9 vizualizări 13 feb 2008

„Familia are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Plenul Senatului a votat propunerea PRM de modificare a Codului Familiei care stabileşte explicit că, în România căsătoriile homosexuale nu sunt acceptate. Senatorii s-au lăsat convinşi de argumentele peremiştilor care se tem că, în următorii ani, instituţia familiei poate fi „atacată” dacă se va ajunge la oficierea de căsătorii între persoane de acelaşi sex.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei la dezbateri s-a opus adoptării amendamentului peremist motivând că „nu este oportun” să se discute acum această problemă. În apărarea legii a sărit conservatorul Gavrilă Vasilescu: „Din 1953, de când a intrat în vigoare Codul Familiei, nu ne-am prins niciunul că, de fapt, expresis verbis, o căsătorie se încheie între un bărbat şi o femeie şi acum veniţi dumneavoastră să vă opuneţi unei asemenea iniţiative”. Mai lucid decât colegii de şedinţă, udemeristul Georgy Frunda s-a pronunţat împotriva introducerii în Codul familiei a prevederii că se pot căsători doar persoane de sexe diferit. „Decizia e mult prea rapidă, cu repercusiuni mult mai mari. (...) A aborda atât de abrupt nu este o soluţie pentru viitor" , a avertizat Frunda arătând că statul român riscă să se trezească dat în judecată de homosexuali şi lesbiene la CEDO .”Homosexualii au drepturile lor", a adăugat Frunda, precizând totuşi că el, personal, se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex, dar n-are nimic împotriva relaţiilor de concubinaj între homosexuali.

Avertismentele lui Frunda n-au avut efect. Modificarea Codului penal a fost votată, mai ales după intervenţia pesedistului Şerban Nicolae: „Pentru poporul român, pentru români, în limba română, în accepţiunea cea mai largă, familia are la bază căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”.

Asociaţia Human Rights Watch aprecia, într-o scrisoare adresată Guvernului, că parlamentarii români ar trebui să respingă modificarea adusă Codului Familiei, iar căsătoria să rămână „un act liber consimţit între soţi”.

Camera Deputaţilor este decizională în această chestiune.

Citește și: