Departamentul Social - Mediafax
705 vizualizări 23 oct 2018

”Onorată să primesc vizita preşedintelui Consiliului de Miniştri, ministrul de interne al Republicii Italiene, Matteo Salvini, la Ministerul Afacerilor Interne, Romania. Chiar dacă este o întrevedere scurtă, de numai câteva ore, sper să fie una fructuoasă!”, a scris ministrul Carmen Dan, pe Facebook.

De fapt, preşedintele Consiliului de Miniştri este Giuseppe Conte.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a întâlnit, marţi, la sediul MAI, cu vicepreşedintele Consiliului de Miniştri şi ministrul de Interne al Republicii Italiene, Matteo Salvini.

„Discuţiile dintre cei doi oficiali vor viza teme de actualitate de interes pe agenda europeană cu accent pe cooperarea bilaterală în domeniul securităţii şi colaborarea în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE”, se arată într-o informare transmisă de MAI.

Iohannis, a doua gafă în Italia. Cum s-a încurcat în protocol pe scările Primăriei Romei

Klaus Iohannis a făcut o nouă gafă la întâlnirea cu primarul Romei, Virginia Raggi, după ce la întrevederea de luni cu premierul Giuseppe Conte s-a încurcat în protocol. Când a sosit la sediul primăriei din capitala italiană, preşedintele voia să urce direct scările, înainte ca gorniştii din formaţia de protocol să le dea onorul. În plus, şeful statului român a decorat-o pe fiica şefului statului Italian cu cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Cruce, dar şi pe alţi oficiali italieni, printre care până şi pe şefa protocolului Preşedinţiei de la Roma. La sosirea la sediul Primăriei Romei, preşedintele Klaus Iohannis nu s-a oprit să salute, conform ceremonialului şi intenţiona să urce scările spre intrarea în clădire. Atenţionat de o persoană din delegaţia care a întâmpinat cuplul prezidenţial, Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, s-au oprit şi au aşteptat ca gorniştii să sune semnalul de sosire a oaspeţilor şi apoi le-a dat onorul.

Vezi gafa cuplului prezidenţial român la minutul 3:42 din imaginile următoare.

GAFĂ DE PROTOCOL a preşedintelui Klaus Iohannis la întîlnirea cu premierul italian Giuseppe Conte: S-a ÎNTORS în timp ce garda dădea ONORUL

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o gafă de protocol, vizibilă în înregistrările evenimentului oficial, la întâlnirea cu premierul italian Giuseppe Conte. După prima parte a ceremonialului de primire, preşedintele României s-a întors şi a vrut să meargă în interiorul Palatului Guvernului, deşi conform protocolului ar fi trebuit să meargă înainte, în curtea Palatului, cu şeful Consiliului de Miniştri al Italiei.

 În imaginile de la ceremonialul de primire se poate observa cum Iohannis s-a întors şi a vrut să plece, în timp ce garda prezenta onorul. După ce premierul Giuseppe Conte l-a avertizat, Iohannis a revenit, iar ceremonialul a continuat. Începând cu minutul 4:52 al înregistrării oficiale, este vizibilă atitudinea descumpănită a preşedintelui român, care arată că nu ştie exact ce urmează, conform protocolului. Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Republica Italiană, a discutat luni cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, despre relaţia bilaterală dintre cele două ţări şi despre cooperarea în plan european, internaţional şi securitar.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Giuseppe Conte i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta şi România o poartă Italiei şi poporului italian.

 Klaus Iohannis este într-o vizită de stat în Italia, prima după 45 de ani, unde participă şi la inaugurarea unei expoziţii dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu.Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a apreciat, luni, că relaţiile dintre România şi Italia se află ”la nivel excelent”, fiind bazate pe legături istorice şi culturale foarte vechi, iar Klaus Iohannis a caracterizat relaţia ca fiind ”o relaţie care funcţionează extraordinar de bine”, transmite Mediafax.

 ”Este o vizită (cea a preşedintelui Klauis Iohannis în Italia - n.r.) care, pentru noi, este foarte importantă în ceea ce priveşte relaţiile la nivel excelent între România şi Italia, relaţii care sunt bazate pe legături istorice şi culturale foarte vechi şi pe legături sociale, umane, economice actuale. Legăturile istorice ne-au permis nouă să dezvoltăm o serie de colaborări, colaborări politice, economice şi sociale la nivel foarte înalt, colaborări care se intensifică şi care cresc şi ca dimensiune şi număr. Există legături sociale foarte adânci. În Italia este prezentă o importantă comunitate românească, este comunitatea cea mai importantă în Italia, cea mai mare. Vorbim de circa 1,2 milioane de români”, a afirmat preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în timpul declaraţiei comune de presă susţinută alături de Klaus Iohannis.

Pe agenda şefului de stat român sunt incluse şi întrevederi oficiale cu Preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, Preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico. El a mai spus că există mii de italieni care, la rândul lor, locuiesc în România, există multe companii italiene, întreprinderi care sunt active în România - mai mult de 19.000 de companii.

Marţi, 16 octombrie, Klaus Iohannis participă la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, în contextul în care, în 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relaţiilor comerciale româno-italiene, se arată într-o informare transmisă de Administraţia Prezidenţială.

La Roma, Iohannis are o întrevedere cu Primarul oraşului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cea mai numeroasă din afara graniţelor şi cea mai mare comunitate străină din Peninsulă.

Vedeţi gafa lui Klaus Iohannis la minutul 4:52 din imaginile următoare:

Citește și: