Florin Zafiu
5157 vizualizări 15 feb 2019

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui României, a fost audiată de procurorii din cadrul Ministerului Public pe 6 februarie, au precizat pentru Mediafax, surse judiciare.

Carmen Iohannis mai fusese citată de două ori de procurorii de la Parchetul General în dosarul referitor la casele din Sibiu, însă nu s-a putut prezenta la audieri.

Dosarul a fost deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca urmare a unei plângeri depuse de publicaţia Lumea Justiţiei împotriva notarului din Sibiu, Radu Gabriel Bucşă şi a soţilor Carmen şi Klaus Iohannis.

Sesizarea solicita clarificarea modului prin care cuplul prezidenţial a intrat, începând cu 1999, în posesia a două imobile în centrul Sibiului. Imobilele aparţineau statului român şi erau administrate de Primăria Sibiului, care a fost condusă, în perioada iulie 2000 - noiembrie 2014, de Klaus Iohannis.

În sesizare se arată că, de pe urma exploatării unui imobil, soţii Iohannis ar fi obţinut 320.000 euro, până când instanţele braşovene le-au anulat atât actul de vânzare-cumpărare, declarându-i cumpărători care nu pot invocă buna-credinţă, cât şi actele de moştenire care au stat la baza preluării imobilului din patrimoniul statului.

În iulie 2018, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici promitea că ANAF va recupera, inclusiv prin executare silită, dacă va fi cazul, prejudiciile create de familia preşedintelui Klaus Iohannis, menţionând şi că datele respective vor fi făcute publice.

”Orice informaţie legată de banii publici este o informaţie publică şi voi aduce la cunoştinţă, în mod public, ce bani a câştigat familia Iohannis”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3. ”Procedura de recuperare va fi declanşată de ANAF şi este pentru chiria obţinută din acel imobil, pe care l-a pierdut în instanţă. Dacă va fi cazul, se poate ajunge, desigur, şi la executare silită.”

La 22 februarie 2017, magistraţii Curtii de Apel Piteşti au adoptat o decizie definitivă în acest caz. Ca reacţie, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a declarat: ”Preşedintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanţelor de judecată. Preşedintele României a luat act de hotărârea civilă a Curţii de Apel Piteşti. Presedintele s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, cand a fost pronunţată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Braşov”.

Întrebat când va aduce dovezile cu care să demonstreze existenţa statului paralel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea răspunea în primăvara lui 2018: ”O să vă aduc dovezile când Iohannis va plăti sute de mii de euro statul român. Dacă Teodorovici şi Mişa au de gând să recupereze banii de la preşedintele Iohannis. Dacă nu mai sunt bani şi nu mai au loc în cuferele de la trezorerie, atunci facem o amnistie fiscală. E făcută şi o plângere penală împotriva domnului Iohannis. Acolo discutăm de nişte case obţinute prin fals şi sute de mii de euro care trebuie daţi la statul român”.

"În ultimii 14 ani, soţii Iohannis şi Ioan Bastea au câştigat câte 320.000 euro (640.000 euro în total) din închirierea acestui spaţiu comercial, potrivit contractelor de închiriere. Astfel, trei din cele şase ”case”, câte sunt consemnate, în total, în declaraţia de avere a numitului Klaus Werner Iohannis, au fost cumparate cu banii proveniţi din închirierea acestui spatiu comercial, patru din cele şase ”case” ale preşedintelui României - cele trei menţionate mai sus şi spatiul comercial de sine stătător - au o origine juridică considerată de instanţe ilegală", arată luju.ro În plângerea penală depusă pe 10 mai la DNA.

 

Citește și: