Anca SIMINA
8528 vizualizări 9 oct 2013

Vila de protocol în a cărei piscină obişnuieşte să înoate preşedintele Traian Băsescu şi pe care Guvernul vrea să o închirieze, pentru 20.000 de euro pe lună, unei ambasade, a fost folosită de prim-ministrul Victor Ponta de trei ori în ultimul an.

Prima oară, pe  27 noiembrie 2012, Ponta s-a întâlnit la Vila Dante cu premierul slovac Robert Fico, pentru un mic-dejun oficial. Pe 11 iulie 2013, Guvernul a organizat dineul oficial oferit premierului francez Jean-Marc Ayrault. De asemenea, în mai 2013, Victor Ponta a avut o întâlnire informală cu mai mulţi jurnalişti la aceeaşi vilă. “Subliniem faptul că în imobilul menţionat nu au fost organizate alte evenimente publice sau private”, se menţionează într-un comunicat de la Palatul Victoria.

Guvernul a transmis aceste precizări ca urmare a reacţiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, care a susţinut, într-o intervenţie televizată, că miniştrii Cabinetului Ponta ar fi organizat petreceri private în vila de protocol a RA-APPS.

Vila Dante, deschisă anul trecut pentru o zi publicului, este locul în care preşedintele obişnuieşte, după propriile spuse, să meragă să înoate. "Eu, de când am fâcut operaţia la spate, acolo înot, că e gard în gard cu mine. După aia îmi văd de treabă. (...) E o poartă, păzită, pentru că şi Dante e lipită de Lac 3, unde locuiesc eu", a explicat Basescu într-un interviu în 2012, la OTV.

În campania pentru referendumul de demitere de anul trecut, USL a susţinut că are un document prin care Băsescu a cerut amanajarea Vilei Dante ca reşedinţă în care ar fi dorit să se mute după încheierea mandatului. Preşedintele a negat aceste intenţii, dar a povestit că obişnuieşte să înoate acolo, întrucât reşedinţa prezidenţială, Vila Lac 3, nu are piscină.

Vila Dante, la ziua porţilor deschise. Foto: Victor Ciupuliga

Citește și: