30976 vizualizări 10 feb 2017

Câştigurile unui parlamentar se ridică la suma de 16.592 de lei pe lună, arată deputatul USR Iulian Bulai. În general, pe lângă un venit de 7.092 lei, un parlamentar mai primeşte şi 9.500 de lei pentru cheltuieli forfetare, sumă care poate fi justificată prin acte şi pe propria răspundere.

„Într-o Românie unde deciziile se iau în miez de noapte şi pe ascuns, transparenţa este o valoare fundamentală în activitatea mea ca parlamentar. Banii sunt mereu un subiect aparte. Banii şi puterea corup. Banii sunt "ochiul dracului". Nu am devenit parlamentar pentru bani. Există multe mituri despre cât de mulţi bani câştigă un parlamentar. Pentru a înlătura orice mit asupra acestui aspect, voi împărtăşi cu voi următoarele informaţii: Un parlamentar (deputat) are o indemnizaţie (salariu) de 5.564 RON", precizează Bulai pe Facebook.

Pe lângă salariu, un parlamentar mai primeşte şi alte sume, care sunt fie fixe (sume forfetare), fie sume care variază (diurne).

"Aşadar, mai dispunem de următoarele sume: 4.600 RON, suma forfetară pentru locuinţă în Bucureşti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu in Bucureşti), 1.400 RON, combustibil; 476 RON, suma alocată pentru deplasări în circumscripţia electorală; 616 RON, diurna pe ianuarie. Se primeşte 160 RON pe zi de activitate în plen;

11.400 RON, suma forfetară pentru activitatea parlamentară (cabinet parlamentar, angajaţi, protocol, alte cheltuieli). Aceasta este suma brută din care se scad şi taxele angajatorului. Suma netă poate varia între 8.500 şi 9.500 RON.

Această sumă este singura care nu se foloseşte în scop personal. Jumătate trebuie decontată pe bază de acte justificative, iar jumătate pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere.

Îmi doresc ca această suma să fie folosită în mod cât mai transparent. În urmatoarele luni voi reveni cu o postare în care voi explica modul în care această sumă va fi folosită de către cabinetul meu, care va include puncte de lucru în Roman, Piatra Neamţ şi parţial şi în Suceava'', precizează Bulai pe Facebook.

Citește și: