Alina Matis
Cristian ANDREI
17852 vizualizări 18 sep 2012

Cu un grad foarte scăzut de absorbţie a fondurilor europene, premierul Victor Ponta vrea să preia modelul polonez şi să înfiinţeze un minister care să coordoneze toate autorităţile de management, aflate acum sub controlul ministerelor. Este "cea mai bună soluţie", susţine ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care identifică, într-un interviu pentru gândul, care ar fi principalul obstacol în materializarea intenţiei anunţate de şeful guvernului la o zi după o vizită la Bruxelles. Calculele politice ar putea da peste cap planul înfiinţării unui astfel de minister, mai ales că a început numărătoarea inversă: termenul limită pentru finalizarea tuturor procedurilor este 2014, când începe următorul exerciţiu bugetar la nivelul UE.

Orban: "E o idee pe care am susţinut-o în repetate rânduri. Sunt foarte mulţumit că e împărtăşită de premier"

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, vede în desemnarea unui ministru al fondurilor UE "cea mai bună soluţie" pentru absorbţia banilor comunitari în România. Cu toate acestea, oficialul MAEur se arată rezervat când vine vorba despre şansele ca un asemenea ministru să şi existe în viitorul apropiat. Într-un interviu pentru gândul, Orban a subliniat în repetate rânduri că numirea unui ministru şi, mai târziu, înfiinţarea unui minister care să se ocupe de banii europeni sunt, înainte de toate, "decizii politice foarte complexe". Există multe calcule politice la mijloc, aceleaşi care au ţinut şi până acum structurile responsabile de fondurile europene la diferite ministere, deşi toate semnele şi vocile europene sugerau că România şi-ar putea îmbunătăţi semnificativ rata de absorbţie a fondurilor europene dacă ar exista o coordonare a autorităţilor de management.

Victor Ponta a anunţat marţi, ulterior unei vizite efectuate la Bruxelles că, după ce USL va câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie, va propune în noul guvern numirea unui astfel de coordonator, sub forma unui ministru al fondurilor europene.

Victor Ponta s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu Jose Manuel Barroso // FOTO: John Thys-AFP-Mediafax

"E o idee pe care am susţinut-o în repetate rânduri şi bineînţeles că sunt foarte mulţumit că această opinie este împărtăşită de primul-ministru. În opinia mea, fără o asemenea structură, care să aibă un control direct cel puţin asupra autorităţilor de management, va fi extrem de greu să îmbunătăţim semnificativ rata de absorbţie (9,69%, conform ultimelor date MAEur) sau să asigurăm aplicarea strictă a regulilor comunitare", a comentat Leonard Orban. În opinia ministrului, tocmai aplicarea neunitară a regulilor este una dintre principalele deficienţe ale României în ceea ce priveşte programele care lucrează cu bani europeni. Există diferenţe uriaşe de la un program la altul, din punct de vedere al controlului şi al birocraţiei, potrivit şefului MAEur. "Un singur minister ar putea asigura această coordonare şi aplicare unitară a regulilor jocului, extrem de importantă pentru tot ce înseamnă gestiunea fondurilor europene", a punctat Leonard Orban pentru gândul.

"Am zis că e o decizie politică şi nu e una simplă deloc. O să vedem care e situaţia. E o decizie politică şi, în măsura în care ea va fi luată, din punctul meu de vedere, este categoric cea mai bună soluţie", a punctat ministrul Afacerilor Europene.

Momentul potrivit pentru un minister al fondurilor europene

Întrebat de ce nu s-a încercat până acum înfiinţarea acestui minister care ar putea să ridice România de pe ultimul loc la cheltuirea banilor UE, ministrul a amintit că o astfel de măsură ar fi putut fi luată doar la 1 ianuarie 2007. Pe parcursul actualului buget al UE (2007-2013) şi, deci, a perioadei de programare a fondurilor europene, ar fi fost "imposibilă" numirea unui ministru cu acest portofoliu, pentru că era nevoie de o reacreditare a tuturor instituţiilor responsabile de banii europeni, proces care ar fi durat aproximativ un an de zile.

Anul viitor ar fi, într-adevăr, momentul oportun pentru introducerea unui astfel de oficial în Guvernul României, pentru că, până în 2014, când intră în vigoare noul buget al Uniunii Europene, România ar avea timp să construiască întregul cadru instituţional al ministerului fondurilor UE, a explicat Orban, care a fost propus de Ponta pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, de la 1 ianuarie 2013.

► Până la începutul anului viitor, deci, trebuie să existe în primul rând voinţa politică de a lua controlul autorităţilor de management de la ministere şi a-l da unui nou ministru. Acesta este, de altfel, cel mai mare obstacol de care trebuie să treacă planul premierului de a numi un ministru al fondurilor europene. Odată obţinut un consens politic, urmează procedurile şi crearea unui cadru legislativ şi instituţional pentru noul minister, pentru care 2013 ar trebuie să ofere timp suficient.

"Categoric că ne ajunge un an, e arhisuficient, dar este nevoie de anumite pregătiri, care pot fi făcute în măsura în care decizia politică va fi luată cât mai repede", a declarat Orban, subliniind încă o dată nevoia unui acord politic.

Dacă noul minister primeşte undă verde din partea actorilor politici, aceasta nu înseamnă că actualele autorităţi de management sau agenţiile aferente vor fi închise. Aceste instituţii vor funcţiona în continuare chiar dincolo de 2013. În mecanismul european, există procedura "end+2". Mai exact, perioada de programare 2007-2013 se termină în 2015, deci proiectele de anul viitor pot fi terminate până în 2015. "În paralel, structurile vor funcţiona de aşa manieră, încât să meargă pe actuala perioadă de programare în formatul prezent şi, pe de altă parte, să înceapă să gestioneze şi să conducă întregul proces pe noul format. Deci va fi o perioadă de suprapunere instituţională în cursul anilor 2014 şi 2015, dar se vor găsi soluţii tehnice, astfel încât să nu se creeze anumite dificultăţi", a explicat Leonard Orban, pentru gândul.

Vor rămâne în continuare la nivelul ministerelor structuri care vor gestiona fonduri comunitare, dar ideea e că, la nivelul MAEur sau ministerul fondurilor europene, va exista o coordonare a tuturor autorităţilor de management, a adăugat ministrul.

Modelul polonez - cum funcţionează

Elzbieta Bienkowska, ministru Dezvoltării Regionale din Polonia

Premierul Victor Ponta vrea ca România să creeze noul minister după modelul Poloniei, ţara campioană la absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune. Până la finalul acestui exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, Polonia estimează că va cheltui aproape 100% din banii comunitari, adică 67 de miliarde de euro. În 2007, când a intrat în vigoare actualul buget, Varşovia a pus în funcţiune Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Elzbieta Bienkowska, care şi-a câştigat renumele de "eroină a fondurilor UE". De altfel, într-un interviu acordat anul trecut presei centrale româneşti, Bienkowska declara că România are nevoie să "ţină totul într-o singură mână", dacă speră să îşi îmbunătăţească rata de absorbţie.

În cazul Poloniei, miliardele de la Bruxelles au fost investite în special în inovare, educaţie, transport, IT şi sănătate. În primii trei ani ai actualului exerciţiu bugetar european, în Polonia au fost construiţi 600 de kilometri de autostradă, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale din această ţară. Ba mai mult, datorită performanţei de a cheltui toţi banii europeni alocaţi, Polonia a fost singura ţară care nu a cunoscut creşterea economică negativă în timpul recesiunii care a afectat toate celelalte state UE. Până să existe acest minister, ţara condusă de Donald Tusk avea un Departament al Dezvoltării Regionale.

Ministrul Agriculturii: Trebuie să avem un singur minister al Fondurilor Europene

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat pentru gândul că ideea apariţiei unui minister al Fondurilor Europene face parte din programul de guvernare al USL. "Trebuie să avem un singur minister, care să gestioneze fondurile structurale, să adune tot ce înseamnă autorităţi de management sub cupola unui singur minister - Ministerul pentru Fonduri Europene. Cred că dacă era uşor să implementam această idee şi în 2012, însă trebuie să trecem printr-un proces de acreditare a unei singure instituţii", a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, în 2013 se vor demara procedurile pentru acreditarea acestei instituţii. "Fondurile pentru agricultură nu fac parte din categoria fondurilor structurale şi nu cred că vor intra sub acest minister. Sunt singurele fonduri care rămân cumva în afara acestui minister", a adăugat Constantin.

El a precizat că apariţia acestui minister va motiva mai bine angajaţii.

"Avem oameni angajaţi în diferite autorităţi de management, care aparţin diferitelor ministere. Grila de salarizare este total diferită de la un minister la altul. Asta este o chestiune care demotivează. Cea mai importantă se referă la sistemul de management şi control, aflându-se sub o singură instituţie, poate fi implementat mai uşor pe aceeaşi procedură. Actualul blocaj ţine de un prost management în perioada 2008, 2009, 2010, 2011", a afirmat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a subliniat că şi în cadrul ministerul său cele două Agenţii de plăţi vor fi comasate în 2013, dar fără a concedia pe cineva.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin // FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax

Puşcaş: Pare o scuză pentru ce nu s-a făcut

Fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, consideră că propunerea premierului Victor Ponta de înfiinţare a unui minister al fondurilor europene "pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut" şi o schimbare care "nu seamănă deloc" cu o soluţie.

Vasile Puşcaş a declarat, marţi, pentru Mediafax, că nu vede rostul unui nou minister al fondurilor europene cât timp actualul minister al Afacerilor Europene are atribuţii privind gestionarea fondurilor cu finanţare UE.

"Este evident că aşteptăm şi este nevoie de o transformare, însă de una sistemică, şi nu doar secvenţială. Ceea ce propune premierul Victor Ponta pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut şi o schimbare care nu seamănă deloc a fi o soluţie. Or pe noi ne interesează soluţia la starea sistemică, nu doar la cifre, în care se află întreaga problematică a programelor finanţate cu fonduri europene. Chestiunea este de sistem. Faci un Minister pentru Fonduri Europene în locul Ministerul pentru Afaceri Europene. Dar ce hibă a avut acesta din urmă, de ce nu l-ai făcut aşa? Şi acum se ocupă acest minister de fondurile europene. Autoritatea Centrală pentru Instrumente Structurale este la Ministerul Afacerilor Europene, nu în altă parte. Ne aşteptăm la o soluţie adevărată", a spus Puşcaş.

PDL a încercat, dar nu a reuşit

În perioada guvernării, PDL a discutat despre posibilitatea înfiinţării unui minister al fondurilor europene, Leonard Orban fiind propulsat la conducerea Ministerului Afacerilor Europene. Cu toate acestea, autorităţile de management au rămas atunci tot la ministerele de care aparţineau, iar absorbţia fondurilor europene nu a fost îmbunătăţită.

Citește și: