Gandul.info
Cătălina Mănoiu
3885 vizualizări 1 mar 2018

„Eu am avut o întâlnire benefică din punctul meu de vedere şi constructivă cu domnul Frans Timmermans. Am discutat despre legile justiţiei, i-am explicat care sunt raţiunile pentru care până la urmă aceste legi au ajuns în Parlament. Este un proces legislativ început din 2014-2015, diversele guverne le-au stopat sau le-au împins mai departe şi diversele conjuncturi plitice. Le-am explicat că au fost patru luni de dezbateri deschise şi transmise live în Parlamentul României. Despre amendamentele aduse la aceste legi care au fost făcute de către CSM şi asociaţiile de magistraţi în acea mai mare parte. De asemenea, că ele au fost verificate de CCR, în analiza pe care o face la orice lege ţine cont şi de principiile şi recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că este sigur că Frans Timmermans a înţeles că legile justiţiei au fost date nu pentru anumiţi lideri politici, ci pentru a reglementa organizarea judiciară.

„Am abordat acest subiect pentru că s-a tot discutat în Parlamentul European şi în tot felul de luări de poziţie a unor cetăţeni care merg pe acolo că aceste legi ar fi făcute pentru anumiţi lideri politici, pentru mine sau pentru domnul Tăriceanu şi eu sunt sigur că a înţeles că aici vorbim despre legi care reglementează organizarea judiciară, pentru nicio persoană din România”, a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că a discutat cu Timmermans şi despre Codurile penale.

„Am discutat despre Codurile penale şi am spus că sunt trei motive principale pentru care au început şi vor continua dezbaterile pe Codurile penale: cele două Directive europene 42/2014 şi 343/2016, Deciziile CCR şi Deciziile CEDO”, a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a mai declarat, joi, că l-a rugat pe F. Timmermans să îi sprijine dacă cumva vor apărea reacţii din partea CE legate de dorinţa PSD de a modifica legislaţia privind achiziţiile publice.

„Am abordat şi alt subiect care ne interesează foarte mult legat de dorinţa şi a lor sper şi a noastră de a absorbi mai multe fonduri europene şi l-am rugat să ne sprijine dacă cumva vor apărea reacţii din partea CE în dorinţa noastră de a modifica legislaţia privind achiziţiile publice pentru că, indiferent ce dorinţe avem, cât de mult va face Guvernul sau ministerele de linie în acest domeniu şi autorităţile de management, dacă legea achiziţiilor publice rămâne în forma actuală vom sta iar doi sau patru ani de zile până când se va pune în practică o investiţie de la nivelul deciziei sau de la nivelul aplicaţiei”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat joi că din partea sa nu a existat în ultimii ani niciun fel de acţiune împotriva sistemului judiciar, afirmând că i-a cerut oficialului CE ca "orice percepţie să fie discutată punctual".

"Mi-a zis şi mie despre această senzaţie i-am spus că dacă dumnealui sau doamna Cristea, care era prezentă la masă, poate spune despre vreo acţiune a mea, despre vreo acţiune a Guvernului, îndreptată împotriva sistemului judiciar sau împotriva unei instituţii din sistemul judiciar, dacă vreo instituţie din sistemul judiciar se poate plânge că nu a avut suficiente fonduri, resurse, sau alte acte normative care să ajute în desfăşurarea activităţii, aştept cu mare drag să o spună. Din partea noastră, din partea mea personal nu a existat în ultimii ani niciun fel de acţiune împotriva sistemului judiciar", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, întrebat dacă prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans i-a vorbit despre faptul că există o senzaţie de confruntare între Parlament şi actorii din sistemul de Justiţie.

Liviu Dragnea a afirmat că dacă se va discuta în continuare despre percepţii nu o să fie bine.

"Dacă vom discuta în continuare pe senzaţii şi pe percepţii atunci nu o să fie bine şi nu o să putem să mergem mai departe în ritmul şi în atingerea obiectivelor pe care le dorim cu toţii. Din partea mea şi din partea noastră nu există niciun fel de râcă sau scandal cu sistemul judiciar", a spus Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului,

Dragnea i-a cerut lui Timmermans ca orice percepţie să fie discutată punctula pe viitor.

"Altfel nu putem ieţi din asta şi dacă vor apărea situaţii de genul acesta trebuie să fie o chestiune concretă. În schimb, nici eu, nici Guvernul nu putem opri critici care pot veni din alte părţi, nu putem ajunge în situaţia în care să se ia dreptul la opinie jurnaliştilor, oamenilor care vorbesc, cetăţenilor, moderatorilor, chiar şi unor oameni care au anumite funcţii, dar din partea mea, a Guvernului sau a partidului nu există în mod structural, instituţional o asemenea atitudine", a adăugat Dragnea.

Citește și: