Liviu Dadacus - Mediafax
3171 vizualizări 15 feb 2018

„Sunt foarte liniştit. Probele nu s-au falsificat, legea nu a fost încălcată”, a răspuns Dragnea, în timp ce se îndrepta spre şedinţa Birourilor permanente reunite.

La finalul şedinţei, Dragnea a evitat să facă declaraţii suplimentare şi s-a retras în biroul său, împreună cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat, miercuri, că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii. 

Aproape două ore, cât a durat conferinţa de presă, şefa DNA a insistat asupra calităţii de inculpat sau condamnat al celor care au lansat acuzaţiile împotriva procurorilor DNA Ploieşti şi a sa, evitând sub acest pretext să dea explicaţii concrete depre faptele prezentate de aceştia. Kovesi a admis că structura pe care o conduce nu e o pădure fără uscături, susţinând că atunci când au fost semnalate derapaje a luat măsuri. 

Şefa DNA a declarat că Vlad Cosma, cel care a făcut publice înregistrările cu procurorii Negulescu şi Onea, a avut calitatea de martor în 12 dosare şi a venit la DNA din proprie iniţiativă şi a făcut denunţuri. În dosarul Ghiţă-Ponta, acesta avut calitate de martor protejat, la care s-a renunţat în momentul dezvăluirilor. Kovesi a evitat un răspuns concret în privinţa autenticităţii înregistrărilor furnizate de Cosma, precizând că acestea au fost făcute când Negulescu era procuror pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, dar şi că Inspecţia Judiciară derulează verificări în acest caz.  „În dosarul despre care se face vorbire este o verificare a Inspecţiei Judiciare în curs. Am spus că procurorii nu falsifică probe, dacă concluzia Inspecţiei Judiciare e alta, o să vedem”, a spus ea, negând că a avut vreo discuţie cu Onea, Negulescu sau Cosma în privinţa unei eventuale înţelegeri. Kovesi a adăugat că nu are în acest momen „toate elementele ca să-i cer domnului Onea să plece”. 

Şefa DNA a fost pusă în dificultate când a fost întrebată despre stenogramele pe care instituţia pe care o conduce le-a făcut publice în comunicatul de presă de luni pentru a susţine varianta şantajului la adresa procurorilor, susţinând că nu ştie dacă înregistrările respective au fost făcute cu mandat de la judecător sau nu. „Nu vă confirm sau infim dacă este autorizare din partea judecătorului. Codul de procedură penală prevede mai multe posibilităţi de a face înregistrări, unele urgente. În comunicarea publică respectăm ghidul, ocazie cu care apreciem ce informaţii pot fi publice şi ce nu (...)Procurorul care face anchetă va decide ce probe pot fi utilizate în cauză. Nu pot spune dacă vor fi folosite (n.r. în dosarul de şantaj)”, a spus ea.  

„Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. (...) Nu cred că acest atac e întâmplător. Asistăm la un festival al inculpaţilor. Acest atac nu e despre Kovesi, vizează îngenuncherea statului român şi umilirea cetăţenilor. Justiţia e sub un asalt”, a afirmat Kovesi. 

Şefa DNA a precizat că nu a avut nicio disicuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de la izbucnirea scandalului încoace, iar acesta nu i-a cerut nicio informare pe această temă. Kovesi a negat că ar fi avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, cel care are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte o eventuală cerere de schimbare a sa de la şefia DNA. Ea a evitat să răspundă la întrebarea dacă crede că va fi revocată. 

Citește și: