Adrian POPESCU
9649 vizualizări 5 apr 2014

Demoralizaţi de ultimele descinderi ale procurorilor şi cu rândurile subţiate prin arestarea preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, după cercetarea în stare de libertate a şefului CJ Prahova, Mircea Cosma, şi urmărirea penală a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, conducerea PSD şi-a inspectat, sâmbătă, într-un hotel din Poiana Braşov, trupele de campanie. Criza internă în care procurorii, ANI şi „jurnaliştii fascisto-comunistoizi” au băgat PSD a fost, de altfel, din primul moment al întâlnirii de la munte, principala preocupare înaintea celor două runde electorale din 2014: europarlamentarele şi prezidenţialele.

Dacă ieri se întreba public „câţi mai rămân în picioare până la sfârşitul anului”, Liviu Dragnea a schimbat astăzi foia, încurajându-i pe „baronii” PSD să nu se teamă de procurori şi să se mobilizeze în campanie pentru a-l instala, din decembrie, pe Victor Ponta preşedinte.

În lipsa lui Ponta, Dragnea a fost de altfel cel care a dat partidului traducerea mesajului pe care premierul l-a postat ieri pe pagina sa de Facebook în care se solidariza cu cei care resimt „frica de masacaţi” şi de „linşajul unor jurnalişti fascisto-comunistoizi”, interpretat în spaţiul public inclusiv ca un avertisment de retragere din politică. „Eu am citit altfel acest mesaj. Că nu se retrage din viaţa politică. Se retrage din disputa politică şi poate se gândeşte să se retragă la Cotroceni după alegerile prezidenţiale”, le-a sugerat Dragnea liderilor judeţeni noua miză pentru a-şi rezolva inclusiv criza dosarelor: câştigarea prezidenţialelor.

Până atunci, pesediştii i-au cerut lui Dragnea reluarea imediată a discuţiei despre modificarea regimului incompatibilităţilor şi a conflictului de interese în România, foarte mulţi dintre aleşii locali aflându-se în această situaţie din cauza prezenţei lor în Regiile locale de Apă şi Canal. Receptiv, vicepremierul a promis să înceapă discuţia cu ANI chiar „de săptămâna viitoare”. „Este greu de înţeles pentru cineva că poate exista conflict de interese între public şi public. O să reluăm discuţia. Cred că regimul incompatibilităţilor ar trebui mult mai bine lămurit. Ceea ce s-a convenit azi a fost să generăm o discuţie serioasă cu ANI chiar săptămâna viitoare, să nu se transforme într-un fenomen. Majoritatea aleşilor locali care au intrat au făcut-o cu bună-credinţă. Cred că până la urmă o să finalizăm această discuţie pentru că este importantă”, şi-a asumat public Dragnea la final.

Cei 7 oameni-cheie ai campaniei PSD cu dosare penale

Ajuns la 7 din 22, numărul preşedinţilor de Consilii Judeţene ai unui partid aflat la guvernare urmăriţi penal sau trimişi deja în judecată este o premieră în România. VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A BARONILOR LOCALI CARE AU AJUNS ÎN FAŢA JUSTIŢIEI.

Cel mai recent caz este cel al preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ridicat de anchetatori, miercuri după-amiază, de la locuinţa părinţilor săi din comuna Topleţ (Caraş-Severin), în urma unor percheziţii, cu 7 acuzaţii de corupţie, abuz în serviciu şi trafic de influenţă, după ce ar fi determinat funcţionari publici să numească şi să menţină apropiaţi ai acestora în funcţii de conducere în instituţii publice şi să concesioneze terenuri din Orşova, la preţuri convenabile.

În urmă cu două luni, cazul care a dat fiori PSD a fost cel al preşedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, considerat unul dintre liderii judeţeni cei mai puternici din partid. Scăpat de arestare prin invocarea stării de sănătate precare, Cosma este urmărit penal începând din luna februarie, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Alături de el, este urmărit penal şi fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD, pentru trafic de influenţă. Ei sunt acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei (1 milion de euro) mită de la reprezentanţii unor societăţi comerciale.

Un alt pilon al campaniilor electorale PSD, Nicuşor Constantinescu este cercetat de DNA în trei dosare penale. Preşedintele CJ Constanţa a fost acuzat în ianuarie de abuz în serviciu, pentru că ar fi efectuat plăţi ilegale în valoare de 5 milioane de euro către Regia Autonomă Drumuri şi Poduri Constanţa, precum şi plăţi ilegale. Un al doilea dosar penal vizează plăţile pe care Nicuşor Constantinescu a refuzat să le aprobe către Centrul Militar Zonal Constanţa, timp de mai mullţi ani, provocând un prejudiciu instituţiei respective, pe care ar fi încercat să o evacueze de două ori din sediu. În martie, DNA a anunţat că Nicuşor Constantinescu este urmărit penal în alt dosar, pentru abuz în serviciu. El ar fi împiedicat controale ale Curţii de Conturi la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, provocând astfel un avantaj patrimonial de 200 de milioane de lei instituţiei respective. Totodată, Constantinescu este acuzat şi că a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro la două firme private.

Demis din funcţia de preşedinte al CJ Argeş în febrarie, după ce instanţa supremă a păstrat decizia Agenţiei Naţionale de Integritate privind incompatibilitatea sa, Constantin Nicolescu, a rămas, după trei mandate la CJ, unul din oamenii-cheie ai PSD în teritoriu. Are cel puţin trei dosare penale la DNA, dintre care două au fost trimise în judecată, primind condamnări care încă nu sunt definitive.

Acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu este şi preşedintele PSD al CJ Dolj, Ion Prioteasa, aflat la al doulea mandat. Este urmărit penal din decembrie 2013, alături de vicepreşedintele CJ, Cristinel Iovan şi de alţi doi şefi din instituţie, într-un dosar privind contracte din fonduri europene şi locale, care ar fi fost atribuite ilegal. Conform DNA, în perioada 2012-2013, Prioteasa a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcţionându-le către firmele agreate, în schimbul unui comision din valoarea contractelor.

Într-o fază avansată a dosarelor penale se află preşedinteel CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, dat deseori de Ponta şi Dragnea drept exemplu de „organizator”. Bunea Stancu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2012, fiind acuzat că în cursul campaniei electorale din 2009, pentru alegerile prezidenţiale, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, trimis şi el în judecată în acelaşi dosar. Banii urmau să fie folosiţi în campania electorală a lui Mircea Geoană.

Emoţii legate de dosarul penal are în continuare şi Marian Oprişan. Preşedintele CJ Vrancea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie încă din 2006, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri şi fals. Judecătorii din Focşani au decis însă în 2007 trimiterea dosarului la Parchetul Judecătoriei Focşani, pentru refacerea urmăririi penale, unde zace şi azi..

Dragnea: „Văd că am rămas destui”

În relaţia cu justiţia, Dragnea s-a dat, indirect, exemplu în faţa liderilor din judeţe. Umăr la umăr cu Gabriel Oprea, Liviu Dragnea a insistat, în faţa camerelor de luat vederi, că în 2014 PSD va folosi aceeaşi „metodă a SMS-urilor” pentru numărarea paralelă a voturilor pentru care a fost trimis în judecată în dosarul ”Referendumului”. „Vom folosi, o spun şi în faţa presei, şi la aceste alegeri, sistemul de comunicare prin SMS folosit şi la alegerile locale şi la alegerile generale”, a spus preşedintele executiv al PSD.

În plus, Dragnea s-a declarat optimist şi în legătură cu numărul de PSD-işti-cheie care vor rămâne în libertate până la finele campaniei. „Mă uit în sală şi văd că am rămas destui şi o să rămânem destui până la finale acestei campanii pentru că PSD, împreună cu colegii din UNPR reprezentăm o forţă politică importantă”, a încercat el să mobilizeze.

Public, a insistat însă asupra faptului că în partid „nu putea avea loc o astfel de discuţie (despre dosarele din Justiţie, n.red.). „Am discutat, dar nu despre acţiuni de apărare, nu există acţiuni de apărare în situaţii de genul ăsta. Sigur că am discutat, dar nu putem discuta noi despre problemele pe care le poate avea un coleg de-al nostru, pentru că nu ştim ce e în dosar, dosar complex, dorinţa noastră şi speranţa noastră este ca colegii noştri în final să nu păţească nimic, să se dovedească că sunt nevinovaţi. Şi pentru asta îi susţinem moral. Dar sigur că este o preocupare în partid, pentru că începem serios să ne numărăm, câţi mai rămânem până la sfârşitul anului. Dar nu era o atitudine în partid de oameni speriaţi”, a asigurat Dragnea.

Dâncu, din nou la şedinţele PSD: „Asistăm la un paradox”

La Braşov, Liviu Dragnea a ajuns în jurul orei 10.30 însoţit şi de Vasile Dâncu, una din mizele şedinţei fiind o strategie de comunicare în situaţia multiplicării recente a numărului de dosare penale ale unor lideri PSD. „Vom discuta strategii de campanie şi strategii de comunicare precum şi probleme de organizare pentru că este foarte imporant să ne organizăm din toate punctele de vedere”, a arătat Dragnea.

Ulterior, Dâncu a explicat pentru gândul că ultimele cercetări sociologice pe care le-a făcut la IRES l-au condus mai degrabă la concluzia că anchetele procurorilor DNA vor scoate electoratul PSD la vot. „Asistăm la un paradox, ceea ce se întâmplă la ora actuală în urma acestei aşa-zise campanii a DNA este că PSD-ul a ajuns la un scor la care n-a fost niciodată înainte de alegeri, cel puţin de când măsor eu, de vreo 15 ani, este la peste 40% la intenţia de vot, consolidat la 42% de câtăva vreme. Iar asta ar putea însemna că asemenea anchete mai degrabă aţâţă electoratul PSD, stabilizează oarecum o atitudine de frondă, o atitudine de mobilizare internă datorită acestei agresiuni, cum o resimt membrii PSD-ului, împotriva aşa-numiţilor baroni”, a comentat sociologul.

CE SPUNE VASILE DÂNCU DESPRE PREZENŢA LA EUROPARLAMENTARE ŞI DESPRE MIZA ACESTOR ALEGERI

Mesajul lui Ponta. Pentru baroni. Pentru partid. Pentru electorat

Absent la Poiana Braşov, premierul a transmis doar un mesaj scris partidului, după ce a deplâns ieri, la Palatul Victoria, situaţia preşedinţilor de Consilii Judeţene din România, ca fiind "cei mai votaţi", dar şi "ţintă pentru procurori".

De pe pagina sa de Facebook, premierul s-a solidarizat cu liderii PSD din teritoriu care au probleme cu Justiţia.

Mesajul pentru baroni. În analiza sa, anul 2014 ar fi unul al persecutării baronilor locali, având în vedere “miza sa enormă”: alegerile prezidenţiale din noiembrie. “Cred că acest an este cel mai greu dintre toţi anii de până acum (plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri), dar şi miza sa este enormă!”, scrie Ponta.

Mesajul pentru electorat. Pentru acest moment decisiv, liderul PSD  transmite, cu precădere propriului partid, un mesaj mobilizator, dar şi electoratului un semnal privind conturarea adversarilor - „jurnaliştii fascisto-comunistoizi” şi o parte dintre instituţii: “Trebuie să punem capăt tranziţiei de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o ţară europeană, cu oameni mai liniştiţi şi mai demni, guvernaţi de valori şi obiective comune, nu de frica de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi!”, susţine Ponta, într-un bilanţ după 13 ani de politică.

Mesajul pentru partid. Un semnal a fost dat însă şi pentru întregul activ al PSD: "În noiembrie, după ce câştigăm această ultimă şi vitală bătălie, mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat! Şi atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani nu  l-am dat familiei şi celorlalte părţi bune şi frumoase din viaţa mea", a scris Ponta. Întrebat  la Sebeş, câteva ore mai târziu, despre conotaţiile mesajului său, premierul a refuzat să facă orice comentariu. În locul său, Liviu Dragnea a oferit astăzi partidului o interpretare personală: „Eu am citit altfel acest mesaj. Că nu se retrage din viaţa politică. Se retrage din disputa politică şi poate se gândeşte să se retragă la Cotroceni după alegerile prezidenţiale”.

La final, Dragnea a ţinut să precizeze public că este vorba despre interpretarea sa ca apropiat al premierului - „eu discut în fiecare zi cu preşedintele Victor Ponta” şi despre un scenariu pe care şi-l doreşte. ”Aşa am citit-o eu şi îmi doresc să fie aşa: că ar avea în vedere după atâţia ani în viaţa publlică să se retragă din disputa politică şi eu am zis că poate e vorba de retragere la Palatul Cotroceni, ca un mediator şi un unificator. Eu aşa am citit-o şi aşa îmi doresc să fie. Dar va fi o decizie a lui dacă va dori să o ia. Nu poate fi împins nimeni să candideze”, a spus vicepremierul.

„Curentul şi motorul”, varianta 2014

Câştigarea alegerilor prezidenţiale pentru schimbarea unor oameni-cheie în parchete este una dintre temele de campanie lansate dinaintea ruperii USL. Înainte de a fi atenţionat de CSM, Victor Ponta a vorbit în repetate rânduri despre achetele „procurorii băsişti”. 

Cazul cel mai recent, cel al lui Adrian Duicu, arată că o preocupare constantă pentru instalarea unor procurori de încredere în instituţiile centrale şi a unor oameni influenţi în aparatul guvernamental există şi în teritoriu. Din ancheta DNA rezută că preşedintele CJ Mehedinţi, ales din partea PSD, avea în subordine o reţea prin care controla judeţul şi ţintea influenţa în Guvernul Ponta. Surse judiciare au explicat pentru gândul că, în 2013, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, „a recrutat-o” pe soţia lui Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi (apropiat al lui Duicu şi anchetat în acelaşi dosar), pentru o funcţie de conducere în DNA.

Dosarul ”Duicu” descrie astfel reluarea unei strategii de partid decodificată în 2010 într-un alt dosar, al reţelei lui Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat în 2013 la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. În stenogramele aşa-numitului dosar „Curentul şi Motorul”, preşedintele liberal al CJ Ilfov Marian Petrache se asigură, în discuţia cu procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru (învinuiţi), că a înţeles corect miza prezidenţialelor: „Păi asta înseamnă, nu? Păi ai de fapt curentul, care înseamnă informaţia, şi puterea, care înseamnă DNA-ul şi parchetul, care înseamnă motorul, da?”.

Baronii PSD, la hotelul favorit al baronilor PDL

Prima şedinţă de instruire în PSD a avut loc la hotelul „Aurelius-Împăratul Romanilor” din Poiana Braşov. Participanţi: preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PSD, şefii judeţeni de campanie şi coordonatorii de campanie din cele şapte regiuni de dezvoltare, în total aproximativ 100 de persoane.

În ultimii ani, întâlnirile de partid ale PSD s-au consumat  la hoteluri ori pensiuni aparţinând fie unora dintre ei, fie unor susţinători politici, precum pensiunea „Coliba Vânătorului” din Bran, a ministrului Niţă, hotelul RA-APPS „Mara” din Sinaia sau hotelurile „Royal” şi „Bradul” (al lui George Copos) din Poiana Braşov.

De data aceasta însă a fost ales hotelul de patru stele „Aurelius-Împăratul Romanilor”, cunoscut  drept favoritul PDL-iştilor care s-au întâlnit aici la petreceri cu Traian Băsescu ori Elena Udrea.Potrivit organizatorilor de la Braşov, decizia alegerii hotelului a fost luată de această dată la centru.

 

Citește și: