Teodor Bobei
172 vizualizări 22 oct 2019

„Trebuie să ne dezicem total de practica instituţiilor statului de a face «curăţenie» printre candidaţii care l-ar putea deranja pe Klaus Iohannis în a obţine fără nici un minim efort cel de-al doilea mandat de preşedinte. Imixtiunea în timpul alegerilor prezidenţiale din partea DNA reprezintă o practică nedemocratică de a influenţa cursul alegerilor şi care poate arunca o umbră de îndoială asupra unui candidat, afectându-i în mod direct şansele în cursa electorală“, notează Cătălin Ivan.

Cătălin Ivan precizează că prima instituţie care s-a implicat necosntituţional în alegerile prezidenţiale este Biroul Electoral Central, prin depunerea de plângeri penale pentru anumiţi candidaţi.

„BEC s-a pornit să facă plângeri penale selectiv unora dintre candidaţii în alegerile prezidenţiale în condiţiile în care neregulile sesizate priveau în mod egal toate candidaturile depuse. Din acest motiv am depus sesizări penale în oglindă pentru toţi candidaţii «săriţi» în mod intenţionat de BEC şi am depus o plângere penală pe numele membrilor BEC“,a mai spus acesta.

Cătălin Ivan precizează că a refuzat serviciile SPP deoarece, în acest fel, preşedintele în funcţie ar fi beneficiat de informaţii în timp real privind activitatea sa, ca de altfel a fiecărui candidat monitorizat de SPP.

Candidatul ADN cere DNA să se abţină de la a lansa informaţii "pe surse", despre dosare "făcute peste noapte" şi să respecte dreptul cetăţenilor de a alege liber.

Rise Project a publicat, săptămâna trecută, un articol în care acuză firma lui Dan Barna că multe proiecte au eşuat, iar liderul USR este ”supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”.

Ulterior, liderul USR, Dan Barna, a cerut ca DLAF să trimită de urgenţă documentele la DNA, pentru că ştie că ”asta e comanda politică pe care au primit-o”. El a menţionat că nu sunt nereguli în acele proiecte, că a răspuns deschis tuturor întrebărilor, atât jurnaliştilor de la Rise, cât şi colegilor din USR şi tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect.

 

Citește și: