Anca SIMINA
10765 vizualizări 8 mar 2014

Curtea Constituţională a respins astăzi, ca inadmisibilă, sesizarea parlamentarilor PDL legată de legitimitatea Guvernului Ponta 3. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, scorul fiind de 8 la 1. În aceste condiţii, Guvernul rămâne fără emoţii în funcţie.

Înainte de a intra în şedinţă, la ora 10.00, preşedintele Curţii Constituţionale a explicat că sesizarea PDL trebuie discutată, conform procedurii Curţii, chiar dacă între timp premierul a anunţat că a adoptat în Guvern un program politic pentru care urmează să îşi angajeze marţi răspunderea în faţa Parlamentului, riscând o moţiune de cenzură. „În procedura CCR nu există renunţare la judecată”, a spus Zegrean, în opinia căruia în acest moment „există stabilitate şi e bine că există”.

Prin decizia de a respinge contestaţia PDL la adresa învestirii Guvernului, „ca inadmisibilă”, judecătorii nu au mai intrat însă în discuţia legată de procedura concretă prin care a fost învestit Executivul, luând în considerare adresa pe care premierul Victor Ponta a trimis-o Curţii Constituţionale pentru a informa în privinţa intenţiei de a-şi angaja răspunderea pentru un nou Program. „Noi încă nu am primit programul acela, nu l-am văzut. Am primit doaar o scrisoare”, spunea Augustin Zegrean la începutul şedinţei.

Ce le solicită PDL şi PMP judecătorilor

PDL şi PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marţi ar fi neconstituţională.

"Prin hotărârea atacată, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului şi nu numai remanierea acestuia la propunerea primului ministru în condiţiile art. 85 alin. 3 din Constituţie. În acest scop, USD a încheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental şi un altul politic cu UDMR, în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2015, care completează implicit programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotărâre adoptată este neconstituţională", se arată în sesizarea PDL.

Potrivit contestatarilor, pentru adoptaareaa unui program de guvernare, există două căi procedurale prevăzute în Constituţie. "O primă cale presupune desfăşurarea procedurii constituţionale prevăzute la art. 103 din Constituţie, prim-ministrul trebuind să-şi dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condiţiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege în condiţiile art. 114 din Constituţie. În situaţia de faţă nu a fost utilizată niciuna dintre cele două căi procedurale şi, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat în anul 2012 de către Parlament este neconstituţională, fiind astfel încălcate atât prevederile articolului 103 din Constituţie, cât şi cele din art. 114 din legea fundamentală", se mai arată în sesizarea PDL adresată CC.

Potrivit acestei sesizări, hotărârea adoptată de Parlament "a consfinţit" o completare implicită a programului de guvernare prin cooptarea UDMR.

Semnatarii sesizării cer CC să constate că hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în şedinţa comună din data de 4 martie este neconstituţională.

 

Citește și: