Gandul.info
Cătălina Mănoiu
1307 vizualizări 1 mar 2018

„Am finalizat întâlnirea cu domnul prim-vicepreşedinte Frans Timmermans. Eu cred că a fost o întâlnire bună în care prin luările decuvânt am făcut o serie de precizări. Am precizat că Deciziile Curţii sunt general obligatorii şi în ceea ce priveşte legile justiţiei vom pune în concordanţă cele trei legi cu Deciziile Curţii”, a declarat preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.

Parlamentul, Guvernul şi celelate instituţii vor face eforturile necesare pentru ridicarea MCV, l-a asigurat Iordache pe Frans Timmermans.

„În ceea ce priveşte MCV vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi de la Parlament, Guvern sau alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată să fie finalizate şi să închidem MCV”, a spus deputatul PSD.

Florin Iordache a afirmat că prin acest dialog cu oficialul UE au fort lămurite „disfuncţionalităţile” care au apărut în spaţiul public.

„Cred că prin acest dialog toate acele observaţii sau disfuncţionalităţi care apăruseră în spaţiul public au fost lămurite. Nu s-a intrat foarte mult în detaliu”, a spus deputatul PSD, afirmând că printr-un dialog permanent „toate nelămuririle” se vor finaliza în perioada următoare.

„S-a spus că nu trebuie să existe un război pentru că percepţia publică a fost că există un război între Parlament şi sistemul judiciar. În luările de cuvânt ale mele şi ale colegilor mei s-a precizat foarte clar că atât timp cât cele mai importante modificări la cele trei legi (ale justiţiei-n.r.) au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, solicitat să comenteze afirmaţia pe care oficialul european a făcut-o în cadrul întâlnirii, potrivit căreia nu trebuie să existe un război între Parlament şi sistemul judiciar.

Florin Iordache a afirmat că prin modificările aduse legilor justiţiei s-au creat premisele pentru „o independenţă reală a sistemului judiciar”.

„În acelaşi timp, datorită acelor amendamente care au venit din partea asociaţiilor profesionale ne dorim în primul rând o reală independenţă a justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului”, a spus Iordache.

Iordache a afirmat că nu există îngrijorări privind statul de drept din România.

„Fără îndoială nu există îngrijorări. Răspunsul dumnealui probabil în va da în conferinţa de presă. Noi am venit cu toate argumentele pentru a arătat că statul de drept nu este afectat şi prin tot ceea ce s-a întâmpat în Parlament nu am făcut decât să redăm justiţiei locul său şi independenţa justiţiei este reală, nu numai declarativă. Atât timp cât politicul nu intervine în niciun fel în sistemul judiciar acesta este marele câştig al acestor legii”, a răspuns Iordache, întrebat dacă l-a convins pe Timmermans că statul de drept nu este atacat în România.

Demersurile Parlamentului au fost gresit înţelese la Bruxeles din cauza „lispei de comunicare”, a spus deputatul PSD.

„A fost o lipsă de comunicare. (...) Dacă sunt foarte bine informaţi (la Bruxelles-n.r.) asta nu înseamnă că prin lipsa de comunicare sau o comunicare reală, în timp real, nu s-au putut strecura disfuncţionalităţi. Toate acele modificări care au suscitat nemulţumire au fost eliminate, iar ceea ce avem noi de făcut, nu numai la aceste legi, este ca legislaţia să fie în concordanţă cu cea europeană, cu Directivele, cu Hotărârile CEDO”, a răspuns Iordache, întrebat de ce demersurile Parlamentului au fost înţelese greşit la Bruxelles, în condiţiile în care oficialii europeni sunt bine informaţi.

Citește și: