cei care ies să declare public că sunt împotrivă
 
Pe lista celor care ar vota împotriva moţiunii se află aleşi din Timiş, Caraş Severin şi Iaşi. De altel, premierul a fost la sfârşitul săptămânii trecute în Timiş, acolo unde a fost aşteptat de peste 1.000 de susţinători. Oficial, din cei şapte aleşi de Timiş, doi îşi anunţă susţinerea pentru conducerea partidului. Este vorba de deputatul PSD Matei Suciu, care consideră că ceea ce se întâmplă în prezent este „o lovitură de stat din partea unui grup meschin”, şi de deputatul ALDE Marian Cucşa.
 
„Eu am şi semnat moţiunea. Votul este secret, dar bineînţeles că o voi vota, pentru că programul de guvernare nu a fost implementat, nimeni nu este mai presus de implementarea măsurilor propuse românilor, şi mai ales că premierul Grindeanu a spus la investire că va rămâne în fruntea guvernului atât timp cât va respecta programul de guvernare şi va avea susţinerea partidului care l-a propus”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marian Cucşa.
 
Moţiunea de cenzură nu va fi votată în mod sigur de cinci parlamentari PSD de Timiş: deputaţii  Alfred Simonis, Bianca Gavriliţă, Adrian Pau şi senatorii Eugen Dogariu şi Adrian Diaconu: „Miercuri o să fac exact ce a decis organizaţia PSD Timiş şi o să-l susţin pe Sorin Grindeanu. Nu voi vota moţiunea”, a spus Pau, luni în Parlament
 
Senatorul PSD Adrian Diaconu a declarat că nu va fi prezent deloc în sală când va fi supusă la vot moţiunea de cenzură. „Nici nu voi fi în sală miercuri, refuz să fiu prezent, am căutat să găsesc argumente şi nu reuşesc să mă conving că este de utilitate un astfel de gest”, a afirmat Adrian Diaconu.
 
Judeţul Caraş-Severin este reprezentat în Parlamentul României de trei deputaţi şi un senator PSD. Deputatul Ioan Mocioală, preşedintele PSD Caraş-Severin, nu a putut fi contactat, iar senatorul Ionuţ Chisăliţă, deputatul Luminiţa Jivan şi deputatul Ion Spânu au precizat doar că vor fi prezenţi în sală miercuri, când se va vota moţiunea de cenzură, fără a spune cum vor vota: „Cu siguranţă, voi fi prezent în sală. Nu ştiu cum voi vota, nu am luat o decizie, încă mă consult cu colegii mei din teritoriu, iar miercuri dimineaţa vom comunica un punct de vedere oficial”, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Ion Spânu.
 
Din Iaşi se află, în Parlamentul României, nouă aleşi. Lor le-a cerut Mihai Chirica, suspendat din partid, să nu uite de promisiunea făcută în campania electorală şi că dacă că Guvernul va pica tot în Iaşi se vor întoarce. Filiala judeţeană, prin vocea liderului Maricel Popa, a anunţat că aleşii din Iaşi vor vota moţiunea de cenzură. Se pare însă că fostul lider a avut un cuvânt greu de spus.
 
Public, aleşii anunţă că „se vehiculează şi ideea unei reconcilieri între părţi. Să vedem dacă se va produce sau nu se va produce şi atunci s-ar putea să nu se mai pună problema de a vota. Rămân la părerea că e o situaţie absolut dilematică şi nefavorabilă şi trebuie rezolvată cât mai repede ca o criză politică. Niciun parlamentar, apropos de speculaţiile din presă, nimeni nu a făcut nici comentarii de vot pro sau împotrivă. Deci, au fost toate discuţii de presă. Noi ne-am întâlnit aseară, în afară de cei doi parlamentari care sunt plecaţi, restul nu au... E clar că au fost comentarii şi interpretări. Ce îmi doresc este o rezolvare rapidă a crizei şi o rezolvare în spirit constituţional şi spre ideea de coerenţă politică şi guvernamentală. În sensul de program guvernamental aplicat cu susţinere în parlament. Vreau să luăm o decizie matură şi sigur că miercuri vom clarifica lucrurile acestea”, a declarat parlamentarul Camelia Gavrilă.
 
„PSD nu are dreptul sa îl lase pe preşedintele Iohannis să ducă tara din nou spre un guvern de tehnocraţi, cel mai dezastruos din ultimii 30 de ani! Votul meu se duce spre continuarea programului de guvernare aşa cum a fost el propus şi votat. În democraţie nimeni nu are dreptul sa se tina cu dinţii de o funcţie, indiferent care este aceasta! PSD a suferit prea mult pana acum din cauza orgoliilor, guvernarea suferă din cauza orgoliilor", a declarat Silviu Macovei. Parlamentar PSD Iaşi.
 
Alţi doi aleşi sunt plecaţi din ţară şi nu au participat nici la discuţiile dintre parlamentarii din Iaşi de duminică seara. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu şi Vasile Câta. Rămân cinci parlamenari PSD care nu au anunţat cum vor vota. Tot pe lista favorabilă lui Grindeanu se află deputatul Victor Ponta, care este de altfel, începând de vineri, secretarul general al Guvernului.
 
Un alt nume cu notorietate care îl va susţine pe Grindeanu este Daniel Constantin, exclus recent din ALDE şi care a fost văzut duminică dimineaţa la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Sorin Grindeanu. Alături de el ar putea veni şi alţi foşi membri ai ALDE: Damian Florea, Eugen Durbaca, Mircea Banias, Sorin Câmpeanu. 
 
Tot pe lista premierului ar mai fi Alin Vacaru, parlamentar trimis în Legislativ de PSD Gorj. Acesta nu a semnat moţiunea de cenzură. Un alt nume vehiculat este cel al lui Şerban Nicolae, care a făcut un apel la colegii săi să poarte un dialog şi să nu mai caute duşmani în partid, dar şi cel al lui Eugen Teodorovici, apropiat al lui Victor Ponta, care a fost văzut în sediul Guvernului, după începerea crizei.
 
Întrebat despre relaţia sa de prietenie cu Victor Ponta, Teodorovici a răspuns: „Nu se amestecă aceste lucruri. Politica nu se face pe bază de prietenie. Politica se face pe baza unor principii foarte clare şi care să aibă în principal în centrul lor interesul naţional, interesul românilor. Cred că o ţară trebuie să aibă un Guvern care să fie validat de către o majoritate parlamentară” şia anunat că a semnat moţiunea.
 
Deşi nu au confirmat public, pe listă ar mai putea fi Scarlat Iriza de la ALDE sau Rovana Plumb, care a făcut parte din Guvernul Grindeanu şi despre care se ştie că este apropiata lui Victor Ponta.
 
Preşedintele executiv al PSD: Peste 20 de parlamentari din alte partide consideră că moţiunea e un lucru bun şi o vor vota
 
Tot luni, preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a transmis că peste 20 de parlamentari, de la alte partide, susţin moţiunea de cenzură iniţiată de PSD-ALDE împotriva actualului cabinet şi ar urma să o voteze în Parlament, în vreme ce PSD-iştii care nu au semnat documentul au primit deja sancţiuni: deputatul Alfred Simonis a fost retras din funcţia de secretar al grupului PSD de la Cameră pentru că nu a susţinut moţiunea împotriva prim ministrului.
 
Duminică, documentul numit „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”, a fost citit în Parlament, fiind semnat de 222 deputaţi şi senatori PSD şi ALDE, cu 11 mai puţin decât ar fi nevoie pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. Acesta poate fi un indicator referitor la modul în care va arăta miercuri votul din Parlament, în contextul în care coaliţia de guvernare nu se poate baza pe 10 parlamentari, cei de Timiş, care, cu excepţia unuia singur, au anunţat că îl susţin pe Grindeanu, în vreme ce PSD-iştii din Caraş Severin nu au anunţat, încă, în ce fel se vor poziţiona. Victor Ponta şi un alt deputat PSD de Gorj nu au semnat nici ei documentul, iar grupul ALDE nu se poate baza la moţiune pe cei 5 plecaţi în noul partid condus de Daniel Constantin, fostul lider PC, şi care îi sunt parteneri lui Victor Ponta. De altfel, conform lui Ponta, ar fi suficienţi 14 „dezertori” din majoritatea PSD-ALDE, ca moţiunea să pice. 
 
 
 

Citește și: