Anca SIMINA
49 vizualizări 2 iul 2014

Un raport al Guvernului legat de prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale relevă că în primele patru luni ale anului statul a recuperat 212 milioane de lei (echivalentul a 24 de milioane de euro) prin confiscări de bunuri de la evazionişti şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de lei (aproximativ 295 de milioane de euro).

Concluziile Raportului au fost făcute publice de Administraţia Prezidenţială, după ce datele au fost prezentate de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, în şedinţa CSAT de azi.

"Potrivit raportului prezentat, au fost aplicate contravenţii în valoare de peste 86 de milioane de lei, au fost încasate amenzi în valoare totală de aproape 51 de milioane de lei, au fost instituite obligaţii fiscale suplimentare în valoare de peste 2,6 miliarde de lei, s-a dispus începerea urmăririi penale în peste 6.300 de cauze penale în materia evaziunii fiscale, au fost confiscate bunuri cu valoare estimată de peste 212 milioane de lei şi au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de lei", arată Preşedinţia.

Nivelul evaziunii fiscale a fost unul din punctele slabe ale economiei, semnalate de misiunea FMI şi a Comisiei Europene care a cerut, la fiecare misiune, măsuri de combatere a acestui fenomen. Guvernul a răspuns cu reorganizarea la finele anului trecut a ANAF, fără ca încasările să crească însă semnificativ.

 

Citește și: